EP-premier! Clayfeet: Uneven

2020.03.10. 13:15, Gaines

clayfeet_uneven.jpg

A darkpop-szintipopos, new wave-es Clayfeet nem először szerepel a Recorderen. Legutóbb Evolve című dupla klipjüket, illetve a Farkasok című kisfilm soundtrack-minialbumát mutattuk be tőlük. Most érkezik a legújabb kislemez, új saját szerzeménnyel, és négy remixszel. Premier!

Az Uneven eredetije csak az Advoxya Records Hungarian Synthpop Allstars című frissen megjelenő válogatásán hallható, a kislemezre pedig az instrumentális verzió mellett négy remix is felkerült. Szabó Tamás, azaz Tonyo (Moog, Maneuver Maneuver), illetve a Plazmabeates Grag Velvet először remixelt Clayfeetet, és a régi kollaborátor Söptei Balázs is készített egy változatot. Mindhárman meséltek arról, hogyan fogtak neki a remixelésnek:

Tonyo:

"Éreztem egy furcsa elegyet a számban, amely egyszerre drámai és éterien szép is. Ezt a kettősséget a saját verzióban mindenképpen szerettem volna jobban kihangsúlyozni. A verze ezért épül úgy, ahogy, és igazából a refrén is valamennyire fokozás marad a végéig, ahol aztán kiteljesedik az egész dal. Próbáltam olyan hangszerekkel is elemelni a dalt az eredeti verziótól, amilyenekre nem biztos, hogy egy ilyen stílusú számban lehetne számítani. Ezzel is a korábban említett kettősséget akartam kihangsúlyozni. Szerintem tök jól együtt tudnak élni a sötétebb szintik, a lebegő énekhang, a vonós hangszerek és még akár a koto is."

Grag Velvet (Plazmabeat):

"Mindenképpen olyan remixet szerettünk volna összehozni, amely merőben más, mint az eredeti. Alapvetően lassú dalról van szó, így adta magát, hogy egy pörgős remixet készítünk, amely a Depeche Mode klubok táncparkettjén is megállja majd a helyét. Kicsit kísérletező hangulatban álltunk neki, ugyanis a stúdiónk óriási átalakuláson esett át, jó pár eszközünket itt használtuk élesben először. Nagyon szeretjük a Clayfeet számait, öröm volt dolgozni ezen a dalon, ami mellesleg december 24-én készült el – 100%-os forralt boros karácsonyi hangulatban. :)"

Söptei Balázs:

"Amikor remixelek egy Clayfeet dalt, mindig törekszem arra, hogy valami új megközelítést alkalmazzak. A legutóbbi dalt – az Evolve-ot – Vantásítottuk, és ennek kapcsán nyilvánvalóvá vált, mennyire jól passzol Babra hangja a torzított gitárhoz. Az Uneven esetében is a torzításból indultam ki, azzal a különbséggel, hogy azt az éneksávokon alkalmaztam, már a legelején. Ez annyira megtetszett, hogy már csak az akkordmenetet kellett fenekestül felforgatnom."

A kislemezt a szám Manialized elnevezésű változata zárja, amely a Flashdance-ből ismert Michael Sembello-szám, a Maniac dobalapjára épül, és a stílusnak megfelelően cheesy gitár- és szaxofonszólót is tartalmaz Söptei Balázstól, illetve a a zenekar felvételeit régóta keverő-masterelő Harmath Szabolcstól.


videó is készült hozzá a film táncjelenetének felhasználásával:

ez pedig a teljes kislemez: 

Clayfeet a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_107.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/03/10/ep-premier_clayfeet_uneven
EP-premier! Clayfeet: Uneven
süti beállítások módosítása