Folytatódik a Rock And Roll Szabadegyetem az Örkény könyvesboltban

2018.09.05. 09:02, rerecorder

iggy_pop_2.jpg

Jávorszky Béla Szilárd, a magyar zenei újságírás, könyvírás egyik legjelentősebb alakja folytatja poprocktörténeti szabadegyetemét, amelyet 2015-ben kezdett. Immár a nyolcadik szemeszter kezdődik ma 17:30-kor az Örkény könyvesboltban, a félév témája a punk lesz, a mai előadás a műfaj őseiről, a Velvet Undergroundról, a Stoogesról és az MC5-ról szól.

Jávorszky rocktörténeti könyvsorozatának legutóbbi kötete a kilencvenes évekről szól (ezt a Recorder főszerkesztőjével, Dömötör Endrével közösen jegyzi), legfrissebb könyve pedig idén jelent meg: Sebestyén Márta életútját mutatja be.

A szerző nyolcadik szemeszterébe lépett, sokévados rocktörténeti előadássorozatának célja a nemzetközi és a hazai könnyűzene elmúlt hatvan évének kultúrtörténeti áttekintése; korszakainak, stílusainak, főbb előadóinak ismertetése; azok történelmi, politikai, gazdasági és zenetörténeti kontextusba helyezése.

"Hisz a rock and roll mégiscsak a huszadik század talán egyetlen igaz forradalma" - szól az előadássorozatot jegyző zenei szakíró, számos jelentős zenetörténeti könyv szerzőjének mottója. A januárig tartó mostani, nyolcadik szemeszter (előadások minden hónap első szerdáján) a punkról szól - szokás szerint sok zenei videóbejátszással. "Ezúttal az amerikai (intellektuális) és brit (munkásosztálybeli) punkokról, illetve előképeikről (Velvet Underground, Iggy Pop, Lou Reed, Modern Lovers) lesz szó"

36. előadás – 2018. szeptember 5.
Az élet vadabb oldala (US) 

Miközben a hatvanas évek végi Kaliforniában a hippikultúra és a belőle fakadó pszichedelikus rock hódított, az Egyesült Államok keleti partján az új generáció egyes képviselőit sokkal inkább az élet árnyékosabb, vadabb oldala izgatta. Dalaikban nem napfényről, álmokról, békéről, szeretetvágyról és füves-LSD-es elszállásokról énekeltek, hanem halálról, kemény drogokról (heroin), transzvesztitákról, biszexualitásról, szadomazochizmusról. Zenéjüket nyomasztó légkör, enerváltság, disszonancia és zaj jellemezte. New York (Velvet Underground) és Detroit (MC5, Stooges) korai árnyai a későbbi punkforradalom előképei voltak.

37. előadás – 2018. október 3.
Prepunk (US)
 

38. előadás – 2018. november 7. 
A CBGB-kör (US)
 

39. előadás – 2018. december 5.
Punkattak 1 (UK)
 

40. előadás – 2019. január 9.
Punkattak 2 (UK)
 

Részletes program és tematika itt.

Az első előadás ma, szeptember 5-én, szerda délután fél hattól lesz az Örkény Könyvesboltban (Budapest, Szent István körút 26.).

A 17:30-kor kezdődő előadások látogatása ingyenes.


JÁVORSZKY BÉLA SZILÁRD IS TÖBB KÖTETTEL SZEREPEL A RECORDER KEDVENC MAGYAR NYELVŰ ZENEI KÖNYVEIT ÖSSZEGYŰJTŐ - KÉTRÉSZES LISTÁBAN.


Hangolásnak Stooges: 

a

https://recorder.blog.hu/2018/09/05/folytatodik_a_rock_and_roll_szabadegyetem_az_orkeny_konyvesboltban
Folytatódik a Rock And Roll Szabadegyetem az Örkény könyvesboltban
süti beállítások módosítása