Filmrecorder. Bébi Yoda menti meg a Star Warst - The Mandalorian (kritika)

2019.12.29. 11:00, Gaines

header-baby-yoda-new-footage-the-mandalorian-star-wars.jpg

Az első élőszereplős Star Wars-sorozat előzetesei nagyszabású presztízssorozatot ígértek, de az alkotók inkább régivágású kalandozásba fogtak egy arctalan antihőssel és egy szuperképességű cukisággal. Meg kellett szokni, de működik. Ez a cikk az először a Recorder magazin 78. számában megjelent kritika kibővített változata.

Megjött Bébi Yoda. Igazából semmi mást nem kell tudni a The Mandalorianról. Bébi Yoda ajándék. A 2010-es évek végének reménykeltő búcsúajándéka. Meg persze rém manipulatív trükk egy gigakonglomerátumtól, hogy még több játékot lehessen eladni, és nosztalgiával elfedni a sorozat fantáziátlanságát. Tök mindegy. Bébi Yodát nem lehet nem szeretni. Aki nem szereti, az szörnyeteg. (Ezt megúsztad, Werner Herzog!) Aki nem védi meg, az is. (Ezt buktad, Werner Herzog szerepe.) Éljen Bébi Yoda! Éljen kapitalista zsarnokunk, a Disney!

Mert máskülönben – mint egy újabb sorozat a sorozatdömpingben; mint az első élőszereplős Star Wars-sorozat; mint a Disney+ streamingszolgáltató zászlóshajója –  a The Mandalorian debütálása messze nem robbant akkorát, mint illett volna neki. A tálalása igényes, a helyszíneken, operatőri munkán, jelmezeken, effekteken látszanak a beletolt pénzhegyek. A dramaturgiája azonban gyakran egy közepes videójátékéval egyenértékű, jellemábrázolásról aligha beszélhetünk, főleg nem a mandalóri fejvadász főhősnél, akinek kifejezéstelen sisakja alól monoton hangon magyaráz Pedro Pascal.

the-mandalorian.jpeg

Az első rész nagy katyvasz, ami spagettiwesterneket és A vad bandát veszi alapul azok grandiozitása nélkül; a szinte dialóg nélküli második rész Genndy Tartakovsky Klónok háborúja animációs sorozatának dinamikus akcióit ülteti át, ügyesen; a harmadik meg tiszta John Wick. Ez utóbbi kettő jól állt a sorozatnak, és az alkotócsapat (elsősorban Jon Favreau és Dave Filoni) szerencsére ebbe a kicsit súlytalan, de kellemesen szórakoztató irányba kalandozott tovább könnyen lecsúszó, nem egyszer csupán félórás részeivel.

Elég szokatlan a mai kábeltévés és/vagy streaminges mezőnyben, hogy masszív történetbeli átívelés helyett minden epizód egy-egy külön kis küldetés, de a színvonalbeli hullámzással együtt is üdítő változatosság, hogy régi westernsorozatok vagy a szép emlékű Családi mozidélután a Disney-vel élőszereplős szériáinak hagyatékát viszi tovább a Mandalorian. És kifejezetten kielégítő, amikor végül a dupla részes fináléban mégis összeérnek a szálak, sőt, a második évadra is feldobnak egy ígéretes premisszát. Amiben, igen, benne lesz Bébi Yoda. Még jó, hogy.

The Mandalorian

hol látható: Disney+
osztályzat: 7/10
szerző: Huszár András

https://recorder.blog.hu/2019/12/29/filmrecorder_bebi_yoda_menti_meg_a_star_warst_the_mandalorian_kritika
Filmrecorder. Bébi Yoda menti meg a Star Warst - The Mandalorian (kritika)
süti beállítások módosítása