Kimatekozták a Beatles egyik vitatott rejtélyének megfejtését

2018.08.14. 09:54, Gaines

beatles_6.jpg

Évtizedes viták tárgyát képezi, hogy a sok-sok Beatles-sláger közül, ahol a Lennon–McCartney szerzőpáros van feltüntetve, melyikük milyen arányban dolgozott adott dalon, az In My Life szerzőiségének eldöntetlen kérdése pedig még ezek közül is kiemelkedik. A Rubber Soul című 1965-ös albumon szereplő számról tizenöt-húsz évvel később mindkét Beatles-tag azt nyilatkozta egy-egy interjúban, hogy ő szerezte, és a másik csak besegített. A vitás kérdés eldöntésére most három matematikus kínált fel egy lehetséges megoldást.

Az NPR beszámolója szerint egy Jason Brown nevű matematika-professzor, aki óriási Beatles-rajongóként tíz éve már megfejtett egy zenekarral kapcsolatos talányt – a Hard Day’s Night nyitóakkordjának megszólaltatását –, és egy kanadai konferencián elővezetett, két harvardi kollégájával, Mark Glickmannel és Ryan Songgal közösen végzett, matematikai alapú kutatása alapján nevezte meg az In My Life szerzőjét.


Dobpergés: John Lennon!


A vizsgálat alapjául az úgynevezett szózsák modell szolgált („bag-of-words”), amely elemezni kívánt szövegekben kiszűri a nem hasznos szavakat (névelők, önálló jelentéssel nem bíró szavak, stb.), levágja a todalékokat, majd a fennmaradó szavakat jelentésüktől függetlenül halmazokba – zsákokba – sorolja, ahol a szavak sorrendje helyett már csak az előfordulás száma számít. Hasonló elven működnek a szófelhők, ahol a szavak betűméretét a vizsgált halmazon belüli gyakoriságuk határozza meg. A kutatók szavak helyett hetven Beatles-dal hangjegyeit és akkordjait csoportosították ily módon: „149 jellegzetes átmenetet fedeztünk fel a hangjegyek és akkordok között, amelyek egy-egy személyhez köthetőek.” Ezek után már csak össze kellett számolni, hogy az In My Life-ban Lennon vagy McCartney egyedi átmeneteiből szerepel-e több, és a végeredmény szerint 0,018 százalék az esély annak, hogy McCartney fejéből pattant ki a sláger. Arról nem szól a fáma, hogy besegíthetett-e a középső nyolc ütemben, amit Lennon később vonakodva neki tulajdonított, ennyit talán még a szigorú, könyörtelen matematika is meghagyhat neki.

NÉGY ÉVE MÁR AZ IS ELDŐLT, LENNON VAGY MCCARTNEY A JOBB


Így akkor most már teljesen más füllel hallgathatjuk meg újra az In My Life-ot:

https://recorder.blog.hu/2018/08/14/kimatekoztak_a_beatles_egyik_vitatott_rejtelyenek_megfejteset
Kimatekozták a Beatles egyik vitatott rejtélyének megfejtését
süti beállítások módosítása