Rangos amerikai díjat nyert egy magyar animációs kisfilm

2020.03.25. 17:50, Gaines

symbiosis.png

Az austini SXSW fesztivál animációs rövidfilmes versenyprogramjából Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotását találta a legjobbnak a zsűri.

A South By Southwestet, amely minden évben az egyik legrangosabb amerikai filmes és zenei showcase-fesztivál, az első nagyobb rendezvények egyikeként fújták le még március elején a koronavírus terjedése miatt. A 2020-as SXSW így fizikailag elmaradt, ám a zsűrihez online screenerek formájában eljuttatták a versenyprogramok filmjeit, ezért a közönségdíjtól eltekintve idén is kiosztották a legfontosabb díjakat. A Szimbiózis az animációs rövidfilmek fődíját nyerte el: a rövidfilm tavaly mutatkozott be először az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, és azóta több mint negyven fesztivált megjárt. A díj azért is fontos, mert ezzel a Szimbiózis automatikusan nevezhetővé vált a jövő évi Oscar-díjra.

Az önéletrajzi ihletésű kisfilm egy fiatal nőről szól, aki követni és katalogizálni kezdi azokat a nőket, akikkel hűtlen férje megcsalja. "Az elidegenítő nagyvárosban saját mikrokozmoszt hoz létre házassága extra szereplőivel, a David Hockney-szerű medencés esztétikától stop-motion közjátékokon át eljutva a befejezés meghökkentő, szívbemarkoló képi metaforájáig" – írtuk kritikánkban a nagyszerű, finom humorú műről. Andrasev Nadja egyébként nem először menetel ilyen szépen, A nyalintás nesze című rövidfilmje 2016-ban a cannes-i filmfesztiválon megosztott harmadik díjat szerzett a Cinefondation programban. A Szimbiózis március 30-ig megtekinthető online ezen a linken (jelszó: Makivulva), aki pedig kíváncsi a bővebb háttérsztorira, annak ajánljuk a Filmklub podcast mélyreható interjúját az alkotóval és a kisfilm alaptörténetének egy másik "szereplőjével".

https://recorder.blog.hu/2020/03/25/rangos_amerikai_dijat_nyert_egy_magyar_animacios_kisfilm
Rangos amerikai díjat nyert egy magyar animációs kisfilm
süti beállítások módosítása