Új lemezzel és Lara Crofttal alapoz a National a Szigetre

2019.03.06. 10:54, Gaines

national.jpg

A The National lassan húsz éve rendszeres időközönként, megbízhatóan magas színvonalon szállítja sorlemezeit, és ez a széria nem idén fog megtörni. Friss bejelentés ugyanis, hogy májusban érkezik a nyolcadik stúdióalbum, az I Am Easy To Find, amelyről közzé is tették az első kedvcsináló dalt, ami vélhetőleg elhangzik majd az idei Szigetes koncertjükön. És ez nem minden: Oscar-jelöltek forgattak a lemezhez kísérőfilmet, ami szintén pompásnak ígérkezik.

Matt Berningerék a Trouble Will Find Me és a Sleep Well Beast közötti, négy éves kihagyás után visszatértek a kezdeti tempójukhoz, amikor kétévente jöttek ki új anyaggal. A You Had Your Soul With You című dalból ítélve a 2017-es Sleep Well Beast megközelítését megtartva ismét bedolgozzák az elektronikát a hamisítatlan melankolikus-indierock National-hangzásba, felcsendül továbbá Berninger baritonja mellett egy női énekhang is, nevezetesen Gail Ann Dorseyé, aki David Bowie zenekarának oszlopos tagja volt. A lemezen rajta kívül még jó néhány női vokalista tiszteletét teszi Lisa Hannigantől Sharon Van Ettenen át Kate Stablesig. „Ennek nem úgy fogtunk neki, hogy ’legyen a lemezen több női hang’” – nyilatkozta Berninger. – „Inkább úgy, hogy ’legyen gazdagabb az emberi személyiségek szőttese’. Nem ártott volna más férfi énekhang is, de azt az egóm meggátolta.”

A SLEEP WELL BEAST-KRITIKÁNK ITT OLVASHATÓ


A május 17-én megjelenő, 16 számos, 68 perces lemezhez ezenkívül kísérőfilm is járul majd, amit Mike Mills rendezett – nem az R.E.M.-es, hanem a bájos Kezdők és a csodás Huszadik századi nők író-rendezője (aki mellesleg rengeteg videoklipet is készített, valamint olyan albumok borítóját tervezte, mint a Beastie Boystól a Hot Sauce Committee Part Two, az Air Moon Safarija vagy a Sleater-Kinney-féle No Cities To Love). A 24 perces rövidfilm az alkotók állítása szerint nem hagyományos videoklip, ennél szorosabb volt az együttműködés; a két projekt Mills szerint „játékosan marakodó testvérek, akik imádnak lopni egymástól”, és önmagukban is megállják a helyüket. „A film zenei szerzeményként jött létre; a zene úgy állt össze, mint egy rendezett film” – fogalmaz a sajtóközlemény. „A frontembert és természetes fókuszpontot szánt szándékkal, drámai módon partvonalra állították, hogy előtérbe kerüljenek női énekesek, akik régóta az együttes vonzáskörzetéhez tartoztak.” Az előzetese érzékeny, életből ellesett apró pillanatokat – és táncjeleneteket – villant fel az Oscar-díjas Alicia Vikanderrel a főszerepben, akit legtöbben a tavalyi Tomb Raider-filmből ismerhetnek, de láthattuk fondorlatos robotlányként az Ex Machinában, számtalan kosztümös filmben, és táncikált Az U.N.C.L.E. emberében.

Alább meghallgatható a You Had Your Soul With You, megnézhető a kisfilm előzetese (ami alatt a Ryan című, eddig kiadatlan szám szól), az albumborító, elolvasható a dallista. És ne feledjük: a The National augusztus 10-én fellép a Szigeten, nyilván már az új lemez dalaival.

2011-BEN JÁRT MÁR A NATIONAL A SZIGET NAGYSZÍNPADON, INTERJÚZTUNK IS A FRONTEMBERREL

 


01. You Had Your Soul With You
02. Quiet Light
03. Roman Holiday
04. Oblivions
05. The Pull Of You
06. Hey Rosey
07. I Am Easy To Find
08. Her Father In The Pool
09. Where Is Her Head
10. Not In Kansas
11. So Far So Fast
12. Dust Swirls In Strange Light
13. Hairpin Turns
14. Rylan
15. Underwater
16. Light Years

the-national-i-am-easy-to-find.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/03/06/uj_lemezzel_es_lara_crofttal_alapoz_a_national_a_szigetre
Új lemezzel és Lara Crofttal alapoz a National a Szigetre
süti beállítások módosítása