Filmrecorder. Alternatív fasizmus - Összeesküvés Amerika ellen (kritika)

2020.04.29. 13:05, Gaines

plotagainst.jpg

David Simon HBO-sorozatai mindig nagyon aktuális, kötelező néznivalók, az Összeesküvés Amerika ellen pedig különösen húsbavágó víziót fest egy papíron alternatív, valójában a miénktől nem is annyira idegen valóságról. És nem csak az amerikaiak számára lehet hideglelős élmény. Ez a kritika először a Recorder magazin 80. számában jelent meg.

Az alternatív történelmi elbeszélések közkedvelt válfaja abból a kérdésből indul ki, hogy mi lett volna, ha a második világháborúban győznek a nácik. A Philip Roth 2004-es regényéből készült, Összeesküvés Amerika ellen című minisorozat sréhen közelít ugyanehhez a témához. Fog egy valós személyt, az 1930-as évek végén rendkívül népszerű, izolacionista politikát valló, mellesleg antiszemita közszereplőt, Charles Lindbergh-et, majd bemutatja, hogyan alakult volna az USA története, ha háborúellenes retorikája révén a hős pilótát választják meg Roosevelt helyett az Egyesült Államok elnökének közvetlenül a világháború kitörése után.

A minisorozat egy New Jersey-beli zsidó család szemszögén keresztül ábrázolja a gyűlölet elharapózását, az egyre fojtogatóbb légkört, a nyílt vagy burkolt zsidóellenes stratégiákat a „békés asszimilálástól” a kényszerdeportálásokig. Roth tagadta, hogy George W. Bush-sal kívánt volna párhuzamot vonni regényével; a sorozatkészítő David Simont (Drót, Fülledt utcák) ismerve aligha véletlen, hogy Donald Trump elnöksége alatt fogott ebbe a projektbe.

Más kérdés, kellett-e hozzá hat egyórás epizód. A minisorozat erőssége, hogy aprólékosan vezeti le a fasizálódás folyamatát; ahogy a családfő tisztán látja a veszélyt, mégis makacsul hisz a józan ész győzelmében, vagy ahogy a hatalommal kollaboráló rabbi elhiteti magával, a jó ügyért harcol. Másrészt így az első részek azzal telnek, hogy a szereplők rádiót hallgatnak, híradót néznek, és kommentálják az eseményeket. Most egy fokkal kevésbé érvényesül Simon módszeres, tablószerű megközelítése, mint akár a Mutassatok egy hőst! politikai drámájában, de a fináléra sűrűbb lesz a feszültség, nehéz kérdéseket vetve fel az ellenállás és bűnrészesség formáiról, és arról, hogy ha egyszer kiszabadul a szellem a palackból, vissza lehet-e tuszkolni.

Összeesküvés Amerika ellen (The Plot Against America) 

hol látható: HBO GO
osztályzat: 7/10
szerző:
 Huszár András

https://recorder.blog.hu/2020/04/29/filmrecorder_alternativ_fasizmus_osszeeskuves_amerika_ellen_kritika
Filmrecorder. Alternatív fasizmus - Összeesküvés Amerika ellen (kritika)
süti beállítások módosítása