Alicia Vikander leél egy teljes életet a The National új kisfilmjében

2019.05.14. 11:25, Gaines

easytofind.jpg

Ahogy még március elején hírt adtunk róla, a The National nyolcadik lemezéhez, az I Am Easy To Findhoz Oscar-jelölt színész és író-rendező forgatott kísérőfilmet. Az album pénteken jelenik meg, a fél órás hosszúklip/rövidfilm azonban hétfőn már megérkezett; nyomban meg is néztük, és jelentjük, gyönyörű lett.

A fekete-fehér kisfilm főszereplője Alicia Vikander (A dán lány, Tomb Raider), az ő életét követhetjük végig, mármint, szó szerint elejétől végéig, a születés pillanatától a halálos ágyig, és az a csavar/koncepció, hogy minden életkorban Vikander játssza a főhőst, miközben mások megöregednek mellette. Látjuk, ahogy először tapasztalja meg a világot, ahogy megismeri a kegyetlenséget, a barátságot, megtanul hazudni, az évek során megváltozik a szüleihez való viszonya, majd ő is ugyanúgy veszekszik majd a férjével, látjuk, ahogy felnő mellette a fia, elszenved tragédiákat, megél örömöket. Az, hogy közben ő nem változik, csak a környezete, nemcsak képileg hatásos művészi eszköz, hanem azt is kifejezi, hogy az ember folyamatában éli meg az életét, ezért hiába tapasztalja, hogy öregszik, vagy látja a tükörben, belül mégis úgy érzi, hogy semmit sem változott. A zenét leszámítva csak néha szűrődik be a filmbe egy-egy párbeszédfoszlány, Vikander végig némajátékkal, mozgásszínészettel közvetíti a belső lelki folyamatokat, miközben a cselekményt költőien tömör feliratok fogalmazzák meg.

2011-BEN A SZIGETEN SIKERÜLT ELKAPNUNK PÁR SZÓRA A THE NATIONAL FRONTEMBERÉT

Az író-rendező Mike Mills, aki filmjeiben (Kezdők, Huszadik századi nők) is előszeretettel és érzékenyen nyúl családi-párkapcsolati viszonyokhoz, előzetes ismeretség nélkül kereste meg a The Nationalt azzal, hogy mi lenne, ha együttműködnének valamiben. A zenekar nagy rajongója volt a rendezőnek, viszont a megkereséskor kijött Sleep Well Beasthez már elkészültek a klipek, ezért inkább az albumon nem szereplő dalkezdeményeket küldtek Millsnek, aki ezekből kezdett felépíteni egy történetet. A közös munka kölcsönösen oda-vissza hatott a filmre és az új lemezre: Mills darabjaira szétszedte és újrakonfigurálta a hat felhasznált dalt, Matt Berningerék pedig új dalokat szereztek a kész filmben látott pillanatképek hatására.

Alább megtekinthető a teljes kísérőfilm, és ne feledjük, hogy a The National az idei Sziget egyik nagyszínpados headlinere lesz.

https://recorder.blog.hu/2019/05/14/alicia_vikander_leel_egy_teljes_eletet_a_the_national_uj_kisfilmjeben
Alicia Vikander leél egy teljes életet a The National új kisfilmjében
süti beállítások módosítása