Félévi – 25 kedvenc LP-nk 2018 első feléből

2018.08.08. 11:41, rerecorder

kali-uchis_1.jpg

A 2018-as év értékes nagylemezek terén nagyon gyengén indult, de aztán július elejéig csak megjelent legalább bő két tucat olyan album, amit muszáj sokszor végigpörgetni. Az online már közzétett szerzői listáink után itt egy összegzés is az év első felének lemezterméséről a friss, 64. Recorder magazinból. Ha lemaradtál, összeállításunk segít a felzárkózásban (nyitóképen Kali Uchis).

Ugyan 2018 legnépszerűbb stílusa a hiphop, de ez főleg a streamingszolgáltatóknál látszik, dalokban mérve. Hogy a műfaj a népszerűsége csúcsán kevés eredeti albumot termel ki, az nem feltétlenül meglepő, de eddig idén látszólag tényleg nem született túl sok alapmű. Kanye „vidéki ámokfutásából” messze Pusha T LP-je a legkiemelkedőbb, az az egész eddig 2018-as termést figyelembe véve is élvonalbeli. A Kid Cudival közös Kids See Ghosts még erős lett, rajtuk kívül pedig JPEGMAFIA, Maxo Kream, Jean Grae & Quelle Chris, Saba, Tierra Whack, Junglepussy és Cardi B emlékezetes. A másik divatstílusban, a soulban egyértelműen Kali Uchis a királynő, Janelle Monáe szoros második, de serpentwithfeet, Jorja Smith és Rhye is ajánlott hallgatnivaló.

Metalban a doomnak kedvez eddig az év, a mi kedvencünk a YOB és a Sleep albuma. Debütlemezek terén néhány rockalbum a nyerő (Shame, Tropical Fuck Storm, Flasher), volt egy jó countrykiadvány is (Kacey Musgraves), a jazz továbbra is divatos (Kamasi Washington, Sons Of Kemet), az elmúlt évek kritikuskedvencei közül pedig többen tudtak meglepetést okozni, de legalábbis tartani a jó színvonalat (Arctic Monkeys, Beach House, Father John Misty, Courtney Barnett, US Girls, Amen Dunes). Elektronikus tánczenében sok a színvonalas album, de kevés az, ami újító és áttöri a műfaj határait. Sophie jövőzenés rendes debütje természetesen ilyen, Skee Mask, Dj Koze, Jon Hopkins, Daniel Avery pedig rendes jómunkásként őrzi a lángot. A Confidence Man popos dancerockban szórakoztat, okos dancerockban viszont a hongkongi Blood Wine Or Honey nyűgöz le.


MINDEN ÉRDEKESSÉG 2018 ELSŐ FELÉNEK MAINSTREAM POPZENÉJÉBŐL.

2018-ban eddig három magyar lemezt is nagyon jól fogadott a nemzetközi kritika, a Thy Catafalque visszatérése egyezményesen erős lett, akárcsak Gosheven második albuma és Gábor Lázár friss kiadványa. De a Qualitons, Krúbi és a Volkova Sisters LP-je is tetszettek nekünk.


Íme, szerkesztőségünk tíz kedvenc idei albuma eddig, plusz még tizenöt LP, amiket szintén nagyon szerettünk.


kali-uchis-isolation_1.jpg# Kali Uchis
:

Isolation

(Rinse / Universal)

Évek óta benne volt a pakliban, hogy a kolumbiai gyökerű Kali Uchis befut. Egy minialbum és egy mixtape után ez a rendes debütlemezzel össze is jött. Egyrészt a neosoul színes visszatérése, másrészt tökéletes popzene 2018-ban, harmadrészt a nyár lemeze.

DE


pusha_t_1.jpg# Pusha T
:

Daytona

(G.O.O.D. Music / Universal)

Ez van, amikor két előadó felesleges erőlködés helyett azt csinálja, amihez legjobban ért: Pusha verhetetlen flow-val a kóláról szövegel, Kanye pedig megszólalás helyett a szakma legjobb alapjait gyártja.

ML


beach_house_7_1.jpg# Beach House
:

7

(Sub Pop / Bella Union / [PIAS])

A 21. század – és a dreampop – kulcszenekara ismét úgy változott, hogy közben önmaga maradt: a Sonic Boommal felvett 7 súlyosabb-dinamikusabb, mint elődei, de közben ugyanolyan megfejthetetlen és magába vonó csodalemez.

KB


father_jm_1.jpg# Father John Misty
:

God’s Favorite Costumer

(Sub Pop / Bella Union / [PIAS])

Isten kedvenc vásárlója a kortárs színtér egyik legkülönösebb bohémja, hotelmotívumra építő, egzisztencialista, az ego és az elidegenedés körül sasszézó új lemeze pedig nem hagyja cserben az örökkévaló többi vevőjét sem.

NR


us-girls-a-poem-unlimited_1.jpg# U.S. Girls
:

In A Poem Unlimited

(4AD / Bertus)

A kísérletező zenész popdalokat ír és hetedik lemezével csúcsra ér. Diszkó, soul, funk, organikus elektropop, progpop és mindben élettel telin ficánkolnak a természetesen nem ujjgyakorlatnak szánt szerzemények.

DE


amen_dunes.jpg# Amen Dunes
:

Freedom

(Sacred Bones)

Damon McMahon négy évet ült az ötödik sorlemezén, aztán mégis szinte teljesen ugyanolyan lett, mint a korábbiak. Ugyanolyan éterien hibátlan, szívfacsaróan személyes – és mindeközben slágeres.

KA


kamasi_lp_1.jpg# Kamasi Washington
:

Heaven And Earth

(Young Turks / XL Recordings / Bertus)

A spirituális jazz új vezéralakja még tovább növeli ázsióját ezzel a dupla lemezzel, amin klasszikus Bruce Lee-filmzenétől funkon át libabőröztető gospelkórusig van minden, ahogyan azt kell. Nemcsak grandiózus, de jó is.

CsG


mount-eerie-now-only_2.jpg# Mount Eerie
:

Now Only

(P.W. Elverum & Sun)

Legalább annyira megrázó, mint az előadó tavalyi minimalista lemeze, csak annak mellbevágó nyersessége helyett itt Elverum a gyászt és az azzal való együttélést már nagyobb szabású zenei formába is önti.

ML


shame_2.jpg# Shame
:

Songs Of Praise

(Dead Oceans / [PIAS])

Thatcher és Major legszebb napjait idéző zakatoló poszt-posztpunk és slágeres posztbritpop a posztigazság világában, a brexites szerencsétlenkedés közepén; brit gitárzene rég volt már ilyen meggyőző és aktuális.

SzSzCs


tfs_laughing_1.jpg# Tropical Fuck Storm
:

A Laughing Death In Meatspace

(TFS Records)

2018 feléhez közeledve végre van egy olyan szarvihar lemez idén, ami rendesen rockol: lusta tempójú, fura ütemezésű, szokatlan mixtúrájú, bivaly. Varacskos, sárbahentergetett, bluespunkosan mocskos zene, messze a divat epicentrumától.

DE

 

2018 első félév
+ 15 remek LP

# Arctic Monkeys: Tranquility Base Hotel + Casino (Domino / Bertus)

# Confidence Man: Confident Music For Confident People (Heavenly / [PIAS])

# Courtney Barnett: Tell Me How You Really Feel (Mom + Pop)

# Flasher: Constant Image (Domino / Bertus)

# Janelle Monáe: Dirty Computer (Atlantic / Warner / Magneoton)

# Jeff Rosenstock: POST- (Polyvinyl)

# JPEGMAFIA: Veteran (Deathbomb Arc)

# Kacey Musgraves: Golden Hour (MCA Nashville / Universal)

# Kids See Ghosts: Kids See Ghosts (G.O.O.D. Music / Universal)

# Skee Mask: Compro (Illian Tape)

# Sleep: The Sciences (Third Man Records)

# Snail Mail: Lush (Matador / Bertus)

# Sons Of Kemet: Your Queen Is A Reptile (Impulse! Records)

# SOPHIE: Oil Of Every Pearl’s Un-Insides (Transgressive / [PIAS])

# YOB: Our Raw Heart (Relapse Records)


Az összeállítás a Recorder szerzőinek, munkatársainak listái alapján készült, közreműködött: Biczó Andrea, Csada Gergely, Dömötör Endre, Elekes Roland, Huszár András, Judák Bence, Kálmán Attila, Kollár Bálint, Komróczki Diána, Lékó Tamás, Mihályi Dávid, Mika László, Németh Róbert, Reszegi László, Rónai András, Salamon Csaba, Szabó Benedek, Szabó Sz. Csaba, Szepesi Dániel, Varga Zsófia, Velkei Zoltán.

https://recorder.blog.hu/2018/08/08/felevi_25_kedvenc_lp-nk_2018_elso_felebol
Félévi – 25 kedvenc LP-nk 2018 első feléből
süti beállítások módosítása