Bojkottal fenyegetik a popsztárok az egyik nagy amerikai rádiót

2018.09.18. 18:32, Gaines

siriusxm_1.jpg

Nyílt levélben fenyegetőzött többek között Paul McCartney, Katy Perry, Tom Waits, Pink, Steven Tyler és Sia. A SiriusXM műholdas rádió azzal vágta ki a biztosítékot a százötven zenésznél és zenei munkatársnál, hogy kifogást emelt az utóbbi évtizedek legjelentősebb zenei jogdíjakra vonatkozó amerikai törvényjavaslata ellen.

Először tehát azt érdemes megnézni, mi ellen tiltakozik a SiriusXM. A Music Modernization Act nevet viselő javaslatcsomagot még tavasszal fogadta el a képviselőház, ma pedig egy 24 órás időintervallumon belül bármelyik szenátor kifogást emelhet ellene. Ha ilyesmire nem kerül sor, akkor szenátusi szavazás nélkül megszavazottnak tekinthető a reform, és az elnök elé kerülhet aláírásra. A törvény a zenei jogdíjak zavaros helyzetét hivatott tisztázni és egységesíteni, különös tekintettel a streaming szolgáltatók működésének szerzői jogi vonatkozásaira. A digitális zenefogyasztási éra beköszönte egészen eddig nem járt együtt az elavult szerzői jogi rendszer korszerűsítésével: az új törvény lényegében a dalszerzőknek, alkotóknak kifizetendő jogdíjakat helyezné biztosabb, átláthatóbb, művészbarátabb alapokra.

A SiriusXM rádiónak elsősorban azzal van problémája, hogy a törvényjavaslat szerint az 1972 előtti felvételek lejátszásáért is jogdíjat kellene mostantól fizetnie, ami – mondják – nem fair, mert ők már fizettek licenszdíjat ezeknek a daloknak a felhasználási jogáért. A nyílt levelet jegyző Ross Golan – aki szerzett már dalt Ariana Grandénak és Selena Gomeznek – azonban történelmi jelentőségűnek tartja a zeneipar konszenzusos támogatásával bíró MMA-t. „A SiriusXM áll szemben egyedül mindenki mással. Foggal-körömmel harcolhatunk, vagy közösen ünnepelhetjük meg ezt a győzelmet.” A bojkott értelemszerűen érzékenyen érintené a rádiót, az egyik leghallgatottabb csatornájukon például kizárólag Beatles-dalokat játszanak.

A nyílt levelet a Varietyn lehet elolvasni, míg a SiriusXM válaszát a Billboard tette közzé teljes egészében.

Címkék: streaming
https://recorder.blog.hu/2018/09/18/bojkottal_fenyegetik_a_popsztarok_az_egyik_nagy_amerikai_radiot
Bojkottal fenyegetik a popsztárok az egyik nagy amerikai rádiót
süti beállítások módosítása