Mély traumák és faldöngető basszusok

2019.08.21. 09:23, vferi

denzelheader1.jpg

Denzel Curry is a pár éve feltűnt Soundcloud-rapperek sorát erősíti, de toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből. Ez a cikk a Recorder magazin 74. számában jelent meg először.

A SoundCloud-rap leginkább azokat az előadókat fedi le, akik a nevezett zenemegosztón építettek számottevő rajongói bázist, hangzásuk többnyire agresszív, kedvelt témájuk pedig a depresszió és a drogok. Ha van ennek a vonalnak abszolút királya, aki kilométerekkel mindenki más előtt jár, az Denzel Curry.

A floridai rapper az első hullámmal érkezett, de míg egykori ideiglenes lakótársa, XXXTentacion valóságos szupersztár lett, addig ő megmaradt kevesek által ismert, de többre hivatott előadónak. Ez valamennyire tudatos is. A hírnévnél fontosabb számára, hogy maradandó életművet építsen. Míg generációja új nevei évente kinyomnak egy indokolatlanul hosszú, a streamingszolgáltatók kiskapuit kihasználó mixtape-et, addig ő nagyon tömör és kompakt anyagokat ad ki a kezéből.

Ilyen például tavalyi csúcsalbuma, a három részből álló, TA13OO című, súlyos témákat – például a testvére halálának traumáját – faldöngető basszusokkal vegyítő konceptlemeze. Clout Cobain című számában például egy népszerűséget hajszoló, depressziója elől a drogokba menekülő és közben teljesen leépülő zenész perspektíváján keresztül kritizálja a zeneipar, az előadók és rajongóik nem túl egészséges kapcsolatát. Egy olyan sztárt jelenít meg a dalban, aki a saját fájdalmát árusítja ki zenéjén keresztül, míg bele nem hal idővel a konstans szenvedésbe, ami a SoundCloud-szcéna előadóit közül nem egyet juttathat az eszünkbe.

Egy másik dalban (Percs) meg egyenesen hadat üzen a modern hiphop kliséinek és az azokat a végtelenségig ismétlő rappereknek, akikkel szemben fülbemászó hookok mellett tartalmas és technikás szövegre is képes. Ez pedig mind jól példázza a még csak 24 éves, korát meghazudtolóan érett Denzel Curry hozzáállását saját műfajához, amelyen maradandóbb nyomot is fog hagyni társainál.

DENZEL CURRY LEGÚJABB LEMEZÉT ITT ÉLTETTÜK

szerző: Veres Szilárd

https://recorder.blog.hu/2019/08/21/mely_traumak_es_faldongeto_basszusok
Mély traumák és faldöngető basszusok
süti beállítások módosítása