Melletted táncol a tömegben az a lány - Rec.hu

2018.07.05. 17:44, RRRecorder

vagner_fesztival.jpg

Visszatértek a Várkonyi Csibészek. Naiv és cuki globálbuli, nyolcvanas évek, eszeveszett buli a szobrászműhelyben. Álomszerű, improvizált elektronika, fedetlen keblek és apácák. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mostanában itt a Recorderen volt a premierje Grabo'sky diszkós-slow house-os albumának, Robotdeck és Gazsi Rap Show mély, befelé tekintő cloud rap-EP-jének, a magyar afrobeat all stars The Mabon Dawud Republic bemutatkozásánaka Trousers klasszik rockos EP-jének, Presser Gábor Anima-feldolgozásának, a Rock Band For Old Men a Red Bull Air Race által ihletett dalának, a colorStar a zenekar világába bluesos-gospeles ízt hozó számának és a VUV Budapesten mélytengeri búvárt sétáltató klipjének. A Magyarradar rovatban bemutatkozott a global basst mongol hangszerekkel és saját torokéneklésével feldobó Baq, valamint a magát a lo-fi dreampop és a noise rock közé belövő Disco Nap.

Nem sokkal Baq említett EP-je után a Babylon Records vezetője, Stas is új lemezzel jelentkezett. A Stanislove már címéből sejthetően is érzelmes, vagy ahogy Stas írja, énjének a "naiv és gyerekes" oldalát mutatja be; ráadásul "az egész az Autotune-ról és a nyálas vokálokról szól". Amik persze "egzotikusak", csakúgy, mint a sok-sok ütős és a szintihangok, amik ugyanazt a lágy, kedves, jó, mondjuk ki: cuki hangulatot hozzák. Nem tánctérrobbantó számok ezek, de azért hallatszik a bulizenék tapasztalata is (néha szinte hallani, ahogy Stas visszafogja magát egy súlyos drop ledobásától), ami csak még élvezetesebbé teszi a Stanislove-ot. Facebook, legközelebbi koncert: július 14., Bánkitó Fesztivál.


Az Apsürde trió a nyolcvanas évek szintis zenéire esküszik, Inglourious Heroes című lemezükön ennek poposabb és sötétebb, misztikusba hajló ágait is bemutatják. (Az egyik sláger egyértelműen a See Me Coming, amihez remix-EP is készült.) A Bandcampen az album leírásában felsorolják azokat a szintiket, amiket használtak, de enélkül is egyértelmű, hogy a kor megidézése perfektül megy; amikor az izgalmasabb hangzásokra utaznak, azok tényleg izgalmasak, amikor a fülbemászó dallamomkra, akkor azok másznak. A lemezt a moszkvai, hasonló zenékre specializálódott ScentAir kiadó jelentette meg, tőlük rendelhető CD. HonlapFacebook,


Aki hallotta tavaly a Várkonyi Csibészek Bajdázó-feldolgozását, már indíthatja is az alábbi videót, aki meg nem hallotta, azonnal kattintson az Itt az évszázad legjobb magyar feldolgozása! című cikkünkre. A Common Vibe Egyesület most új gyűjtést indított, itt lehet adakozni arra, hogy az Ózd környéki gyerekeknek közösségi stúdiót rakjanak össze. Az új gyűjtés mellé új dal is jár, ezúttal saját szerzemény, amit stúdióban rögzítettek, Farkas Róbert (Budapest Bár) segítségével; a videóban vannak felvételek a srácok brüsszeli, az Európa Parlament Nemzetközi Roma Hetén tartott fellépéséről. Common Vibe Facebook, Várkonyi Csibészek-koncert: augusztus 1., Ördögkatlan Fesztivál.


Öt éve debütált
az akkor még arcát elrejtő AIWA egy "horrorfilmzene-torzókból" álló kazettával a Farbwechsel kiadónál, most pedig visszatért ide. A 21 számos Proofless Arithmetic az utóbbi években született, improvizált számokat gyűjti össze, amik nagyjából egy receptet járnak körül: szép, édeskés, olykor nyálas dallamok (gyakran szintivonósok) és/vagy csúszós, nyúlós szintihangzásokból szinte véletlenszerűen összeálló dallamok szólnak, alattuk tényleg érezhetően a pillanatban születő, lo-fi hangzású tánczenei ritmusokkal. Az összhatás álomszerű és elmosódó, ahogy a leírás ígéri; emiatt könnyen csúszik, hiába monumentális, és bármikor kedvünk támad jobban odafigyelni, mindig kapunk valami plusz kis izgalmat. Facebook, legközelebbi koncert: július 11., Bánkitó Fesztivál.


A Kelemen Kabátban nemrégi lemezéről kritikát írtunk, teológiai kérdéseket boncolgató interjút is készítettünk a zenekarral, szóval már az összes Recorder-olvasó tudja, miről van szó, ugye? Nemrég megérkezett az új klip, a Tombolunk című, Fluor közreműködésével készült bulihimnuszhoz, amiben a Smells Like Teen Spirit riffje is megtalálja a maga valószerűtlen helyét. A klip hol többé, hol kevésbé szürreális bulivideó, aminek igazi főhőse a helyszín, Szőke Gábor Miklós szobrász stúdiója. Bővebben a Lángoló Gitárokon lehet erről olvasni. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: július 14., EFOTT.


Az Emma Undressed "csajénekes pop-metál" szerepelt már rovatunkban, most pedig egy akusztikus videósorozattal térnek vissza: három önfeldolgozás, valamint egy Supernem&Fish medley az élőben már bemutatkozott, a rajongók kérésére rögzített műsorból. A négy szám megáll önmagában is, nem kizárólag feldolgozásként érdekesek. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: július 19., Campus Fesztivál.


A Vagner lendületes, fesztiválos dalához egyszerű koncepcióval készített klipet: a hatvanas évek végén készült fesztiválos filmekből raktak össze egy montázst - de olyan hatásosat, hogy punk legyen a talpán, aki ne akarna visszatérni oda bulizni! A videó figyel arra, hogy minden igényt kielégítsen: vannak benne fedetlen keblek és apácák is. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: augusztus 19., Nyúlüreg.


Végül egy Krúbi-különlegesség. Kiskorúak társaságában, munkahelyen nagyon óvatosan, vagy inkább ne, ennyit azért el kell spoilereznünk.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/07/05/melletted_tancol_a_tomegben_az_a_lany_rec_hu
Melletted táncol a tömegben az a lány - Rec.hu
süti beállítások módosítása