Jövőre a telefonunkkal merülhetünk el David Bowie életében

2018.11.21. 10:56, Gaines

davidbowieis.jpg

A David Bowie életét és pályafutását bemutató, David Bowie Is című interaktív kiállítás 2013-ban nyílt meg a londoni Victoria and Albert Museumban, azóta pedig körbeutazta a világot. Idén júliusban a New York-i Brooklyn Museumban búcsúzott a nagyközönségtől, viszont azoknak sem kell búslakodnia, akik nem jutottak el a tárlatra, a szervezők ugyanis jövőre mobiltelefonos alkalmazásba ültetik át a kiállítás anyagát, megőrizve az interaktív jellegét.

A kiállításon Bowie fellépőruháitól kezdve kézzel írott dalszövegeken át az énekes-dalszerző olajfestményeiig terjedt a tematikusan rendezett gyűjtemény, amelyet videós illusztrációk is kiegészítettek. A barcelonai állomásra eljutott kollégánk is, beszámolójában úgy fogalmazott, „nem szemlélői, hanem részesei lehettünk David Bowie karrierjének”.

RÉSZLETES BESZÁMOLÓNK A KIÁLLÍTÁSRÓL ÉS A LAZARUS CÍMŰ MUSICALRŐL


Az app megalkotói ezt a szellemiséget követik: a január 8-án – Bowie születésnapján – iOS-en és Androidon megjelenő virtuális kiállítás a kiterjesztett valóság eszközével, 3D-s, 360 fokos modellezéssel mutatja be a jelmezeket, videókat és egyéb kiállítási tárgyakat, méghozzá zenei kísérettel és hét nyelven megszólaló narrációval. A sajtónyilatkozat szerint az egyedülálló tálalás „híven tükrözi a fizikailag létező kiállítást, és olyan audiovizuális terek láncolatán vezeti keresztül a nézőt, amelyekben bebarangolhatóak Bowie életének művei és emléktárgyai”. Az appal még a vitrinek mögé is betekinthetünk, közel hatvan olyan kiállítási tárgyat is láthatunk, amelyek az eredeti kiállításon nem szerepeltek, és a kedvenceinket lementhetjük a saját kollekciónkba.

A David Bowie Archívum és a Sony Music Entertainment japán részlegének közös projektjét a Planeta nevű New York-i stúdió dolgozta ki az első, londoni installáció alapján. A jövő év második felében még egy komplett virtuális valóságba átültetett verzió is napvilágot láthat. További információk a kiállítás/alkalmazás honlapján.

https://recorder.blog.hu/2018/11/21/jovore_a_telefonunkkal_merulhetunk_el_david_bowie_eleteben
Jövőre a telefonunkkal merülhetünk el David Bowie életében
süti beállítások módosítása