A Dalfutár, az Analog Balaton és az INOTA Fesztivál is díjat kapott Veszprémben

2023.11.10. 12:18, srecorder

pozsonyi_dora_blackalopsia_6s1a7580-cr3_d.jpg

November 7-9-ig zajlott Veszprémben az éves Music Hungary Konferencia & Showcase, aminek fókusztémája idén a MI és TI volt, azaz a Mesterséges Intelligencia és Természetes Intelligencia a zeneiparban. A téma köré előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket építettek, amivel igyekeztek megvizsgálni, hogyan ölelje magához a zenei szektor a technológiát, és fordítsa a javára.

A meghívottak között volt ifj. Kurtág György, aki a CEPI kísérleti műhely kollektív intelligencia fejlesztéséről tartott előadást, és Varga Gábor, a Microsoft Magyarország egykori technológiai stratégiai vezetője is. A zeneipari témák mellett színes és szerteágazó programok voltak, mint például Fülöp Flóra (BME, ELTE) előadása a dallamtapadásról. A programokon keresztül a Music Hungary Szövetség igyekszik felhívni a figyelmet olyan, a szektort érintő problémákra is, mint például a kulturális áfa bevezetésének szükségessége, a túlságosan centralizált klubélet, vagy például a streaming hatása a zenei, élőzenei fogyasztásra, de sűrűn előkerült Azahriah hazai és külföldi sikere is. A konferencia megnyitóján Weyer Balázs, a Szövetség elnöke kiemelte, hogy a szektor nehéz évet zár, de a válság ellenére is stabilizálódni látszik, illetve a megnyitón Porga Gyula, Veszprém polgármestere is beszédet mondott, amiben kiemelte, hogy számukra is fontos, hogy a Music Hungary Konferencia & Showcase náluk lelt otthonra már negyedik éve, köszönhetően a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásának is.

A KONFERENCIA KURÁTORÁVAL, MÁRTON ANDRÁSSAL INTERJÚZTUNK A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁRÓL

A rendezvény része már harmadik éve a showcase-koncertprogram is, ahol a legaktuálisabb hazai könnyűzenei előadók mutatkozhatnak be a szakmai és helyi közönségnek. A hazai hip-hop szcéna két legizgalmasabb arca, Sisi és Co Lee is fellépett közel telt ház előtt. A Duckshell, a Hakumba és Kale Lulugyi alaposan megtáncoltatták a közönségüket, Lenkke a Terembe varázsolta a 90-es évek legerősebb rave bulijainak hangulatát, de először hozta új albumát iamyank is Veszprémbe, látványos, súlyos show-val. A hazai kortárs jazzszíntér egyik legígéretesebb zenekara, a New Fossils pedig lágy dallamokkal zárta a koncertprogramot. Az összetettebb, alaposan megtekert zenék szerelmeseinek a már ismert Antares és a nagyon friss Gorg & Benzol hozott felejthetetlen show-t.

zsiga_pal_6145-cr3_d.jpgA díjazottak

8-án másodszorra adták át, ezúttal az Expresszóban a Music Hungary-díjakat, az este házigazdái Csepelyi Adrienn és Hajós András voltak. A Music Hungary Szövetség által alapított szakmai díj hiánypótló a hazai zeneiparban, a szektor egységességét és átjárhatóságát hangsúlyozó elismerés a szakma minden részére kiterjedően elismerésben részesíti a kiemelkedő teljesítményeket. A Backstage-díjat idén a Budapest Park stábja kapta, míg a Showtime-díjat az Analog Balaton. A Vizuál-díjat az idén először megrendezett INOTA Fesztivál vizuális koncepciójáért ítélték oda, az Innováció-díjat pedig a BALATORIUM ökoművészeti projekt kapta, ami a Balaton élővilágának törékenységét és értékét helyezi középpontba. A Pro-díjat Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója nyerte, a Média-díjat pedig Jeli András és Hajós András közös műsora, a Dalfutár. Az Inspiráció-díj Kollár-Klemencz László munkásságáért és a Dömörkapu Rengetegért kapta meg, a Crossover-díjat pedig Vecsei H. Miklós zenekara, a QJÚB A kocka kibontása című projektjének ítélték oda.

„KURVA NAGY, AZ LENNÉK EGYSZER SZÍVESEN” – HAJÓS ANDRÁS A DALFUTÁRRÓL

Fotók: Pozsonyi Dóra, Zsiga Pál / Music Hungary Szövetség

https://recorder.blog.hu/2023/11/10/a_dalfutar_az_analog_balaton_es_az_inota_fesztival_is_dijat_kapott_veszpremben
A Dalfutár, az Analog Balaton és az INOTA Fesztivál is díjat kapott Veszprémben
süti beállítások módosítása