Plágium miatt kizárták A Dal döntőjéből Petruskát

2019.02.19. 16:21, Gaines

petruska_2.jpg

A Help Me Out of Here című döntős dallal kapcsolatban még a második elődöntő végén jelentette be a műsor házigazdája a plágiumgyanút, a hivatalos szakmai és jogi állásfoglalás pedig megerősítette a plágiumvádat. Petruska a Facebookon reagált a kizárásra.

A Dalban egyes produkciók kapcsán már az elmúlt évek során is többször felmerült a plágium gyanúja, 2016-ban épp Petruska Trouble In My Mind című dala és a Bigyó felügyelő című rajzfilmsorozat főcímzenéje között vélt erőteljes hasonlóságokat felfedezni a Bors magazin egy szakértő véleményére alapozva. Az MTVA akkor határozottan kiállt Petruska mellett, és nem zárta ki a döntőből: „A Dal 2016 felhívására beküldött dalokat még a műsorba való bekerülésüket megelőzően szakmai zsűri hallgatja meg, és nem merült fel akkor sem, és most sem a plágium gyanúja egyik dal esetében sem.” – nyilatkozta akkor az MTVA sajtóosztálya.

A Dal 2019-es versenyműről ugyanakkor a vizsgálatra felkért szaktekintély, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, Fekete Gyula álláspontja szerint beigazolható, hogy a Vampire Weekend White Sky című dalát másolja. „A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmónia struktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz. A Vampire Weekend dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska dalban, amitől az egész Help Me Out of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval. Tudva, hogy sok sláger ugyanabból a limitált eszköztárból építkezik, sok szám hasonlít egymásra, mégis, esetünkben a Petruska dal fent említett paraméterei túl nagy számban megegyeznek a Vampire Weekend dallal, ezért a Help Me Out of Here c. dal plágiumnak minősíthető.

MINDEN IDŐK EGYIK LEGKACIFÁNTOSABB ZENEI PLÁGIUMÜGYE GEORGE HARRISONNAL A FŐSZEREPBEN 


Az MTVA a szakértői vélemény birtokában kizárta Petruskát a további versenyből, az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott előadó, Oláh Gergő lesz. A versenyzőkkel aláiratott nyilatkozat értelmében plágium esetén súlyos kötbérfizetést is követelhet az MTVA, de a vállalat vezetése ettől ez esetben eltekint.

Petruska hétfő délután nyílt Facebook-bejegyzésben reagált a plágiumvádra. Mint írja, a műsorkészítők döntését tudomásul veszi, az ítéletet azonban vitatja, arra hivatkozva, hogy a dal „a popzenében használt 3 legalapvetőbb dúr hármashangzatra épül, és a blues zenékre is jellemző shuffle ritmusban van”, inspirációként pedig nem az amerikai együttest, hanem azokat az afrikai zenéket nevezi meg, amelyekből a Vampire Weekend is merít többek közt. „Az, hogy hasonló forrásból esetlegesen hasonló érzetű nyugati popdal születik, nem precedens nélküli, és olykor tudat alatt is létrejöhet egy szerencsétlen együttállás, bár le kell szögeznem, a szakértői véleménnyel a hangulati hasonlóság elismerése mellett továbbra sem értek egyet.”

A plágiumügyek még külföldön is nehezen ítélhetők meg, és a médiában körbemenő vádak vagy a pereskedések végén az esetek többségében nem nyernek bizonyítást az állítások; az utóbbi évekből a legemlékezetesebb talán Pharrell és Robin Thicke gigaslágere, a Blurred Lines nagy port kavart plágiumbotránya volt. Az ügy bíróság elé került, és az esküdtek a felperesnek, Marvin Gaye családjának megítélték a kártérítést, hozzátéve, hogy nem szándékos szerzői jogsértés történt, azaz Pharrellék nem tudatosan plagizálták Gaye Got To Give It Up című dalának szerkezetét és hangszerelését.

A BLURRED LINES-PER RÉSZLETEIRŐL ITT ÍRTUNK HOSSZABBAN 


A Dal döntőjére szombat este kerül sor, immár Petruska nélkül, alább pedig meghallgatható a két ominózus dal:

https://recorder.blog.hu/2019/02/19/plagium_miatt_kizartak_a_dal_dontojebol_petruskat
Plágium miatt kizárták A Dal döntőjéből Petruskát
süti beállítások módosítása