Mi lesz idén a nyár slágere?

2019.07.24. 13:00, Recorder.hu

taylor-swift-you-need-to-calm-down-video-02.jpg

A nyár slágere mindig egy zenei időkapszula. Emlékszel arra a nyárra, amikor minden pohár sör vásárlásánál a Mambo No. 5-ot kellett hallgatnod a pultnál? Vagy amikor a Gangnam Style ment folyamatosan a kisboltban? Idén nyáron még nem dőlt el a nyárslágere-verseny. A jelölteket vizsgáljuk, milyen fülbemászási potenciál és falramászási rizikó rejlik bennük. Ez az összeállítás először a Recorder magazin 74. számában jelent meg.

A nyár slágere egyrészt egy slágerlistás, objektív kategória, másrészt egy erős közösségi és szubjektív élmény. Vidám, táncos számnak kell lennie – de ennél sokkal fontosabb, hogy legyen benne hook. Egy olyan ének-, szinti- vagy ad absurdum gitármotívum, ami a hőségben meglágyult agy máskor elérhetetlen részére hatol be, és ott rejtélyes módon beakad. Rosszabb esetben viszont kiakaszt. Akkor szimplán falra fogsz mászni tőle, egy teljes nyáron át. Ezeket a beakadós és falramászós hookokat vesszük végig az idei nyár slágere címre pályázó tucatnyi számban.

Lil Nas X: Old Town Road

Az év popszenzációja, ami már rég nem csak mém: nem és nem és nem akar kimászni a Billboard-lista elejéről. Nagy kérdés, hogy nyár végéig kitart-e ott, de a mi listánkról nem maradhat ki.

Beakadós hook: Nagyon úgy tűnik, hogy az egész úgy, ahogy van, még Billy Ray Cyrus később bekerült versszaka is.

Falramászós hook: Ha eljön a pillanat, amikor „elég”, akkor az egész szám válik gyűlöletessé.

Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care

Két kipróbált profi, akik csak Lil Nas X miatt nem tudták meghódítani az első helyet a Billboard Hot 100-on. A „nem szeretek emberek között lenni” bulisláger frappáns válasz a „ha egyszer a mai tinik sokkal kevesebbet buliznak, miről írjunk dalt?” egzisztenciális kérdésre, ami a nyárisláger-ipar egészét érinti.

Beakadós hook: Az alapban az az érdekes lebegő szintihang.

Falramászós hook: Egyszer az emberiség rá fog unni a tropical izékre, nagyon remélem. A magas „u-hu-hu-hú” elsőre könnyed cukiságnak tűnik, de később az ilyenek szokták kivágni a biztosítékot.

Taylor Swift: You Need To Calm Down

A ME! (hozzá képest legalábbis) sikertelensége után Taylor Swift gyorsan kijött az újabb dallal. A „nehogy valami politikai témában megszólaljak” Tay Tay úgy kiáll az LGBTQ+ közösség mellett, hogy csak na – vagy ezzel akar még több pénzt keresni, ahogy tetszik (igen, tízezer cikk született a témában).

Beakadós hook: Az emelkedő „o-ó” iparilag erre van kalibrálva, mégis működik. A refrén utáni kiállás.

Falramászós hook: A kioktató-fensőbbséges hanghordozás (akkor is, ha „jót akar”).

Katy Perry: Never Really Over

Katy Perry visszatért, és egy nagyívű slágerrel megüzente: érti ő, hogy a világ nem kér abból, amit 2017-es lemezén kipróbált.

Beakadós hook: Az a rész a bridge-ben, amikor majdnem olyan Katy hangja, mint a szinti.

Falramászós hook: Nem lehetne leszakadni már arról, hogy attól nagy egy refrén, hogy süvöltve kiabálják?

Billie Eilish: Bad Guy

Az év másik nagy popsztorija nyilván Billie Eilish (olvass róla itt). A legtöbben a Bad Guyt tartják esélyesnek, pedig hát ez sem egy Umbrella.

Beakadós hook: A leghookszerűbb a szinti, de már harmadszori hallgatásra is rájön az ember, hogy az alulfogalmazott ének pont ezért és így mennyire ragadós. (Mint ahogy a „guy – guy- guy – guy” és „type – type – tight – type” rímséma is valószerűtlenül jó.) Meg persze: „Duh”.

Falramászós hook: A vége túlzás.

Rosalía & J Balvin feat. El Guincho: Con Altura

Nyilván kell hogy legyen latin pop a listán. A másik esélyes a Daddy Yankee & Snow: Con Calma, de ha az lenne a nyár slágere, akkor nem mondhatnánk el mindenkinek, hogy „mi már akkor rajongtunk Rosalíáért, amikor nem volt világsztár!” (7. hely a tavalyi albumlistánkon!)

Beakadós hook: Mindenekelőtt: Rosalía! A huhogós szinti. J Balvin lazasága. Az idióta dadogós AutoTune a vége felé.

Falramászós hook: Nem kizárt, hogy meg lehet unni a reggaeton ritmust (minek neve: dembow).

- - - - - - - - - - - - -

AZ UTÓBBI TÍZ NYÁR SLÁGEREI

2009 – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
2010 – Katy Perry feat. Snoop Dogg: California Gurls
2011 – LMFAO: Party Rock Anthem
2012 – Psy: Gangnam Style vagy Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe
2013 – Daft Punk: Get Lucky
2014 – Iggy Azalea feat. Charli XCX: Fancy
2015 – OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) vagy Wiz Khalifa feat. Charlie Puth: See You Again
2016 – Drake feat. WizKid & Kyla: One Dance
2017 – Luis Fonsi feat. Daddy Yankee: Despacito
2018 – Drake: In My Feelings

- - - - - - - - - - - - -

BTS feat. Halsey: Boy With Luv

Az sem meglepő, hogy a BTS is esélyes a nyár dominálására, és itt erősíti az újvonalas sztárok közül lassan legnagyobbá váló Halsey (az ő Nightmare című saját száma is esélyes – ebben torzított gitár is hallható, hú!).

Beakadós hook: A kétnyelvű számban stílszerűen az „uá-uá-áá”-k és „oh, my my my”-ok a legragadósabbak. A rapek roppant szórakoztatóak, de csak az elkötelezett rajongók fogják megjegyezni őket.

Falramászós hook: Oké, a K-pop szabadon kezeli a nyugati dalforma-kaptafát, de hát ez kb. három szám összevarrva.

Tyler, The Creator: Earfquake

Tyler, The Creator nemcsak a Billboard albumlista élére jutott, hanem akár a nyár slágerét is ő szállíthatja. A számot először felajánlotta Justin Biebernek, de nem kellett; aztán Rihanna csapata utasította el az ajánlatot, hogy ő énekelje fel a refrént.

Beakadós hook: A tényleg abszolút örökzöld hatású refrén. Az idióta szintik. Playboi Carti versszaka, amiről Tyler sem tudja, hogy mi a szövege.

Falramászós hook: Sokszor fogjuk kívánni, hogy bár Rihanna énekelné azt a részt, ahol tudni kell énekelni.

Jonas Brothers: Sucker

A Disney Channelről kitört tesózenekar 2013-ban feloszlott, de idén visszatértek, és a Suckert azóta megfejelték a Coollal, amiből szintén lehet nyári sláger.

Beakadós hook: Van itt egy tucat hook, de mindegyiket hallottuk már, nem is egyszer. Na jó, leginkább a dobolós-fütyülős kiállás.

Falramászós hook: „Melyik is az a szám? Pedig hallottam ezerszer!”

Lizzo: Truth Hurts

Bár kritikánkban leszóltuk, Lizzo nagyon befutott Amerikában. Több számát is nyárisláger-esélyesnek tartják; a Truth Hurts érdekessége, hogy 2017-ben jelent meg, de új lökést adott neki egyrészt egy Netflix-romkom (Someone Great), másrészt az, hogy mókás videók sorát ihlette a tényleg pompás kezdősor: „I just took a DNA test, turns out I'm 100% that bitch”.

Beakadós hook: Egészében Lizzo attitűddel teli hangja, külön a „Bom bom bi dom bi dum bum bay”.

Falramászós hook: Néha túltolja, nyilván direkt, de ez akkor is sok tud lenni.

Carly Rae Jepsen: Too Much

Carly Rae Jepsentől több számot is esélyesnek tartanak a szakértők (ami persze pont, hogy csökkentheti az esélyeit), leginkább ezt.

Beakadós hook: Amilyen lassan indul be a dal, úgy a fülbemászási faktor magassága sem elsőre mutatja meg magát; de aztán kiderül, az a kevés dolog, ami szól, az mind hatékony.

Falramászós hook: Néha a suttogósra vett ének az idegesítő határát súrolja; sokadszori hallgatásra át fogja lépni.

Mabel: Don’t Call Me Up

Neneh Cherry és Cameron McVey producer lánya Nagy-Britanniában hasít, és az USA-ban is kezd betörni. Az extől örömmel megszabadulós dalt szokás a Dua Lipának az áttörést meghozó New Ruleshoz hasonlítani. Kicsit már régi; van, aki a Mad Love című számot várja tőle nyári slágernek.

Beakadós hook: A kissé robotikussá változtatott „ne hívjál” olyan, hogy azt akár még évek múlva is idézgetni lehet a megfelelő helyzetben.

Falramászós hook: Tényleg még egy nyáron át a Shape Of You alapját akarjuk hallgatni?

szerző: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/07/24/mi_lesz_iden_a_nyar_slagere
Mi lesz idén a nyár slágere?
süti beállítások módosítása