Elhunyt Philippe Zdar, a Cassius duó tagja

2019.06.20. 16:47, Gaines

zdar_1.jpg

A több mint húsz éve működő francia tánczenei duó, a Cassius egyik fele, Philippe Zdar ötvenkét éves korában, szerdán hunyt el Párizsban.

A Philippe Cerboneschi néven született DJ-producer-hangmérnök egy párizsi magas épület egyik emeleti ablakából zuhant ki véletlenül – közölte Zdar ügynöke, Sebastien Farran. További információkat egyelőre nem árultak el a tragikus halálesetről.

Zdar pályája elején egy punkbandában énekelt és egy speed metal zenekarban dobolt, a nyolcvanas években pedig hangstúdióban vállalt munkákat. 1988-ban kezdett együtt dolgozni Boom Basszal, azaz Hubert Blanc-Francard-ral; eredetileg a hiphop-színtérről indultak, a 90-es évek elején hozták össze első önálló zenei projektjüket, a downtempós La Funk Mobot, Zdar pedig későbbi közös munkájukhoz sokat merített az Étienne de Crécy-vel létrehozott house/downtempo-formációjából, a Motorbassból is, mely egy albumot ért meg (az 1996-os Pansoult a Spin magazin „a francia house legfontosabb lemezének” kiáltotta ki.)

A Cassius – Zdar és Boom Bass duója – szintén 1996-ban alakult meg hivatalosan, akkor adták ki első kislemezüket, immár elektronikus tánczenei műfajokat (diszkó, house, acid) ötvözve. A French touch első hullámába bekerülve 1999-ben jelent meg máig legnagyobb sikerük, az 1999 című debüt-LP, rajta a Cassius 1999 – amelyen hangmintázták az If It Hurts Just a Little-t Donna Summertől – és a Feeling For You slágerekkel. Ezt 2002-ben követte az Au Rêve lemez, majd 2008-ban a 15 Again. Később sötétebb hangzásra váltottak, leszerződtek az Ed Banger Recordshoz, majd hosszabb szünetre vonultak, és 2016-ban tértek vissza az Ibifornia című lemezzel, amelyen vendégszerepelt Pharrell Williams, Cat Power és az egykori Beastie Boys-tag, Mike D is. Más előadók lemezein is dolgoztak, például az említett Beastie Boys legutolsó albumán, a Hot Sauce Committee Part Two-n, vagy a Franz Ferdinand 2018-as Always Ascendingjén.

A Cassius legújabb lemeze, a Dreems most pénteken jelenik meg.

https://recorder.blog.hu/2019/06/20/elhunyt_philippe_zdar_a_cassius_duo_tagja
Elhunyt Philippe Zdar, a Cassius duó tagja
süti beállítások módosítása