A brit gyerekek megvesznek a zenélésért

2019.01.31. 11:49, Gaines

musicmaking.jpg

Egy új közvélemény-kutatás szerint a 17 év alatti szigetországi gyerekek kétharmada zenél, írja a Guardian, szóval nem kell attól félni, hogy a közeljövőben elapad a brit zenei utánpótlás.

A Youth Music nevű alapítvány és az Ipsos MORI közös tanulmányából az derül ki, hogy a megkérdezett brit gyerekek – összesen ezer fős mintavétel, héttől tizenhét éves korig – 67 százaléka zenél valamilyen formában. Ez önmagában is magas szám, hiszen azt jelenti, három gyerekből kettő biztosan foglalkozik zenével, ám a Youth Music előző, 2006-os felméréséhez képest még látványosabb a változás, akkor ugyanis még csak 39 százalék vallott ugyanígy.

5 + 1 MODELL A 21. SZÁZADI ALAPFOKÚ ZENEOKTATÁSBAN


A zenélésen belül az éneklés volt a legnépszerűbb válasz, 44 százalék mondta, hogy énekelni szokott – és vélhetőleg nem csak dudorászni játék közben, vagy áriázni a zuhany alatt –, míg 2006-ban még csak 17 százalékra rúgott ez az érték. A megkérdezettek 30 százaléka játszik valamilyen hangszeren – a legtöbben zongorán –, és a kétötödük részben vagy egészében autodidakta módon sajátítja el hangszeres tudását. A számítógépes zenélés kevésbé népszerű, csak 11 százalék szerez így zenét, és tíz százaléknál is kevesebb a gyerekrapperek vagy DJ-k száma. Ahogy kamaszodnak a gyerekek, és egyre több egyéb foglalatosság követel helyet magának az életükben, úgy csökken a zenélésre fordított idő is: míg a kicsik (7-től 10 éves korig) 79 százaléka zenél, addig az életkori felső határértéknél már 53 százalékra csökken.

MAGYAR SZAKÉRTŐK MESÉLTEK NEKÜNK A ZENETANULÁS JÓTÉKONY HATÁSAIRÓL


A kutatás szociológiai vetülete is tanulságos. A rappelés, a DJ-zés és az elektronikus zenélés-zeneszerzés jelentősen népszerűbbnek bizonyult az alacsonyabb jövedelmű családokból származó gyerekek esetében, és míg azok a gyerekek, akik az iskolában minden nap ingyenes étkeztetésben részesülnek, 76 százalékban mutatnak zenei affinitást, ellenkező esetben ez az arány már csak 60 százalék. A Youth Music vezérigazgatója így foglalja össze a tanulmány legfőbb tanulságait: „Noha az interneten egyre több zenéhez férünk hozzá, továbbra sem engedhetjük meg magunknak anyagilag, hogy fesztiválozzunk, rendszeresen koncertekre járjunk, zenekarral próbáljunk, vagy megvehessük az áhított hangszert. Az iskolákban pedig egyre nehezebb a tanterv részeként zenei oktatásban részesülnünk.” Egy adat a végére: a kutatás alanyainak 97 százaléka vallott úgy, hogy az előző héten hallgatott zenét. Dobszóló!

https://recorder.blog.hu/2019/01/31/a_brit_gyerekek_megvesznek_a_zenelesert
A brit gyerekek megvesznek a zenélésért
süti beállítások módosítása