Gitárpop kosszal és alt-pank jóság: a Twentees és a Madrapur holnap este az Instantban!

2019.05.15. 11:00, Gaines

twentees_madrapur2.jpg

(X) A gitárzene köszöni szépen, él és virul, többek között olyan zenekaroknak köszönhetően, mint az indiepopos Twentees és az altpunk Madrapur, akik május 16-án az Instantban vetnek be majd minden húrt, pedált, torzítót és hangszálat a fejünk kíméletlen lecsavarására.

A hódmezővásárhelyi Twentees hét éves fennállása és három albuma az indierock-posztpunk-gitárpop legszebb hagyományait képviseli. A zenekar négy tagja egy fúvószenekari próbán ismerkedett meg, angolszász gitárzenéken nőttek fel, első dalszövegeik még angolul szóltak: a 2012-es megalakulás után egy évvel, 2013 decemberében jött ki első EP-jük (2Face), amit 2014-ben követett az első klip (Never Get Enough), majd 2015 tavaszán az első EP dalait is felölelő debütalbum. A Sing, Dance, Cry energikus, változatos anyagáról a zenekar akkor azt mondta, garázspop megjegyezhető refrénekkel, populáris zene, de azért a koszt is beleteszik.

A tíz szerzeményből akkor még csak az egyik szövege szólt magyarul. „Ha Koni [Balázs Konrád énekes-gitáros – szerk.] kicsit összeszedi a bátorságát, lesz még magyar dalunk” – lebegtették be dalkommentárjukban, és a bátorsággal olyannyira nem volt gond, hogy a bemutatkozó album után alig több mint egy évvel kihozott második lemezen, a Ligeti György producer irányításával született Múlandón már megfordult az arány, kilenc dalból csak kettőnek lett angol szövege (illetőleg három és félnek, ha a Múlandó angol nyelvű rapbetétet is beleszámítjuk). A harmadik albumra valamivel többet, három évet kellett várni, a Balkon idén márciusban látott napvilágot: ezen már kizárólag magyar szövegek szerepelnek, sőt, némelyik aktuális, közéleti témákat is feszeget. A Budapesten és vidéken folyamatosan koncertező zenekar története a május 16-ai koncerten fordulóponthoz érkezik: a kezdeti kvartettből kiválik Böjti Tamás basszusgitáros, így eredeti felállásában (Balázs és Böjti mellett Prjevara Miklós gitáros-billentyűs-sampleressel és Héjja Áron dobossal) utoljára lehet őket színpadon látni.


a legújabb lemez, a Balkon:


libikókás szövegvideó a Fantasztikus lányhoz:


okostelefonos trashklip a Jelen, múlt, jövő című számhoz:

„Alt-pank jóság” – így jellemezte magát az este másik fellépője, a gyulai és békéscsabai tagságú, budapesti székhelyű Madrapur Recorderes bemutatkozásakor. A szintén négyfős (Szabados Gábor – ének, gitár, Kozma Máté – ének, gitár, Ferencz Bence – basszusgitár, Nagy Gábor – dobok) zenekar 2016-ban jött létre, a Twenteeshez hasonlóan ők is gitárzenén szocializálódtak. A 2018 legelső napján megjelent debütalbumuk, a Jóra nap süt, rosszra hold két 2017-es EP számait gyúrta össze néhány korábban nem hallható dallal; a lemez producere, Lázár Domokos szavait idézve „ez a zene a lazaságról, a beleszarásról szól”, van is rajta olyan számcím, hogy Baszatós, meg olyan, hogy Pank, és a zene is nyers, lendületes, élő.

A csapat nem ült sokáig a babérjain, már 2018 augusztusában bedobtak egy új, ötszámos EP-t, rajta a nálunk debütált grunge-os/pop punk Taxissal, borítóján a széles körű közutálatnak örvendő zokni-szandál kombó szimbolikus (újra)értelmezésével. (Címe? A Madrapur leszarja.) A mainstream és az underground, a pop punk és az alternatív határán mozgó Madrapur többször koncertezett a 30Y-nal, a Supernemmel és az Esti Kornéllal; idei turnéjuk záróakkordja lesz a holnapi koncert, ezt követően őszig stúdióba vonulnak új lemezt felvenni.


még egyszer tehát, a Twentees és a Madrapur közös koncertje május 16-án lesz, este fél nyolctól az Instantban, Facebook-eseményoldal


a Madrapur legutóbbi EP-je:


az áprilisi Akváriumos bulin rögzített, egysnittes koncertvideók, #1: Újra szeretlek


az áprilisi Akváriumos bulin rögzített, egysnittes koncertvideók, #2: Nem tudom, ki vagyok (a legújabb dal):


a Twentees Facebook-oldala

a Madrapur Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2019/05/15/gitarpop_kosszal_es_alt-pank_josag_a_twentees_es_a_madrapur_holnap_este_az_instantban
Gitárpop kosszal és alt-pank jóság: a Twentees és a Madrapur holnap este az Instantban!
süti beállítások módosítása