Zenelopással vádolták meg Lauryn Hillt

2018.08.18. 10:31, Gaines

hill.jpg

Az 1998-as The Miseducation of Lauryn Hill korszakos neo-soul/r’n’b szólólemez, amellyel a rapper-énekesnő többek között azt is bizonyította, hogy a Fugees feloszlása után egyedül is képes remekműveket alkotni, sőt, akár még meg is haladni Wyclef Jeannel közös munkáját. Az „egyedül” kitételt kifogásolta most Robert Glasper, napjaink kiemelkedően progresszív, háromszoros Grammy-díjas jazz-zongoristája, és azzal vádolta Lauryn Hillt, hogy magának tulajdonít mások által írt zenéket.

Glasper a houstoni KBXX rádió The Mad Hatta Morning Show című műsorában fakadt ki. „A Miseducationt remek zenészek és producerek készítették, akik személyes ismerőseim. Olyan zenébe tenyereltél bele, amit nem is te szereztél” – vonta kérdőre az énekesnőt. Így folytatta: „Minden elismerést bezsebelt a klasszikus lemezért, pedig mások szerezték azokat a dalokat, akiknek a nevét még csak fel sem tüntették. Hill szeret más tollával ékeskedni, hogy menőnek tűnhessen. Ha ilyen menő és tehetséges vagy… csináld magad!”

A zongorista ezután még egy 2008-as esetről is beszámolt, amikor egy húsz perces koncertje előtt tíz órás próbákon kellett részt vennie a zenekara tagjainak. „Minden egyes nap úgy jött be, hogy tök más dolgokat akar csinálni, mint előtte. Az utolsó próbán meg sem jelent. Erre a menedzsere azt mondja: Lauryn úgy érzi, nem tanultuk meg rendesen a dalokat, úgyhogy megfelezik a gázsinkat.” Glasper azóta nem vállalt közös fellépést Lauryn Hillel. Nem ő az első, aki hasonló váddal hozakodik elő: a New Ark nevű négyfős zenei kollektíva még 1998-ban beperelte Hillt, amiért az ismerte el hivatalosan az érdemeiket – állításuk szerint két dalt teljes egészében ők szereztek a Miseducationön, több másikon meg fontos szerepet játszottak. Végül 2001-ben peren kívül megegyeztek, és a hírek szerint ötmillió dollár kártérítést kaptak.


VAN MÉG NÉHÁNY TÖKÉLETES EGYLEMEZES ÉLETMŰ


Videón is megnézhető a rádióműsor vonatkozó szegmense:

https://recorder.blog.hu/2018/08/18/zenelopassal_vadoltak_meg_lauryn_hillt
Zenelopással vádolták meg Lauryn Hillt
süti beállítások módosítása