Ryan Adams ellen kiskorúval folytatott szexuális üzenetváltás miatt indult nyomozás

2019.02.25. 16:43, Gaines

ryanadams_2.jpg

Hétvégén újabb fejlemények történtek a január eleje óta gyűrűző R. Kelly-ügyben, és nemsokára bemutatják a pedofilvádakra fókuszáló Michael Jackson-dokumentumfilmet. Nem ezek voltak ugyanakkor az egyedüli zeneipari zaklatásos hírek az elmúlt hetekben: újonnan pattant ki a Ryan Adams-botrány, amiről kevesebb szó esik a hazai sajtóban. Összefoglaljuk, mit kell tudni róla.

Az 1974-es születésű, a kétezres évek elejétől termékeny szólókarriert folytató amerikai dalszerző-előadóról február 13-án jelent meg a New York Timesban egy cikk, amely tucatnyi forrás alapján egy manipulatív és bántalmazó viselkedési formákat gyakorló ember képét festette Adamsről, aki szexuális kapcsolatok fejében ajánlott fel karrierlehetőségeket női előadóknak, hogy aztán kontrollálni próbálja őket. A cikk több Adamshez közeli személyt megszólaltatott az ügyben, beleértve volt feleségét, Mandy Moore-t, volt menyasszonyát, Megan Butterworth-t, Phoebe Bridgerst, valamint egy Ava néven szereplő nőt, akinek állítása szerint 15 és 16 éves korában küldözgetett a felnőtt Adams meztelen fotókat Skype-on, illetve szextingelt is a kiskorú lánnyal. Adams az ügyvédjén keresztül tagadta a vádakat, majd a Twitteren azt írta, hogy a cikkben szereplő állítások nem felelnek meg a valóságnak. „Egyes részleteket kiragadtak a kontextusukból; mások el vannak túlozva; némelyik komplett hazugság. Soha nem ápolnék helytelen kapcsolatot olyasvalakivel, akit kiskorúnak gondolok.” Adams ellen az FBI gyermekvédelmi osztálya előzetes nyomozást indított az ügyben.

ENNYISZER ÍRTUNK KORÁBBAN RYAN ADAMS ZENÉJÉRŐL


Bridgers és Moore a cikkben megerősítették, hogy Adams érzelmi bántalmazó kapcsolatot folytatott velük. Bridgers arról mesélt, hogy az énekes romantikus kapcsolatuk során sms-ekkel zaklatta, tudni akarta, hol van, bizonyítékokat követelt, vagy megparancsolta neki, hogy társas szituációkból kimentve magát telefonszexeljenek, ha pedig a nő nem válaszolt azonnal, öngyilkossággal fenyegetőzött. A szakításuk után Bridgers állítása szerint Adams keresztbe tett a karrierjének. Moore 2007-ben ismerkedett meg Adamsszel, két év múlva egybekeltek, és hét évig voltak házasok. Az ebben az időszakban született közös zenei produkcióik soha nem láttak napvilágot. „A zenén keresztül akart irányítani” – vallotta Moore. „A viselkedése révén gyakorlatilag ellehetetlenítette, hogy új kapcsolatokat teremtsek a szakmában a 20-as éveim közepén és végén, amely különösen fontos és gyümölcsöző időszak lehetett volna.” Adams ügyvédje szerint ez a jellemzés egyáltalán nem vág egybe azzal, ahogy Adams tekint vissza a kapcsolatukra.

A cikk megjelenését követően többen megszólaltak még Adamsszel kapcsolatban. Jason Isbell, aki Adams egyik soron következő albumán szerepelne, azt tweetelte, nem tudott Adams viselkedéséről, de hisz az áldozatoknak. „Higgyetek a nőknek, higgyetek a túlélőknek” – írta Natalie Prass, aki együtt turnézott Adamsszel. Todd Wisenbaker, Adams egyik gitárosa az Instagramon úgy nyilatkozott: nemrég megértette, Adams folyamatosan hazugságokkal etette. „Megesett, hogy inkább elhittem az ő elborult meséit, mert egyszerűbb volt, semhogy szembenézzek azzal, hogy bárki ekkora szörnyeteg lehet. Undorító dolog, és szégyellem magam… az életemet tönkrebaszták egy másik ember komplett téveszméi.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

This is incredibly hard for me to do but Ryan please get help.

Todd Wisenbaker C.G.P. (@totally_tod) által megosztott bejegyzés,

Adams a tervek szerint három lemezt is megjelentetett volna idén; ezek közül az elsőt Big Colors címmel április 19-én adta volna ki saját lemezkiadóján, a Pax-Amen keresztül. A lemez megjelenését egyelőre elhalasztották, az előrendelési linkeket pedig törölték a kiadó webshopjából. Több cég, melynek termékeit korábban Adams reklámozta – köztük az erősítőket gyártó Benson Amps, a Walrus Audio és a JHS Pedals – is kihátrált mögüle.

https://recorder.blog.hu/2019/02/25/ryan_adams_ellen_kiskoruval_folytatott_szexualis_uzenetvaltas_miatt_indult_nyomozas
Ryan Adams ellen kiskorúval folytatott szexuális üzenetváltás miatt indult nyomozás
süti beállítások módosítása