Nem harap az, akin száj a kosár - Rec.hu

2018.10.19. 10:14, RRRecorder

margaret_island_jarom.jpg

A pórul járt reanimátor, a betyárok temetője, lassan gyors beatek. A zenekar, ami nem tudja, milyen zenét játszik. Talaj nélkül a liftben, cica, kutya, kirakat, kaleidoszkóp. És még a MySpace is előkerül! A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

A Trillion eredetileg egyszeri alkalomra állt volna össze, de lám, csak lett egy új lemez. Alig van rajta zúzás (az egyik ilyen számot itt mutattuk be), többségben vannak nyugodtnak tűnő, valójában persze a mélyben egyáltalán nem biztos, hogy kisimult dalok, a hatások között pedig a bluestól a pszichedélián át a grunge-ig sok mindent találunk. "Nehezemre esik elmagyarázni, amikor megkérdezik tőlem, hogy milyen zenét játszik a Trillion, pláne ezután a lemez után" - mondta a lemezt bemutató Stenknek Áron 'Apey' András. Ugyanott a lemez születéséről is bőven lehet olvasni. Facebook, legközelebbi koncert: október 26., IH Rendezvényközpont, Szeged.


A magyar drum and bass egyik nemzetközileg is igencsak elismert alakja, Mindscape a műfaj sötétebb oldalát képviselte mindig, és nincs ez másképpen most megjelent nagylemezével sem, amit már a cím is mutat: Reanimator; és ha kétség lenne, akkor ott van még a borító is. Az LP-t három fejezetnyi EP előzte meg, a kiadó Eatbrain oldalán itt megtalálhatók a hozzájuk tartozó sztorival együtt, ami igen irodalmias nyelven egy feltámasztással kísérletező őrült tudósról szól, és nem ér jó véget. A 15 szám (amiből három csak most az albumon jelent meg) kellően változatos a sötét alaphangon belül, vannak persze sötéten táncos számok bőven, horrorisztikusabbak és viszonylag könnyebbek is, például amiben Fedora hallható. A nemzetközi elismerést jelzi, hogy az albummegjelenés apropóján a UKF oldalán jelent meg interjú Mindscape-pel, az egyik EP-ről pedig a Your EDM-en. Facebook, legközelebbi hazai buli: november 23., Akvárium.


2009-ben jelent meg Takeshi 82828 című lemeze száz darab számozott CD-n. Jellemző, hogy rákeresve a MySpace (!) volt az első helyen a találatok között, és bár néhány száma fent van a YouTube-on, ideje volt újra rendesen elérhetővé tenni. Pláne, hogy a magyar jazzes-soulos, absztraktabb hiphop egyik legjobb, leghangulatosabb kiadványa (a színteret áttekintő cikkünkben is ott van a top 5-ben). Örvendjünk hát, hogy felkerült a Bandcampre, mégpedig extrákkal: az eredeti 16 szám mögé odakerültek azoknak a számoknak az instrumentáljai (plusz egy remix), amikben rapperek vendégszerepeltek (NKS, Busa, Orizatriznyák, Vanis, Ponza, Azur, Buppa és mások). Érdekes módon nagyrészt pont ezek az alapok azok, amik önmagukban a legfurábbak, legbátrabban tágítják a hangmintázós-bólogatós hiphop szabályrendszerét. Akinek megvolt, az nosztalgiázhat, akinek kimaradt, az meg gyorsan pótoljon. Facebook


És még instrumentális hiphop, de hát hatalmas a termelés manapság ezen a téren, és szerencsére színvonalas is. Az amúgy sem gyenge átlagból kiemelkedik - nahát, szintén japános nevű - Jojo Makasi, aki Bandcamp oldalára 2015 óta tölt fel zenéket, valamint a Bupino tagja. A legutóbbi címe Andy, és a világ összes Andyje közül "Andy Kaufman munkássága és sokoldalú személyisége inspirálta a lemezt" - mondta Makasi a lemezt bemutató Lángoló Gitároknak. Az önjellemzés pontos: "Minden beat egy kicsit fanyaran lett csavart, lassan lett gyors, lezáratlanul lett lezárt... mint Kaufman." Hozzá kell tenni, hogy miközben rengeteg szellemes és váratlan ötlettel van telepakolva a 21 szám, azért a bólogatási együttható is kellően magas. Facebook


A - bevallottan béna - Szűcsinger név Szűcs Krisztián (NAZA, Rühös Foxi, és igen, ex-HS7) és Szálinger Balázs duóját takarja. Ha már a duó zene és költészet határvidékén jár (az ismertető szöveg szerint ekhós szekéren), akkor az adekvát forma a CD-melléklettel ellátott könyv: ez jelent most meg Ennyit tudtunk segíteni címmel. Három szám hallható róla online: a boroscímkéből adaptált 14-15, a Bunkócskát megidéző Herkulesfürdő / Sose hallok olyan gyönyörű nótaszót..., valamint alább a CD egyik slágervárományos száma, a meglepetéssel (vigyázz, spoiler!) gitárosból breakbeatesre váltó A betyárok temetője. Szűcs Krisztián Facebook, könyvbemutató: október 21., Margó Fesztivál, Várkert Bazár.


Az év egyik nagy hazai meglepetése volt DRMRZ sajátos hangulatú, nyugis elektronikát és indie-bluest keverő zenéjének bemutatkozása (lásd lemezkritikánkat). Most itt az új, idei második LP, a Kaleidoscope, ami címének megfelelően az egységes, jól eltalált hangzásnál megmarad ugyan, de több színét, változatát mutatja meg. Van, ahol az elektronika az erősebb, és összetettebb ritmust játszik a dobgép; máshol pedig előre kerül, vagy akár magára marad a gitár és az ének. Az albumot bemutató Ígéretes Titánok interjújából az is kiderül, hogy már alakul az élő felállás, ami a hangsúlyosan otthon született, személyes dalokat kiviszi a színpadra. Facebook


Christopher Waver
instrumentális, gyakran sci-fis ihletésű chillout elektronikájával többször szerepelt már a Recorderen, legutóbb egy videóját, előtte EP-jét mutattuk be. Most pedig itt van egy új nagylemez, ami kicsit eltér az eddigiektől. A Variables nem konceptalbum, hanem egyrészt a lemezekre fel nem került, másrészt az élő fellépések közben keletkező számkezdemények, variációk gyűjteménye - azonban ezeket Christopher Waver most befejezte, tehát ez egy rendes, szűk félórás minialbum, nem resztligyűjtemény. Az instrumentális elektronikán belül elég változatos: nyugisabb és táncosabb - meglehetősen funkys - számok is találhatók rajta. A Facebookról kiderül a számok háttere, születése. Facebook


A Bëlga Csumpa című - 2017 legjobbjai közé tartozó - lemezén hallható az életmű legidiótább szegmensébe tartozó Cica című szám, ami voltaképpen egy fájdalmas szóviccre fut ki. Naná, hogy ehhez készült klip, megrázó erejű videótrükkökkel, a rajongók által beküldött cicás és kutyás felvételekkel, sok minden egyéb mellett. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: október 27., Roxxy Music, Tatabánya.


Az Elefánt tavaly jelentette meg Minden című lemezét, amit most a Micsoda című szám követ. "A talajnélküliségtől meghasadó tudat őrületét fejtegeti egy önmagunkkal folytatott belső párbeszéd formájában. Mondanám, ha műértőnek akarnék tűnni. De leginkább fogalmam sincs..." - olvasható a sajtóanyagban Szendrői Csaba nyilatkozata saját daláról. A klipet Hódi Levente rendezte, témája ugyanez, helyszíne lift. Az Elefánt őszi turnéja után számíró pihenőre vonul. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: október 19., A38.


A zenekar szerint "kísérletezőbb és megosztóbb" új Margaret Island-lemez meglepetései közé tartozott az elektronika megjelenése, az egyik számban például JumoDaddy működik közre. Ebből készült klip nemrég, Korom Anna a rendező, jól néz ki; több jelenetet rak egymás mellé, amik mind ugyanarra tartanak, az önfeledt bulizásba. Facebook, legközelebbi koncert: november 2., Hangár Music Garden, Sopron.


Az X - A rendszerből törölve magyar thrillerhez készült már új magyar dal és klip, a Péterfy Bori & Love Band punkos vágtázása, nemrég pedig az ellenkező véglet, a végefőcím alatt megszólaló lassú és szomorú Jónás Vera Experiment-számot mutatta be a Stenk, ahol a szám születéséről is lehet olvasni. HonlapFacebook.


A Karaván Família tavalyi, Kawalcade című lemeze a zenekartól megszokott világba dobot, basszusgitárt, elektronikát hozott. A címadó számhoz most készült klip, egy egyszerű, hangulatos koncertvideó. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: október 28., Napfényes Rendezvényterem.


Pont előző cikkünkben volt szó a PrePost Records kiadványáról, erre már itt is a következő. A Huge Ever-Growing Pulsating Sound That Rules From The Center Of Lumen - ez a címe Bolcsó Bálint (elektronika) és Oli Mayne (elektronika, vibrafon) koncertfelvételének. A címbeli hommage ugye nyilvánvaló, de itt azért az ambientnek bőven a kísérletezőbb, helyenként zajos végével találkozunk, ami ráadásul szabad improvizációval van beoltva. A számcímek is a kilencvenes évek ambient és kísérleti kiadóira utalnak viccesen. A hat hosszú számot tartalmazó felvétel megjelent kazettán, ajánlott adományért cserébe letölthető, a különféle formátumok között itt lehet válogatniBolcsó Bálint FacebookOli Mayne Facebook.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/10/19/nem_harap_az_akin_szaj_a_kosar_rec_hu
Nem harap az, akin száj a kosár - Rec.hu
süti beállítások módosítása