Nézzünk virtuális távmozit, kommandózó Thort és fasiszta Amerikát! – Film7

2020.04.20. 16:58, Gaines

extraction.jpg

A koronavírus idején, a mozik bezárásával még nagyobb hangsúly helyeződik az otthoni film- és sorozatnézésre, amihez jó néhány streaming platform szolgáltat hétről hétre tartalmakat. Az alábbiakban az HBO GO és a Netflix újdonságai közül szemezgetünk, némi VOD (video-on-demand) opcióval kiegészítve a palettát.

Budapesti Távmozi

A hét legüdvözlendőbb fejleménye, hogy online feltámadnak a budapesti művészmozik! A Budapest Film Zrt. mozijai március 12-én az első között állították le a vetítéseket a nézők és a mozisok egészsége védelmében, most pedig biztonságos, internetes közvetítések formájában újra megnyitnak: a Budapesti Távmozi keretén belül április 21-e, keddtől ismét napi műsorrendben vetítenek filmeket a Művész, Puskin, Toldi, Tabán és Kino Cafe mozik a film.artmozi.hu címen keresztül. Ugyanúgy lehet moziműsort böngészni, kedvezményes jegyet vásárolni, a virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is a szokott jegyszedők várják a nézőket. A vett jegyekkel közvetlenül a budapesti művészmozik fennmaradását és a Budapest Film munkatársainak megélhetését segíthetjük. A kínálatban régebbi és közelmúltbeli filmek mellett új mozipremierek is szerepelni fognak, elsőként A láthatatlanok című francia sikerfilmet tűzi műsorára a távmozi - a vígjátékot eredetileg pár hete mutatták volna be, ha nem szól közbe a koronavírus-járvány. Még néhány tipp: kedd este pótolhatja a nagyszerű lengyel Hidegháborút, aki még nem látta, csütörtökön lemegy az Oscar-díjas Élősködők, ezen kívül magyar filmekből is széles a kínálat, Nemes Jeles László két nagyjátékfilmje (Saul fia, Napszállta) mellett megnézhetjük a Testről és lélekrőlt, és a Soul Exodus című zenés dokumentumfilmet is.

AZ ELMÚLT HETEK ONLINE FILM- ÉS SOROZATAJÁNLÓIT ITT BÖNGÉSZHETITEK VÉGIG

HBO GO

Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés (1999)
már elérhető az HBO GO-n

Gyakran és nem alaptalanul szokták kikiáltani 1999-et filmes csúcsévnek: A Mátrix, Hatodik érzék, Harcosok klubja, Toy Story, Ideglelés, Sztárom a párom, Magnólia, Tágra zárt szemek, és még sorolhatnánk. Ilyen zsúfolt évből nem csoda, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a remek sci-fi vígjátékról, pedig a Galaxy Quest több mint húsz év távlatából is jól, sőt, talán még jobban is működik posztmodern Star Trek-paródiaként és a blockbustereket övező sztárkultusz, rajongás empatikus szatírájaként. Az alapsztori szellemes bohózat (egy Star Trek-jellegű egykori sorozat kiöregedett színészeit egy sci-fi rendezvényes haknizás közepette valódi űrkalandba csöppennek), a film fő fegyvere azonban a hibátlan szereposztás. Tim Allen remek pojáca, Sigourney Weaver élvezettel küzd a karaktere sztereotípiái ellen, Alan Rickman pedig önironikus őszinteséggel ábrázolja a Spock-szerű karakterbe ragadt, megkeseredett Shakespeare-színészt. És nem kell trekkie-nek lenni a film élvezetéhez.

Összeesküvés Amerika ellen
sorozatzáró epizód: április 21.

David SimonDrót óta az HBO egyik legnagyobb becsben tartott sorozatkészítője, gyártott már a csatornának zenés szériát New Orleans újjászületéséről a Katrina-hurrikán után (Treme), elmerült a 70-es, 80-as évek New York-i szex- és pornóiparának mélységeiben (Fülledt utcák), forgatott politikai dokudrámát (Mutassatok egy hőst!) és iraki háborús minisorozatot (Gyilkos megszállás). Legújabb munkája, a Philip Roth alternatív történelmi regényét adaptáló hatrészes Összeesküvés Amerika ellen abból a gondolatkísérletből indul ki, hogy mi lett volna, ha a második világháború kirobbanásakor nem Rooseveltet, hanem az antiszemita és izolacionista Charles Lindbergh pilótát választják meg az Egyesült Államok elnökének. A válasz: lassú, módszeres fasizálódás. A részről részre egyre nyomasztóbb történet egy New Jersey-beli zsidó család szemszögén keresztül láttatja az elharapózó indulatokat, gyűlöletkampányt, propagandát, ahogy a kirekesztés leszivárog az átlagember életébe. Nem könnyű darab, de érdemes végignézni - a jelenkori politikai áthallások mindenkinek egyértelműek lesznek.

Romlott oktatás (2020) 
premier: április 26.

Meglepő volt, amikor a tavalyi torontói filmfesztiválon lelkes kritikákban részesülő, Hugh Jackman főszereplésével bemutatott Romlott oktatás forgalmazási jogait egyből az HBO vásárolta meg, és nem próbálta meg egyik stúdió sem mozis forgalmazással Oscar-közelbe juttatni az igaz történeten alapuló, az amerikai történelem legnagyobb állami iskolai sikkasztási botrányát feldolgozó dramedyt. Így viszont legalább nem kell hónapokat várnunk az amerikai bemutató után arra, hogy megnézzük, hogyan bukik le a szülők által félistenként tisztelt Long Island-i sztártanfelügyelő, hogyan hálózza be a korrupció az iskolarendszert, és felfogja-e egyáltalán Jackman karaktere és helyettese (Allison Janney), hogy bármiféle bűnt követnek el. A közoktatás első blikkre talán nem tűnik olyan szexin romlottnak, mint a maffia vagy a tőzsdecápák világa, de hát pont ezért teremtették meg Hugh Jackmant.

NETFLIX

Michael Jordan - Az utolsó bajnokságig (2020)
már elérhető a Netflixen

Az ESPN sportcsatorna eredetileg nyáron hozta volna ki saját gyártású, tízrészes dokusorozatát minden idők egyik - ha nem a - leghíresebb sportolójáról, Michael Jordanről, és az általa irányított Chicago Bulls 90-es évekbeli sikerszériájáról, aztán rájöhettek, hogy a koronavírus-járvány alatt, élőben közvetített meccsek híján tanácsos volna hamarabb közreadni a legendás kosaras és kosárlabdacsapata "eddig elbeszéletlen" történetét. És lőn. A minisorozat korábban sosem látott felvételekkel enged betekintést Jordan utolsó szezonjába, a sportág koronaékszere mellett szerepel az epizódokban Dennis Rodman és Phil Jackson edző is, a New York Times kritikája szerint a sorozat "dúskál az archív meccsrészletekben, zsákolás-montázsokban, sértegetésekben, bocsánatkérésekben, szivarozásban, hátbaszúrásban, szembeszúrásban, férfiasan visszafojtott könnyekben".

Middleditch és Schwartz (2020)
premier: április 21.

A rögtönzött szkeccs-komédia itthon nem örvend akkora népszerűségnek, mint a stand-up; működnek azért itthon is impró-társulatok (például a Momentán), és a nagyközönség a Beugró című tévéműsorból is ismerheti a műfajt, amiben a komikusok egy-egy szó, közönségtől kapott ötlet vagy szituáció alapján kezdenek improvizálni vicces sztorikat. A Middleditch és Schwartz összeszökött párosa (Thomas MiddleditchSzilícium-völgyből és Ben SchwartzVárosfejlesztési osztályból) még azzal fejeli ezt meg, hogy rövid szkeccsek helyett nagyobb ívű, lélegzetű történeteket építenek fel a semmiből - három ilyen színpadi special kerül fel tőlük a Netflixre. Imprózni nem egyszerű dolog, Amerikában külön erre szakosodott sulikban tanítják, könnyen sülhet ki az ilyen komikus rögtönzésekből feszengős cikiség, nem véletlenül szoktak filmekben és sorozatokban előszeretettel gúnyolódni rajtuk, ám Middleditchék a műfaj veteránjai, és általában viccesek, bizalommal lehet rajtuk keresztül belekósolni.

Tyler Rake: A kimenekítés (2020)
premier: április 24.

A zsoldosos-kommandós filmek sosem mennek ki a divatból, mindig lesz egy Lee Marvin, Sylvester Stallone vagy Denzel Washington, aki szívesen ölt magára terepruhát és golyóálló mellényt, hogy kisebb hadseregekkel leszámolva mentsen meg bajba jutottakat, vagy próbálja megszedni magát. Csak az elmúlt években volt hasonló témájú sorozat (Válaszcsapás), Ben Affleck, Charlie Hunnam, Oscar Isaac és Pedro Pascal együtt cseszték el a dél-amerikai drogbárók kifosztását (Határok mentén), Michael Bay meg három éven belül csinált Bengázi-filmet kigyúrt kommandós John Krasinskival (13 óra) és terrorellenes-szellemcsapatos filmet kigyúrt kommandós Ryan Reynoldsszal (Six Underground - Hatan az alvilágból). Ezúttal maga Thor, azaz Chris Hemsworth kopogtatott be a maga kigyúrt kommandós karakteréért a hollywoodi szereposztó irodákban, a sztori bevett panelekből építkezik, zsoldosunk egy drogbáró túszul ejtett fiát próbálja megmenteni, de hát ezeket a filmeket nem az eredeti ötletek miatt nézzük, hanem a tökös akciókért, amiket a Marvel-filmek egyik kaszkadőrszakértője vezényelt le ezúttal.

https://recorder.blog.hu/2020/04/20/nezzuk_virtualis_tavmozit_kommandozo_thort_es_fasiszta_amerikat_film7
Nézzünk virtuális távmozit, kommandózó Thort és fasiszta Amerikát! – Film7
süti beállítások módosítása