Filmrecorder. Házassági történet (kritika)

2019.12.01. 09:02, vferi

marriage-story.jpg

Előbb a moziban, aztán Mikulás napjától már a Netflixen is megnézhetjük minden idők egyik legjobb válós filmjét a főszerepekben a mindig remek Adam Driverrel, illetve Scarlett Johanssonnal, aki végre nem egy szuperhőst vagy földönkívülit, hanem egy hétköznapi embert játszik. Ez a kritika először a Recorder magazin 77. számában jelent meg.

Aki nem ismeri Noah Baumbach filmjeit, legjobb, ha azonnal elkezdi szépen sorban megnézni mindet, hiszen ő rendezte a zseniális A tintahal és a bálnát és a Frances Hát, de az olyan kevésbé ismert filmjei is imádnivalóak, mint a Mistress America, a Greenberg vagy a The Meyerowitz Stories.

Miután alkotó- és élettársa, Greta Gerwig a Lady Birddel kilépett az árnyékából, Baumbach is összekapta magát, hogy ideje lenne nem csak pár ezer filmőrülthöz szólni. A Netflix ehhez az elhatározáshoz örömmel asszisztált, és az Oscart odaítélő Amerikai Filmakadémia is így fog tenni, a Házassági történet ugyanis egyértelműen a rendező főműve, az a tökéletes karriercsúcs, ami felé minden eddigi munkája mutatott.

A magánéleti inspiráció ezúttal is tagadhatatlan, hiszen Adam Driver egy rendezőt alakít, akinek színésznő feleségével (Scarlett Johansson) tönkrement a házassága és az egyre durvuló válóper egyik tétje az is, hogy közös gyermekük New Yorkban vagy Los Angelesben éljen. Baumbach hat éve vált el Jennifer Jason Leigh-től hasonló körülmények között és a forgatókönyvbe a szomorú történet minden keserűsége, tanulsága és helyzetkomikuma belekerült.

marriage-story-1.jpg

A végeredmény fájdalmas és őszinte, de közben bátran meri adagolni a humort, ráadásul a két főszereplő szenzációs alakításán kívül még legalább öt mellékszereplő csodás játékát lehetne kiemelni – a 2019-es év egyik legjobb filmje.

Házassági történet (Marriage Story)
mozibemutató: 2019. november 28.
Netflixen: 2019. december 6-tól
osztályzat: 10/10
szerző:
Onozó Róbert

https://recorder.blog.hu/2019/12/01/filmrecorder_hazassagi_tortenet_kritika
Filmrecorder. Házassági történet (kritika)
süti beállítások módosítása