Petőfi Zenei Díj 2019: a Halott Pénz, Rúzsa Magdi, a Follow The Flow és Pápai Joci is a nyertesek között

2019.08.22. 10:44, Gaines

hppzd.jpg

(X) Kedd este a STRAND Fesztivál nyitónapján negyedszer adták át a Petőfi Zenei Díjakat. Idén már tizenkét kategóriában vehettek át szobrot olyan magyar előadók, akiknek a dalait az elmúlt évben sokat játszottak a Petőfi Rádióban. Már mondjuk is, kik nyertek.

Az év zenekara zsinórban negyedszer a Halott Pénz lett, az év dalának Pápai Joci Az én apám című számát választották, az év videoklipje pedig a Follow The Flowtól a Nem tudja senki. Az év női előadója Rúzsa Magdolna, az év férfi előadója Ákos, és életműdíjat kapott Nagy Feró. Újdonság, hogy idén elismerték az év gitárosát (Füstös Bálint a Margaret Islandből), az év billentyűsét (Szebényi DánielKosziJanka), az év ütőhangszeresét (Gálos ÁdámIntim Torna Illegál), valamint az év szövegíróját (Szepesi Mátyás a Konyhából). Őket a Petőfi Rádió által összeállított, öt-öt nevet tartalmazó listáról a korábbi életműdíjasok, Tátrai Tibor, Demjén Ferenc és Bereményi Géza választották ki.

NAGY CÍMLAPINTERJÚNK A HALOTT PÉNZES MARSALKÓ DÁVIDDAL

A Petőfi Zenei Díj több kategóriájának jelöltjeit a Petőfi Rádió 2018. március 1. és 2019. március 1. között legtöbbet játszott száz magyar dala közül választotta ki egy százfős, elismert zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló szakmai grémium. Az év zenekarára, az év női és férfi előadójára, az év videoklipjére és az év akusztikus koncertjére június 18. és augusztus 12. között szavazhatott a közönség és a szakmai testület. A végeredménybe a szakmai zsűri és a közönség szavazatai 50-50 százalékban számítottak bele. A gálán a Halott Pénz és Pápai Joci mellett fellépett többek között a Hiperkarma, az AWS és a USNK is.

TAVALY PÁPAI JOCIVAL IS BESZÉLGETTÜNK

A díjátadóval egyben elindult a STRAND Fesztivál is, a nyitónapon a Follow The Flow és John Newman adott koncertet. A Zamárdiban rendezett fesztivál még szombatig tart: ma délután és este a Petőfi Zenei Díj nyertesei közül fellép a Bagossy Brothers Company és Rúzsa Magdi, este tíztől láthatjuk az amerikai Jason Derulót, a pénteki napon pedig a brit Anne-Marie, valamint a belga DJ-páros Dimitri Vegas & Like Mike lesznek a fő fellépők. A STRAND-ot Steve Aoki szettje zárja majd szombat este, de addig rengeteg magyar előadóval találkozhatunk még, köztük a Nagy-Szín-Pad!-győztes Useme-vel, a Halott Pénzzel, a 30Y-nal, a Quimbyvel, a Blahalouisianával, a Szabó Balázs Bandájával és a Szabó Benedek és a Galaxisokkal, Krúbival, a Péterfy Bori & Love Banddel és a Margaret Islanddel is.

Ez utóbbi zenekar új dalával, a díjátadó gála keretében debütált Házszámmal indult útjára egyúttal a VOLT Produkció új projektje, a Road Movie, amely a legnépszerűbb hazai zenekarok és előadók dalaival mutatja be Magyarország különböző városait és régióit, a dalokhoz pedig ismert filmrendezők készítenek klipeket. Az első körben 15 szerzőt és előadót kértek fel a hozzájuk leginkább közel álló tájak, utcák, városok, régiók megzenésítésére. A Margaret Island dalát a Balaton ihlette, a hozzá kapcsolódó klipet pedig Miki357 rendezte.

A MARGARET ISLAND NEKÜNK IS MESÉLT ARRÓL, MIÉRT FONTOS NEKIK A BALATON


Alább a Petőfi Zenei Díj nyerteseinek teljes listája, majd a Házszám című új klipes dal:

Az év zenekara: Halott Pénz
Az év női előadója: Rúzsa Magdolna
Az év férfi előadója: Ákos
Az év videoklipje: Follow The Flow – Nem tudja senki
Az év akusztikus koncertje: Bagossy Brothers Company
Az év dala: Pápai Joci – Az én apám
Az év felfedezettje: Acoustic Planet
A PZD életműdíjasa: Nagy Feró
Az év gitárosa: Füstös Bálint / Az év ütőhangszerese: Gálos Ádám / Az év billentyűse: Szebényi Dániel / Az év szövegírója: Szepesi Mátyás

https://recorder.blog.hu/2019/08/22/petofi_zenei_dij_2019_a_halott_penz_ruzsa_magdi_a_follow_the_flow_es_papai_joci_is_a_nyertesek_kozot
Petőfi Zenei Díj 2019: a Halott Pénz, Rúzsa Magdi, a Follow The Flow és Pápai Joci is a nyertesek között
süti beállítások módosítása