A brexitbandita lefejezte Boris Johnsont a Mercury-díjátadón

2019.09.20. 16:40, Gaines

slowthai_boris.png

Az általunk már brit Quentin Tarantinónak is kikiáltott grime-os slowthai szállította a legemlékezetesebb élő produkciót a brit Mercury-díjátadón, de végül nem ő térhetett haza győztesként.

A legrangosabb brit zenei kitüntetést, a Nagy-Britannia és Írország legjobb albumának járó Mercury-díjat a tegnap tartott gálán a fogadóirodák egyik fő esélyesének tartott Dave kapta meg, a fiatal londoni rapper debütlemezén, a Psychodramán társadalmilag érzékeny témákat pendített meg, egyes szakírók nemzedéke legmerészebb brit rapalbumának kiáltották ki. A konceptlemez szerkezetét egy terápiás ülés adja ki, melyen a munkásosztálybeli fiatalok nehézségei, saját mentális problémái, rossz párkapcsolatai mellett fivéréről is beszél, akit gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Dave köszönőbeszédekor felhívta a színpadra az édesanyját is, és köszönetet mondott a bátyjának.

Szintén esélyesnek tartották slowthai Nothing Great About Britain című elektro-grime-punk lemezét is, amiről itt írtunk hosszabb kritikát; noha a rapper végül üres kézzel távozott, a gálán ő is felléphetett, és nem tartózkodott politikai nézetei kifejezésre juttatásáról. A Doorman című szám előadása közben felmászott a közönség asztalaira, majd a végén előhúzta a brit miniszterelnök, Boris Johnson levágott műfejét egy zsákból. „Boris elmehet a picsába!” – kiabálta többször is a szám közben, élesen kritizálva a Brexit-párti politikust. A műsor házigazdája, Lauren Laverne csak annyit fűzött hozzá: „Ez volt slowthai, aki a saját nézeteit képviseli.” (A BBC videójából ki is vágták az ominózus eset nagyját.) Az este során még jó néhány jelölt fellépett, köztük Anna Calvi, a black midi, a Foals, az Idles és Little Simz, a zsűriben olyanok ültek, mint Stormzy, Jamie Cullum és Jorja Smith.

https://recorder.blog.hu/2019/09/20/a_brexitbandita_lefejezte_boris_johnsont_a_mercury-dijatadon
A brexitbandita lefejezte Boris Johnsont a Mercury-díjátadón
süti beállítások módosítása