A tátikavideók appja lesz a következő Facebook?

2019.08.26. 17:26, vferi

tik_tok.jpg

Hogy mi a TikTok? Csak úgy lehet válaszolni rá, mint a Pom Pom mibenlétét firtató kérdésre. A TikTok minden, még talán papucs orrán pamutbojt is. De leginkább egy olyan platform, amin zenékre lehet lipsyncelni  öregeknek: tátogni , kihívásokban lehet részt venni és ami a legfontosabb: reagálni egymás videóira. Ez a cikk először a Recorder magazin 74. számában jelent meg.

A világszerte 800 millió letöltéssel büszkélkedő appban olyan felnőttek is megjelentek, mint Jimmy Fallon amerikai humorista vagy a tini deszkáslegendából teljesen jó arc idős figurává nemesedő Tony Hawk. De nem ők a lényeg. Jól néznek ki egy céges prezentációban, sajtófotón, de a platform fő használói a tinik. Azok, akinek a Facebook az a hely, ahol a szüleikkel tudják tartani a kapcsolatot, az Instagram pedig az a szolgáltatás, amit ezek a gyanús facebookosok csinálnak.

Túlzás lenne természetesen kijelenteni, hogy a TikTok az új Facebook. Több, a tinik között népszerűvé váló alkalmazásról kiáltották már ki ezt, de Mark Zuckerberg és cége nagyon jó a hatalom megtartásában. Azon pedig csak a különösen paranoiásoknak kell elgondolkodniuk, hogy mit jelent, ha a világ fiataljai között jelenleg egy kínai internetes óriás, a ByteDance által tervezett és működtetett alkalmazás a legnépszerűbb. Mert a TikTok kínai tulajdon, az eredeti kitalálóktól, akik sanghaji központtal dolgoztak, 2017-ben vette meg a Musical.ly nevű, rövid tátikavideók gyártására alkalmas appot. A cég válasza erre az, hogy a TikTok nevű terméke nem érhető el Kínában - ahol a szolgáltatás Douyin néven fut - és az adatokat a nagy tűzfalon kívül tárolják.

Volt már ilyen, de nem robbant

A TikTok nem az első videós app, ami nagyot fut. A Twitter által 2012-ben felvásárolt, majd öt évvel később bezárt Vine például legendásan olyan volt, mint az első Velvet Underground-lemez. A hat másodperces videókra kitalált appot a Twitter nem igazán tudta felfuttatni, de több tucatnyi tehetséges videóst nevelt fel, akik azóta Twitchen vagy YouTube-on készítenek anyagokat.

A TikTok azonban más utat járt be. Őrülten népszerű lett a tinik között, ami lehetővé tette, hogy megteremtse a saját kultúráját és a saját influencereit. A TikTok-sztárok természetesen több platformon vannak jelen, ahogy azt a korszellem megköveteli. A több mint 31 millió követővel rendelkező 17 éves Loren Gray-nek van csatornája YouTube-on is, a zenéit pedig a Virgin Records gondozza. A platform másik nagy nevének számító Baby Arielt az Instagramtól a Snapchaten át egészen a Spotify-ig bárhol lehet követni. Az utóbbi oldalon a legújabb, I Heart You című albuma is meghallgatható, ami idén februárban jelent meg.

Az appért rajongó sajtó időnként azt is kijelenti, hogy a TikTok sztárjainak több követőjük van Ariana Grandénál vagy Bruno Marsnál. Az állítás momentán félig igaz, még a korábban legnépszerűbb tiktokosok, a német egypetéjű ikerpár Lisa és Lena Mantler, sem érik utol Grandét. Olyan tiniből viszont van egy maréknyi, akit többen kedvelnek, mint a 25 millió YouTube-rajongóval rendelkező Marst.

Nyissunk ki egy kukackonzervet

A TikTok sem mentes azoktól a problémáktól, amik több közösségi hálót érintenek, a tinik által látogatott appban is megjelentek a szexuális ragadozók. Az ilyen ügyekben lassabban mozduló, bizonytalanabbul változtató YouTube-hoz képest a TikTok jobb helyzetben van. Az app algoritmikusan, a felhasználó ízlését megtanulva összeállított nyitóoldala ugyan a ragadozóknak kedvez, a többnyire fiatal lányokból álló felhasználói bázis azonban nem hagyja magát.

Több, önkéntesek által működtetett fiók van, ami a gyanús felhasználókat listázza. Már azt is sikerült elérniük, hogy néhány molesztálót kizárjanak az oldalról. A TikTok hivatalos moderátorai még nincsenek a helyzet magaslatán, de a platformot maguk számára biztonságossá tévő tinik valószínűleg el fogják érni, amit akarnak.

szerző: Szedlák Ádám
headerkép: Az öt legnépszerűbb TikTok-sztár: Loren Gray (bal fent), Baby Ariel (bal lent), Kristen Hancher (közép fent), Faisal Shaikh (közép lent), Jacob Sartorius (jobbra)

https://recorder.blog.hu/2019/08/26/a_tatikavideok_appja_lesz_a_kovetkezo_facebook
A tátikavideók appja lesz a következő Facebook?
süti beállítások módosítása