Nyolc hazai dalszerzőt hívtak meg a nemzetközi Songwriting Camp 2019-es budapesti táborába

2018.11.26. 15:15, Gaines

bpsc.jpg

(X) Először idén februárban rendezték meg Budapesten az egykori ABBA-tag által alapított nemzetközi dalszerző-tábort, ahol külföldi és hazai zeneszerzők-előadók írnak dalokat együtt, különböző felállásokban. Az első Budapest Songwriting Camp sikere után 2019-ben ismét megszervezik az eseményt a magyar fővárosban, és a svéd szervezők már ki is válogatták a hazai résztvevőket. Az esemény magyarországi fő támogatója és helyi szervezője az Artisjus.

A Björn Ulvaeus (ABBA) és a világsztárokkal dolgozó dalszerző-producer, Niclas Molinder kezdeményezésére született, 2015 óta létező, Stockholm, London és Párizs után az Artisjus jóvoltából Budapestre is elérkezett Songwriting Camp 2019-es etapján nyolc dalszerző vehet részt február 20-23. között. A Junior Artisjus-díjas és Fonogram-díjas Jónás Vera; a számos magyar és külföldi hírességgel együtt dolgozó Závodi Marcel; a Mary Popkids egyik dalszerző-énekes frontembere, Kamau Makumi; a Metropolita című albumával befutott Petruska András; a filmzenéket és reklámzenéket is jegyző szerző-producer-énekes, Kozma Kata; a Carbonfools frontembere, Fóris-Ferenczi Gábor; a Junior Artisjus-díjas, experimentális zeneszerző, Várallyay Petra és a fesztiválkedvenc hiphopformáció, az NB énekesnője, Péterffy Lili kerültek be a táborba. A szervezők ezúttal is külön ügyeltek rá, hogy a nemek egyenlő arányban legyenek képviselve.

JÓNÁS VERÁVAL ITT BESZÉLGETTÜNK EGY NAGYOT


A nyolcfős csapat külföldi sztárszerzőkkel egészül ki, akik többek között Szingapúrból, Mexikóból, Írországból és az Egyesült Államokból érkeznek: visszatér tavalyról a Nabiha Mind The Gap című számát jegyző Will Simms, és jelen lesz az ázsiai régió egyik sokat foglalkoztatott szerzője, Ken Chong is.

A dalszerzés világszerte egyre inkább az együttműködésről, a kollaborációkról szól. Nekünk annyi a dolgunk, hogy összehozzuk a közép-európai dalszerzőket egymással és a külföldi alkotókkal. A többiről gondoskodik az ő szabad, nyitott, kreatív közösségük” – mondta az esemény fő támogatója, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója, dr. Tóth Péter Benjamin. „Számos kezdeményezés indult már azzal a céllal, hogy Budapestet a könnyűzene regionális központjává tegye. Büszkék vagyunk arra, hogy idehoztuk és támogatjuk a nemzetközi tábort – és ezzel mi is hozzájárulhatunk ehhez a fontos ügyhöz”.

INTERJÚNK A TÁBOR EGYIK SZERVEZŐJÉVEL, NICLAS MOLINDERREL


A hazai pálya előnye, hogy más nemzetekhez képest több magyar dalszerző csatlakozhat a táborhoz. Nem titkolt cél, hogy az inspiráló nemzetközi közegben világszínvonalú magyar zenék születhessenek, és olyan kapcsolatok épüljenek, amelyek által a magyar szerzők könnyebben érvényesülhetnek a globális zenepiacon. Ebben pedig a svéd szervezésű tábor azért jelenthet valódi ugródeszkát, mert a skandináv országot a világ legnagyobb zeneexportőrei között tartják számon. Világsztár előadók mögött is svéd szerzők, producerek álltak egy-egy sláger erejéig: például Britney Spears, Lady Gaga, Madonna, a U2 vagy a Backstreet Boys is számos sikert köszönhet az észak-európai nemzet zeneipari tehetségeinek.


Egy kis betekintő az első Budapest Songwriting Campbe:

https://recorder.blog.hu/2018/11/26/nyolc_hazai_dalszerzot_hivtak_meg_a_nemzetkozi_songwriting_camp_2019-es_budapesti_taboraba
Nyolc hazai dalszerzőt hívtak meg a nemzetközi Songwriting Camp 2019-es budapesti táborába
süti beállítások módosítása