Elektronikus zenék - Éjjeli műszak

2019.09.04. 11:02, coffinshaker

Klasszikus hangzásokkal hangolódhattunk a nyári bulikra, avagy még mindig van élet a jungle-ben, a garage-ban és 2-stepben, de szépen kapaszkodik vissza a kilencvenes évek hiphopja és a trance is. Elektronikus tánczenei rovatunk válogatása a Recorder magazin 74. lapszámából.

A francia J-Zbel eddig leginkább a furcsa kiadványcímeivel hívta fel magára a figyelmet (például How I Made My Mom & Sis’ My Sexbot Slaves EP, Hyena Sticks Head In Elephant’s Butt EP), viszont az ugyancsak totális WTF-kategóriás

Dog’s Fart Is So Bad The Cat Throws Up (Brothers From Different Mothers, 2019)

album már inkább a teljesítménye miatt méltó a figyelemre. A techno, az industrial és a breakbeat elemeiből építkező anyag a látszat ellenére egy meglepően könnyed partilemez, nem veszi magát komolyan egy pillanatra se, noha a számok az utolsó pillanatig ügyesen ki vannak találva. És tök jó, hogy valaki végre felvállalta, hogy igazi trance-t is írjon ebben a közegben: mind a Tunnel Vision, mind a Diablo Verde Pt. 2 eléggé rendben van.

 

Thugwidow a 2018-as Moons Of Jupiter albummal tört be a Bandcampen, és azóta nem nagyon pihen: idén már öt lemeze is megjelent (Weaponized Soul, Creationist, Goddess, God Of Light, Ultraspirit), köztük több detroiti vagy közeli digitális kiadóknál. A manchesteri művész elképesztő módon lehel életet a jungle és break hangzásba, a zenéi tele vannak feszültséggel, drámával és feloldással.  Ha csak egyvalakinek az életművébe akarsz idén nagyon belemerülni, akkor őt bátran ajánljuk.

 

 

 

Rabit tavaly nyár óta nagyot megy a DJ Screw-stílusú kísérleti hiphop mixtape- jeivel (a Cry Alone Die Alone igazi klasszikus); a most megjelent

Kold Summer

már a negyedik a sorban, és ezúttal Playboi Carti, Lil Uzi Vert, a Three 6 Mafia  és mások munkái folynak össze lassú masszává olyan klasszikusokkal, mint Dr. Dre vagy Björk. Talán túlzás, de a houstoni producer  kezd ezekkel a projektekkel nagyobb hírnévnek örvendeni, mint a „saját szerzésű” lemezeivel. Nem is véletlen, hogy nem áll le velük.

 
 

És maradunk Texasban a zárásra: az iráni származású VVV az egyik legtehetségesebb alakja a helyi dubstep, garage és 2-step színtereinek, amit a

Bleeding Through You-n (BLCR Laboratories, 2019)

nem is rest bizonyítani. A ködbe burkolózó, zord, futurisztikus hangképek között alig hallható, selymes vokálok húzódnak meg, a fel-felbukkanó dallamok pedig lazítják a ritmusok szabta szigorú keretet. Ez a kettősség végig izgalmassá teszi az albumot, ami így egyszerre hideg, de meghitt, távoli és intim.

 

Még több elektronikus tánczenei lemez.

Szerző: Velkei Zoltán

tictac650_2.png

https://recorder.blog.hu/2019/09/04/elektronikus_zenek_ejjeli_muszak
Elektronikus zenék - Éjjeli műszak
süti beállítások módosítása