Lemeztáska - Kemény Zsófi (Sophie Hard)

2019.06.19. 11:45, vferi

29737373_170184307034687_3799993777087578112_n.jpg

Irodalmár szülei jóvoltából Halász Judit helyett a 80-as évek magyar undergroundján nőtt fel. 14 évesen nővérével, (a ma már költő/filmes) Lilivel akusztikus gitárduót alakítottak, szomorkás számokkal léptek fel alterkocsmákban. Pár évre rá kezdett el slammelni. 20 éves volt, amikor egy zenei kihívásra videót készített, Dr. Dre-alapra mondott ütemesen szöveget. Ezt tekinthetjük az első rapszámának. Ezután született meg társadalomkritikus trapes rap-trash projektje, a Sophie Hard, amihez a Csaknekedkislány gitárosa, Konsiczky Dávid csinálja a zenét. 2017-ben jelent meg az első négy számos EP (Piaci rés), az idén nyáron pedig a bemutatkozó album (Hard Day’s Hard). „Sajnos engem a szerelmi gyötrelem érdekel a világon a legjobban” – mondta egyszer, ezért most megkérdeztük tőle azt is, melyik a kedvenc szakítós száma. Interjúnk a Recorder magazin 73. lapszámában jelent meg.

Első zenei emlék

Anyukám énekli a Gyere ki, te Gyöngyvirág kezdetű népdalt az ágyam mellett.

Első lemez, ami saját pénzből vettél

Az igazából a Spotify-előfizetésem.

Meghatározó koncertélmény nézőként

Tudom, hogy most egy fantasztikus zenei élményt kéne írnom, de ha őszintén válaszolok (márpedig), akkor a legmeghatározóbb koncertélményem egy Margaret Island-koncert volt, tavaly nyáron az enyingi falunapon.


ITT MUTATTUK BE AZ ELSŐ SOPHIE HARD-NAGYLEMEZT


Meghatározó koncertélmény előadóként


2011-ben a nővéremmel közös kétgitár-kétének felállású, Kisszínes nevű formációnkkal két estén felléptünk a Quimby előzenekaraként az A38-on. Na, akkor jöttem rá, hogy csak olyan közönség előtt szeretnék élőben zenélni, amelyik eleve szereti, amit csinálok.

Kedvenc magyar lemez

Szabó Benedek és a Galaxisok: A legszebb éveink. Minden sora.

Kedvenc rocklemez

Ivan and the Parazol: The All Right Nows. Ez egyben a „zene, amitől boldog leszel”-kérdésre is válasz de azért oda valami mást írtam.

Kedvenc poplemez

KT Tunstall: Drastic Fantastic (mellesleg őt láttam először looper-pedállal zenekart csinálni).

Kedvenc hiphoplemez

AKPH: Kottazűr. Mindent, amit a hiphopról tudok, ami azért nem túl sok, ebből tanultam. Szöveget írni is.

Bűnös zenei örömöd

Taylor Swift, de csak ha klip is van hozzá. Elképesztő drága és elképesztő profizmussal megcsinált klipekben egy kajla kamaszlány (akinek az alkata épp olyan, mint az enyém, vagyis mindenfajta rendezett mozgásra alkalmatlan) csodás öniróniával táncol. Mondjuk a zene alatta kicsit zavaró.

Kedvenc zene olvasáshoz

Nem hallgatok zenét olvasáshoz. Soha.

Kedvenc zene íráshoz

Íráshoz pláne nem. De ha éppen (nagyon ritkán) mesterségesen kell íráshoz megfelelő állapotba hoznom magam, akkor meghallgatom az Európa Kiadótól a Mocskos időket.

Kedvenc zene biciklizéshez

Spinning-teremben szoktam csak biciklizni, ahol nem én választom a zenét. De akkor szoktam megörülni, amikor NB-t tesz be az edző.

Kedvenc sorod egy hiphopszámban

„So long, bitch, you did me so wrong”. (Eminem: Kim)

Zene, ami elgondolkodtat

Reneszánsz gitárdarabok. 12 évig klasszikusgitárt tanultam, és a tanárom, Nagy Erzsébet kedvenc korszaka a reneszánsz volt, vagyis rengeteg ilyen darabot játszottam. És mivel rengeteg időt töltöttem gyakorlással, ezt használtam gondolkodás-időnek is.

Zene, amitől boldog leszel

Bármelyik Kispál-album, bármelyik szám. Kapcsolj le mindent, lehetőleg háttérben egy sárga repcefölddel, valamelyik fesztivál felé.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Wax: Rosana

Minden idők legjobb lemeze

Beatles: Rubber Soul, ha muszáj egyet kiválasztani.

Kedvenc filmzene

A Gyűrűk Ura (Howard Shore), évekig erre ébredtem minden reggel.

Zene, amit apukáddal együtt imádtok

Európa Kiadó, bármelyik korszak, bármilyen mennyiségben, lemezről vagy élőben.

Legjobb szakítós szám

Alvin és a Mókusok: Elbaszott szerelem. Legalábbis szakításkor azt szoktam hallgatni.

Lemezgyűjteményed legértékesebb darabja

A.E. Bizottság: Kalandra fel!! (bakelit), na jó, apukámé, de jelenleg az én szobámban van (és nincs működő bakelitlejátszónk).

Mit hallgatsz mostanában repeaten

Janis Joplin Piece of My Heart. A napokban hallottam a székesfehérvári 21 Gramm Akusztik előadásában, és kicsit gáz is volt, mert zokogni kezdtem a nézőtéren.

Dal, amire muszáj táncolnod

Csak retro-discóra tudok igazán táncolni, mert olyankor a zene röhejesebb, mint a táncművészetem, és ilyenkor tudom elengedni magam, és nem csak nem arra figyelni, hogy is nézhetek ki kívülről.

interjú: Varga Ferenc

https://recorder.blog.hu/2019/06/19/lemeztaska_kemeny_zsofi
Lemeztáska - Kemény Zsófi (Sophie Hard)
süti beállítások módosítása