Z-generációs R&B – Rilés-interjú

2019.04.03. 17:05, Gaines

riles.jpg

Dupla koncerttel érkezett Budapestre március végén Rilés - miután az első dátumra három nap alatt pörögtek ki a jegyek. A 23 éves rapper már egy több milliós rajongótáborral büszkélkedő, saját stúdiójában alkotó dalszerző és előadó, aki a saját műfaján túl is sokszínű és minőségi zenét kreál. Interjú.

Sokszor halljuk, hogy napjaink fiatal generációja sokkal korábban és tudatosabban kezd el önálló életet és karriert építeni, mint korábban. 23 éves vagy, az első albumod megjelenésekor 18 voltál – szóval szerintem mondhatjuk, hogy te is nagyon fiatalon és következetesen kezdtél el karriert építeni. 

Rilés: Azt hiszem, korábban kerülünk olyan helyzetbe, hogy össze legyünk mérve másokkal. A neten keresztül nagyjából bármilyen tudást meg tudunk szerezni anélkül, hogy specifikus iskolákba kéne járnunk – én is Youtube-on keresztül tanultam meg zenei programokat kezelni, és videót vágni is. Talán így nem meglepő, hogy sokkal korábban szerzünk alapos tudást bizonyos területeken, mint az idősebb generációk.


Franciaországban születtél és nőttél fel, emellett algíri kötődésed is van. Miért döntöttél úgy, hogy angolul írsz szövegeket?

Rilés: Ahogy sokan mások, én is a kamaszkori hálószobámban kezdtem zenéket írni. A szüleim sokszor otthon voltak, szégyelltem magam előttük, nem akartam, hogy értsék a szövegeimet - ők pedig nem beszélnek angolul. Persze eleinte én sem tudtam magas szinten, ezért nem voltak valami erősek… Angol irodalom szakon végeztem az egyetemen, főleg abból a megfontolásból, hogy jobb dalszövegeket tudjak írni.

RILÉS KÖZÖSKÖDÖTT SNOOP DOGGAL, A ZENETÖRTÉNET EGYIK NAGYKUTYÁJÁVAL, AKIRŐL POP & DOGS ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKBAN IS ÍRTUNK


Épp készülőben az új albumod, amibe az Akvárium közönsége is belehallgathatott március 26-án. Mondanál róla pár szót?

Rilés: A tervek szerint az album június elején jelenik majd meg 16 számmal, az amerikai Republic Records gondozásában. Felkerülnek majd rá régebben íródott számok is, a teljesen újak mellé. A lemez minden dalához felkértem egy- egy festőt a világ különböző tájairól (lesznek köztük például ukrán és spanyol művészek is), hogy csináljanak artworköt egy adott dalhoz, őket szeretném majd megszólaltatni is valamilyen formában. Sok meglepetéssel és izgalmas közreműködőkkel készülök.


Az előző megjelenéseiden minden munkát magad végeztél – a dalszerzéstől a keverésen és a masteringen át a videó vágásig. Nem vagy csapatjátékos?

Rilés: Ez a készülő albumon is így lesz. A normandiai Rouen-ben, ahol felnőttem és ahol jelenleg is élek, nem nagyon foglalkozik senki ilyesmikkel, így meg kellett találnom a módját, hogy képes legyek önállóan zenét létrehozni. Nem mondom, hogy nem vagyok csapatjátékos. Inkább úgy fogalmaznék, hogy szeretem ezt a fajta függetlenséget. Ha hajnali háromkor jut eszembe számot felvenni, hát hajnali háromkor teszem, nem kell várnom senkire és nem kell igazodnom senkihez. Talán egy kicsit türelmetlen tudok lenni, ha elragad az ihlet.


Ha bárkivel színpadra állhatnál, ki lenne az?

Rilés: Kanye West, nem kérdés.


szerző: Solti Hanna

Címkék: rilés
https://recorder.blog.hu/2019/04/03/z-generacios_r_b_riles_interju
Z-generációs R&B – Rilés-interjú
süti beállítások módosítása