AŽUR-kliptrilógia – 3. rész, este: Nem vagy egyedül

2018.08.03. 19:00, rerecorder

ab-155_v.jpg

A 2016-ban alakult, szláv csengésű AŽUR (ejtsd: Azsúr) 2016-os bemutatkozó felvételei (a Nem vagy egyedül háromszámos demó) után két új szerzeménnyel és a demó címadójának új változatával jelentkezik, a háromszámos EP – aminek Piros, és nem kék a címe – egyben ízelítő az ősszel érkező bemutatkozó nagylemezből. A három dalhoz kliptrilógia is készült, amely a nap folyamán debütál itt a Recorderen. A reggeli első rész és az ebédre felszolgált második után itt a harmadik vacsorára: Nem vagy egyedül.

ep.jpg

Az alternatív poprockot játszó kvintett tagjai nagyon szeretnek kísérletezni, vegyíteni a különböző stíluselemeket és ez ezen a háromszámos anyagon is jól érződik: a végeredmény változatos, egyedi, sokszor jól bulizható zene. A szövegeket személyes történetek ihletik, főképp magánéleti válsághelyzetek kerülnek előtérbe, de nem riadnak vissza a nyelvi játékok alkalmazásától sem. 

„A dalok, amik az EP-re kerültek, mind a zenekar korábbi időszakában íródtak, bár mindegyik különböző módon” – mesélte az AŽUR billentyűse, Bakos Zita. „A Nem vagy egyedül az első dalaink egyike, amely megalapozta azt a hangzásvilágot, amit később egységesen gondoltunk követendőnek. A szöveget tekintve is az a gondolat vezérelt, hogy nem vagyunk egyedül, és egyértelmű volt, hogy a készülő lemezünkről ezt a szerzeményt mindenképpen szeretnénk megmutatni. A másik két számmal együtt egy nagyobb egységet alkotnak, melyek a zenekar további színeit jelenítik meg. A dalaink személyes hangvételűek, az életünkről, és szerintünk kicsit mindenki más életéről is szólnak. Boldogság, beletörődés, elfogadás, őrjöngés, vagy éppen csak az, hogy jól érezzük magunkat.  Így váltakoznak bennünk ezek az érzések, és így lesz mélyzuhanásból magasrepülés.”

A három dal mindegyikéhez készült videoklip: „A videók készítése alatt is arra törekedtünk, hogy ezeket az érzéseket hitelesen tudjuk tükrözni, ezért ugyanazon a helyszínen, három különböző napszakban forgattunk” – mondta Zita a Recordernek.

Baka Rebeka (ének), Bakos Attila (basszusgitár, vokál), Bakos Zita (billentyű, vokál) és Miklós Dávid (gitár) formációja 2017-ben véglegesült Müller Máté (dob) csatlakozásával. Az együttes tehetségére a szakma is hamar felfigyelt: az induló zenekarok támogatására létrehozott Hangfoglaló Program keretein belül bekerült a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából támogatott zenekarok közé. A fiatalok pár hónappal alakulásuk után az Öröm a zene tehetségkutatót is megnyerték – a díj pedig egy fesztiválfellépés volt, így 2017 nyarán már a SZIN színpadán zenélhettek. Az együttes hivatalos debütáló dala idén márciusban jelent meg, Zuhanok címmel. A Weöres Sándor nyelvi játékosságát megidéző szerzemény már a VOLT, a VéNégy és az AlteRába fesztivál színpadain is elhangzott, az AŽUR tavasszal a Lóci játszik zenekarral turnézott országszerte. 

Ősszel pedig debütál a nagylemez is, amely egyben a Magneoton Underground első kiadványaként jelenik meg.

A kliptrilógiából zárásként tehát a Nem vagy egyedül látható, visszatérünk a reggeli mólóra, ismét béke honol: „A Nem vagy egyedül az első dalaink egyike, amely megalapozta azt a hangzásvilágot, amit később egységesen követni szerettünk volna. A szövegét tekintve is az a gondolat vezérelt, hogy nem vagyunk egyedül, így egyértelmű volt, hogy a készülő lemezről ez a dal lesz az egyik, amelyet előzetesen megosztanánk. Hangulatában a keserédességre hajaz, aki jól megfigyeli a szöveget, egy kis fricskát is talál benne, a klip esti világa is ehhez kapcsolódik” – meséli Zita a dalról és a klipről.

Mindehhez Rebeka, a frontember még ezt fűzi hozzá: „A Nem vagy egyedül alaptörténete a csalfaság, a verzékben ez nyílik ki. A raprész egy különálló egység, ahol az ego már nem bírja elviselni a sok hazugságot és kitör. A refrénekben adatik lehetőség szárnyalásra és a szabadságra. Az utolsó refrénnél megjelenik az a gondolat is, hogy nem kell félni, mert minden helyzetből van kiút.”

A produceri munkákat Kirschner Péter (a Müller Péter Sziámi AndFriends, illetve Bródy János producere) látta el. „A klipeket pedig Sincónak köszönjük, tökéletesen megvalósított minden elképzelést.”


Legközelebb a Sziget Fesztiválon szerepel a formáció, augusztus 14-én kedden, 21:30-tól a Petőfi Rádió - Telekom Volt fesztivál színpadon. 


és akkor a Nem vagy egyedül - ezen a playlisten pedig a zenekar eddigi összes dala hallható egybefűzve: 


https://www.facebook.com/azurband/

https://recorder.blog.hu/2018/08/03/a_ur-kliptrilogia_3_resz_este_nem_vagy_egyedul
AŽUR-kliptrilógia – 3. rész, este: Nem vagy egyedül
süti beállítások módosítása