Jó, hogy van - kritika Erik Sumo Mount Fuji című lemezéről

2019.11.16. 10:01, coffinshaker

recorder_tovishazi_ambrus_20190919_094.jpg

Nyolc év szünet után új Erik Sumo-albummal jelentkezett Tövisházi Ambrus. "Borzasztóan nehéz szülés volt" - mesélte a Mount Fuji című lemezről a Recordernek adott interjúban. Kritikusunk utánajárt, hogy megérte-e a sok fáradozás, Harcsa Veronika pedig beavatja az olvasót egy izgalmas japán legendába, ami az egyik dalt ihlette. Ez a két írás először a Recorder magazin 76. számában jelent meg.

erik_sumo_mount_fuji_2019.jpg

Előadó: Erik Sumo

Cím: Mount Fuji

Stílus: etnopop, downtempo, dub, triphop, diszkó

Kulcsdal: Princess Of Mount Fuji

Osztályzat: 8/10

Szerző: Kollár Bálint

 

 

Bár számtalan projektben vett részt (és vesz a mai napig), Tövisházi Ambrus sajátos, azonnal felismerhető világa talán az Erik Sumo-projektben kristályosodott ki leginkább. „Tudom, hogy mindig ugyanazt a lemezt csinálom meg, teljesen mindegy, hány éves vagyok" - nyilatkozta 2011-ben az előző album, a The Ice Tower kapcsán. A Mount Fujit hallgatva nehéz ezzel vitatkozni. Ezredfordulós downtempo, pszichedelikus melanko-pop, diszkó és dub kavarog a lemezen, összeállva egy olyan színes kollázzsá, amiről akkor is Erik Sumo jutna eszembe, ha nem tudnám, hogy ez az ő lemeze.

Ugyanakkor az elmúlt évek, de főleg a Liza, a rókatündér filmzenéjén való munka mégsem múlt el nyomtalanul: új elemként színezi át a dalokat a távol-keleti dallamvilág és a helyenként felbukkanó japán szöveg. Néhol pedig még a film bolondosabb, felszabadultabb hangulata is visszaköszön, főleg a tánczene felé ellépő dalokban (mint a Running To The Wild). De talán akkor mondunk el a legtöbbet, ha csak annyit írunk, hogy a lemez pont olyan, mint a Kacusika Hokuszai-sorozatból, a Fudzsi harminchat látképéből inspirálódó borító: sokszínű, mégis egységes, elsőre talán ridegnek ható, de valahogy mégsem az, melankolikus, de ott van benne valami száj szélén játszó mosoly.

harcsa_kereteshez.jpg
A Hold hercegnő a Kaguya hercegnő története című 2013-as Ghibli-filmben

 

A FUDZSI-HEGY LEGENDÁJA

Az Erik Sumo Band egykori frontembere, Harcsa Veronika vendégként énekli a Princess Of Mount Fuji című dalt, amelyhez egy izgalmas japán legendát dolgozott fel. Így mesélt erről a Recordernek.

„Ambrus már az alkotómunka legelején tudta, hogy Mount Fuji lesz az album címe. Amikor átküldte a dalom zenei vázlatát, a szövegíráshoz a Fudzsiról kezdtem olvasni, így bukkantam Hold hercegnő legendájára, ami nemcsak a legkorábbi fennmaradt japán történet, de 10. századi keletkezésével alighanem az emberiség első sci-fije is. Egy szegény bambuszvágó egyik nap egy kislányt talál a bambusz közt, aki olyan gyönyörű, hogy a feleségével úgy döntenek, felnevelik. Kiderül, hogy a kislány a Holdról érkezett hercegnő, akit a népe azért küldött a Földre, hogy megmeneküljön egy űrháborútól. A lány szépségének messze földön híre megy, a kérők sorába maga a császár is beáll, de a hercegnő teljesíthetetlen feladatokkal mindenkit elutasít, mert honvágyában a Holdra vágyik. Űrhajó érkezik a hercegnőért, és amikor a császár megpróbálja a lények útját állni, furcsa fény vakítja el a katonáit. A hercegnő búcsúajándékul örökélet-elixírt ad a császárnak, majd a holdiak törlik a hercegnő földi emlékeit, és örökre visszaviszik a Holdra. A császár bánatában levelet ír a hercegnőnek, és elégeti azt az elixírrel együtt a legmagasabb csúcson – a Fudzsin –, hogy az üzenet a Holdba szálljon. Azóta örökké izzik a Fudzsi lávája.”

https://recorder.blog.hu/2019/11/16/jo_hogy_van_kritika_erik_sumo_mount_fuji_cimu_lemezerol
Jó, hogy van - kritika Erik Sumo Mount Fuji című lemezéről
süti beállítások módosítása