Albumpremier! Twentees: Sing, Dance, Cry

2015.03.05. 12:00, Frontrecorder

twentees.jpg

Néhány hete mutattuk be a Twentees indierock zenekar első nagylemezét beharangozó No Stop című dalt, és nincs megállás, most itt ez a bizonyos album, a Sing, Dance, Cry.

A hódmezővásárhelyi kvartett 2012 nyarán indult, 2013 decemberében adták ki bemutatkozó anyagukat, a 2Face EP-t, majd 2014 augusztusában jött a Never Get Enough című daluk. A ma megjelenő debütáló albumuk ezeket is magába foglalja további öt új dal mellett, melyek keverését Deutsch Gábor végezte. Az angolszász hatásokból biztos kézzel merítő friss, végig lendületes, zeneileg sokszínű lemezt a Twentees énekes-gitárosa, Balázs Konrád így összegzi: „Egyszerű dalszerkezetekkel dolgoztunk, nem gondoljuk túl a zenénket - egyfajta garázspopot játszunk, ami itt-ott koszos, de szeretnénk, ha benne ragadnának a hallgatókban a refrének. Annak ellenére, hogy populáris zene szeretne lenni, alig van olyan téma, amiben ne lenne egy maroknyi torzító a gitárokon. Egészségesen váltakoznak a motívumok, a 2Face például odamondogatós-csápolós dal, az Introduction táncolós indie, a Nem lesz más punk-alter hatásokból építkezik, a Next Year pedig patetikus, fúvósokkal kiegészített harmóniákból. A szövegek megjelenítenek valós élményeket és fikciókat is, magánéleti témák mellett a BBQ Party például a nyugati hatásokról, az anglicizmusról szól. Alkalmazkodva a jelenlegi viszonylatokhoz, egy rövid - alig több fél óránál -, de szerintünk ütős és színes nagylemezt raktunk össze.” 

Jöjjön is rögtön a Twentees éneklésre és táncolásra - és talán valakit sírásra is - késztető bemutatkozó albuma, a lejátszó alatt pedig Balázs Konrád frontember dalkommentárjai olvashatók.




BBQ Party

"Ez a dal egyfajta ars poetica, nem véletlenül szerepel elsőként a lemezen. Az erősen ható anglicizmusról és a globalizációról szól, a refrén nem veszi magát túl komolyan, az előbbi gondolatot játékosan fogalmazza meg."

Introduction

"Keményvonalasabb indie dal, merengős verzével, táncolható refrénnel. Az átvezetőben nem bírtunk magunkkal – mocskos hangzású, aljas gitárriffet raktunk bele. A költői én egy olyan srác, aki az első csók után már házasságban gondolkodik."

Let’s Go

"Feszült magánéleti problémák, amelyek feloldásra várnak. Veszekszünk, miközben egymás nyakába kéne borulnunk. Előfordult már, hogy meggyanúsítottak zenék lenyúlásával, de ennél a dalnál még nem mondták meg, ami egyértelmű: a fő gitárriff számunkra erős 30Y-áthallás."

No Stop

"Ha csúnyán akarunk fogalmazni, akkor tingli-tangli, ha jóindulatúan, akkor laza szerelmes, ami fürdőkádban éneklésre bizonyítottan alkalmas. A párkapcsolat kezdeti fázisáról szól, amikor még kissé félünk közeledni, és nem tudjuk, hogy a másik például kávézna vagy teázna reggel."

2Face

"Színtiszta indierock a zúzósabb vonalról. Egyszerre táncolható, énekelhető és headbangelhető. A legelső számok egyike, amit írtunk, sokak szerint azóta sem sikerült jobbat."

Never Get Enough

"Miki (Prjevara Miklós gitáros-billentyűs) gitárján két húr volt, amikor a dal alapját megírta – ettől talán máris érthető, hogy miért nem komplikáltuk túl. Ehhez forgattuk az első klipünket és ez juttatott be minket egy tehetségkutatóba is, ha 20 év múlva is létezni fog a zenekar, akkor is biztosan játszani fogjuk minden koncerten."

(Not) The Time Of My Life

"Egy párkapcsolati válság idején íródott, szövegileg az egyik legőszintébb, zeneileg pedig az egyik legérzelmesebb dal az albumról."

Next Year

"Folytatódik az érzelmes vonal; igaz, ennek a szövege fikció, a dal hangulatiságát hivatott alátámasztani, nem akar konkrétumot közölni. Koni (Balázs Konrád énekes-gitáros) szerint egy dalszövegnél inkább ez a fontos, nem feltétlenül a mondandó. Jó példa arra, hogy a komplexitást nem akkordszámban mérik: a harmóniáknak és a fúvósoknak köszönhetően talán ez a 'legzeneibb' dalunk."

Nem lesz más

"Ez már konkrétan a legelső dal, amit közösen írtunk, azóta is megmaradt az egyetlen magyar nyelvű szövegünknek. Ha Koni kicsit összeszedi a bátorságát, lesz még magyar dalunk."

(Set The Streets On) Fire

"Koncepciószerűen zárószám, egyetlen délután alatt összerakva. Red Hot Chili-s verze, magasba ugrálós, ordibálós refrén. Szövegileg egyfajta elköszönés a hallgatótól, de simán értelmezhető baráti intelemként is, ezt odabízzuk."

A lemez élőben március 19-én, a Kuplungban debütál, a Twentees mellett fellép az Adolescens is - Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2015/03/05/albumpremier_twentees_sing_dance_cry
Albumpremier! Twentees: Sing, Dance, Cry
süti beállítások módosítása