Lemeztáska - Varga Zsuzsa

2019.11.20. 13:00, vferi

2.jpg

A Venus énekesnőjeként a popszakma csúcsán kezdte 1999-ben, majd három év masszív siker után elege lett a Kockahasból. Két szólólemez (Szívadóvevő, Barkácsklub lányoknak), pár bántalmazó kapcsolat és egy lábon kihordott idegösszeomlás után olyan mélypontra jutott, hogy muszáj volt dobbantania. Hat éven át énekelt Amerikában Frank Sinatrát, meg amit kellett, és ha néha hazalátogatott, Kovács Péter Stopsonic nevű elektropopos formációjában serénykedett. Néhány éve egy műtét miatt újra meg kellett tanulnia beszélni és énekelni. Most végleg hazajött, és egy önazonos, saját zenei projektet tervez. Ez a Lemeztáska-interjú először a Recorder magazin 77. számában jelent meg.

Első zenei emlék

Trio: Da Da Da. Apu mutatta, egy ideig ez volt a közös kedvencünk. Vagy amikor katonatiszt nagyapám bendzsón és tangóharmonikán játssza nekünk az Azurro-t. Vagy a Reflektor magazin főcímzenéje, amiről később tudtam meg, hogy az Undercover Of The Night című Rolling Stones-szám eleje. Ilyen random foszlányok.

Első lemez, ami saját pénzből vettél

Arra nem emlékszem, de az első lemez, amit loptam, Kurtis Blow CD-je volt, egy DJ-pultból. A kantáros nadrágom elülső zsebében pont elfért, előre megtervezett bűncselekmény volt.

Első előadó, akiért rajongtál

Gyerekkoromban sokat várakoztattak autóban, hallgattam a rádiót és megszólalt Madonna. Nyolcéves voltam, nekem volt kitalálva. A Beastie Boyst unokatesóm mutatta pár évvel később egy nyaraláson Tiszafüreden, nagyon vicces volt. Egyikért még mindig rajongok.

Meghatározó koncertélmény nézőként

Mondok egyet, amiről tudom, hogy az lenne: Beck.

Meghatározó koncertélmény előadóként

Meghatározó, amikor elképesztően sokan vannak, mondjuk 150 ezren. Amikor senki. Amikor iszonyatosan rosszban vagy azokkal, akikkel együtt állsz a színpadon. Amikor épp elhagytak. Amikor molesztálnak, és botrányba fullad. Amikor annyira beteg vagy, hogy összeesel közvetlen előtte. Amikor annyira kész vagy, hogy semmire nem emlékszel, csak a szégyen van másnap. Amikor közben megy el a hangod. Amikor könyörögsz előtte, hogy felléphess. Amikor könyörögsz utána, hogy kifizessenek.

Kedvenc magyar lemez

Odett és a Go Girlz Pontos című lemeze, amelyen egy darab számban énekelek négy sort, legnagyobb meglepetésemre aztán mégis úgy volt reklámozva, mintha valamiféle lánycsapat lennénk. Ennél azért kicsit kevésbé érzem cikinek a megboldogult C’est La Vie lánybanda debütáló lemezét, melyen előre meg volt beszélve, hogy az egyik énekelni nem tudó tag majd az én hangomra tátikázik.

Kedvenc hiphoplemez

Most a Krúbitól a Nehézlábérzés.

Kedvenc rocklemez

Az első kedvenc, amit evör hallottam: Clash: Combat Rock. Az első, amit vettem a Red Hot Chilli Pepperstől a Blood Sugar Sex Magik.

Kedvenc videoklip

Vannak örök kedvencek. The Rock Steady Crew: Hey You, Roots Manuva: Witness To Fitness, Radiohead: Just, Björk: Human Behaviour, Missy Elliott: Lose Control, Daft Punk: Around The World, David Bowie: Blackstar, Electric 6: Danger! High Voltage. És vannak magyar kedvenceim is, például a Csaknekedkislány: Tihany, vagy a Black Bartók: Black Friday.

Kedvenc zene olvasáshoz

Nem hallom a zenét, ha jó a könyv.

Bűnös zenei örömöd

Nem bírok lemondani James Brownról. Tudom, hogy egy szemét, de hatalmas rajongója vagyok a zenéjének. Számomra komoly dilemma a gonosz/gyilkos/rasszista/férfisoviniszta/gyerekmolesztáló emberek megítélése, elfogadása zenei/szakmai/rajongói szempontból.

Kedvenc zene futáshoz

Gyors és hangos dolgok, amiktől erősnek és megállíthatatlannak érzem magam. Young Fathers, Peaches, Lizzo, Black Keys, Grimes.

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Marvin Gaye, Bill Withers, Marlene Shaw, Wilson Pickett, Otis Redding. Vagy valami teljesen más: például The Stone Roses, LCD Soundsystem, Public Enemy, Jungle, JPEGMAFIA.

Legjobb zene szívfájdalomra

Valami vidám. Például a Baby, You’ve Got What It Takes Brook Benton és Dinah Washington előadásában.

Szám, amit a zuhany alatt énekelsz

Egy időben olyankor skáláztam. Szeretek vokálokat felrakni az éppen szóló szám énekére is.

Zene, amitől boldog leszel

Madarak éneke.

Zene, ami elgondolkodtat

A Honda Civic 2006-os reklámja, ahol egy vegyeskórussal csinálták meg az autó összes hangját.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Soha nem tudtam kezelni, ha valahol megszólal egy saját számom. Megáll a beszélgetés, és várom, hogy vége legyen, annyira zavarba jövök.

Kedvenc filmzene

Tarantino-filmek zenéi. Armando Trovajoli filmzenéi.

Minden idők legjobb lemeze

A Muzsikás Nem arról hajnallik, amerről hajnallott…, mert minden hangja anyukámra emlékeztet.

Szeretett zene, amit az istennek sem tudtál megkedveltetni a barátaiddal

Legtöbb barátomat meg tudnám lepni azzal, hogy miket hallgatok. Szerintem azzal is meglepem őket, hogy miket énekelek.

Szám, ami a legemlékezetesebb lassúzásod alatt szólt

Utálok lassúzni. A legemlékezetesebb az volt, amikor sulidiszkóban a nagy hetedik-nyolcadikosok lesajnálva kiröhögtek minket, negyedikeseket, mert lassúztunk. Nem emlékszem, mi szólt.

Mit hallgatsz mostanában repeaten

Brittany Howard: History Repeats.

Kedvenc zenéd 1999-ben

Fatboy Slim.

Legjobb éved eddig

Nem emlékszem. Valószínűleg jövőre lesz.

Lemezgyűjteményed legértékesebb darabja

A 2007-ben szerzői kiadásban, utolsó összekapart pénzemen megjelentetett Barkácsklub lányoknak című szólólemezem, amely anyagi csődbe juttatott, és melyből többszáz darab még mindig otthon foglalja a helyet. Most dobjam ki őket?

Dal, amire muszáj táncolnod

Otthon egyedül rendszeresen szoktam táncolni. Ha reggelig szeretnék táncolni, akkor oldschool hiphop, break, funk a legtutibb.

Kedvenc filmjeleneted, amiben egy zeneszám szól

Például a Zajháborítók nyitójelenete. Vagy amikor Rodriguez a Searching For Sugar Manben felsétál a színpadra Dél-Afrikában; amikor azt láttam, sírtam. Kostil Luka rövidfilmje Pándi Balázzsal a Yo Marco! Vagy Kenny catpiss tripje a South Parkban.

Zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis szereted

Nem üt el a stílusomtól, és a zenétől sem: imádom kipróbálni, mit csinál a hangommal egy üreg, alagút, boltív.

interjú: Varga Ferenc
headerfotó: Végh Andrea

https://recorder.blog.hu/2019/11/20/lemeztaska_varga_zsuzsa
Lemeztáska - Varga Zsuzsa
süti beállítások módosítása