Korunk egyik legtehetségesebb feltörekvő rappere ismét bizonyít. Polo G: THE GOAT (lemezkritika)

2020.05.25. 09:37, coffinshaker

A tavalyi év legváratlanabb és legjobb debütálását jegyző Taurus T. Bartlett (művésznevén Polo G) tíz hónappal később már ki is adta a Die A Legend folytatását. A THE GOAT pedig, amellett, hogy hozza a rá jellemző, a kilencvenes évek gengszterrapjében gyökerező, zongorás-dallamos hangzást, már megvillant új irányokat is. Ehhez pedig jönnek még a kurrens hiphop bevett megoldásaival bátran szembemenő szövegek is, és egyértelmű lesz, hogy erre a rappere továbbra is érdemes odafigyelni.

Előadó: Polo G

Cím: THE GOAT

Kiadó: Columbia Records

Megjelenés: 2020. május 15.

Stílus: hiphop, rap

Kulcsdal: Wishing For A Hero (featuring BJ The Chicago Kid)

2019 legváratlanabb és legjobb hiphop debütálását kétségkívül Polo G jegyezte, aki a Pop Outtal az év egyik legjobb régisulira hajazó zenéjét szállította, majd nem sokkal később a Die A Legend című albumán végleg a védjegyévé tette az 1990-es éveket felidéző gengszterrapperes, zongorás-dallamos hangzását.

A 21 éves chicagói előadó nem várt sokat a folytatással: alig tíz hónap telt el, és itt van a THE GOAT. A hangzás megmaradt könnyednek a legtöbb számban, ugyanakkor jó hallani, hogy a zongora mellett itt már egyre több gitáros minta is megjelenik. A mondanivaló ezzel szemben sokszor továbbra is igen súlyos: bár kétségtelen tény, hogy Polo G ezúttal többször is reflektál az elmúlt évben jött sztárságra és az életkörülményeinek a változására, de többségében még mindig a gyerekkori traumák és Chicago sötét oldala dominál a szövegekben. Nagyon erős a kifejezésmód, a hosszú sorok bátran mennek szembe korunk szikárabb (és sokszor sajnos egyszerűbb) megoldásaival, de a flow egyszer sem törik meg, a storytelling faktor hibátlan. És jó hallani, hogy a THE GOAT már többször is nagyobb témákat érint a szerzőjénél: például a 33 a Chicago Bulls egykori kiscsatára, Scottie Pippen előtt tiszteleg, a záró Wishing For A Hero pedig a feketék elnyomását helyezi fókuszba történelmi távlatban, ráadásul itt teljesedik ki végleg az 1990-es évek iránti szerelem, hiszen a szám 2 Pac Changes című örökzöldjére épül.

A THE GOAT így újabb nagyszerű teljesítmény, aminek talán egyetlen hibája, hogy túl gyorsan jött a Die A Legend után. De így is biztos, hogy korunk egyik legtehetségesebb feltörekvő rapperét halljuk ezeken a lemezeken, akit ezentúl is érdemes kiemelt figyelemmel követni.

9/10

Velkei Zoltán 

https://recorder.blog.hu/2020/05/25/korunk_egyik_legtehetsegesebb_feltorekvo_rappere_ismet_bizonyit_polo_g_the_goat_lemezkritika
Korunk egyik legtehetségesebb feltörekvő rappere ismét bizonyít. Polo G: THE GOAT (lemezkritika)
süti beállítások módosítása