Szeretjük a lüktetését - The Mabon Dawud Republic kislemez-premier

2018.07.02. 15:57, RRRecorder

mabon_dawud_republic.jpg

A Mabon Dawud Republic a magyar zenei élet számos fontos szereplőjét hozta össze az afrobeat égisze alatt. Első koncertjük a Trafóban, a Fela Kutit ünneplő nemzetközi rendezvény, a Felabration első hazai koncertje volt, az afrobeat-legenda egykori zenésztársával, Dele Sosimivel. Már csak valami megjelenés kellett, és most az is itt van: a 7 inches vinylen is kijött Wawa Tree / Ay ay ay itt hallható először.

A zenekart korábban már részletesen bemutattuk itt, most inkább az kérdeztük meg tőlük, hogy mennyire nehéz afrobeatet játszani így, hogy ez nem a "zenei anyanyelvük". Hock Ernő basszusgitáros szerint "más kultúrák zenéjét mindig kihívás játszani. Van olyan, amit nehéz, van, amit könnyebb. Szerintem minden népzene az adott nép nyelvén alapszik, abból táplálkozik. Így van ez az afrobeattel is: sokat merít, merített a népzenéből. Szóval ez valahol olyan, mintha megtanulnánk egy idegen nyelvet." A műfaj titkait két forrásból is tanulmányozták: "Legegyszerűbb felvételekhez nyúlni, ,azokból elcsenni a trükköket. A másik lehetőség, hogy elmész Afrikába és 'adatközlőktől' megtanulod a zenét. Hál’ Istennek mi mindkét verziót kipróbálhattuk. Idén áprilisban volt szerencsénk Ghánába utazni és zenélhettünk, felvételeket készíthettünk pl. Pat Thomasszal és Stevo Atambire-vel."

mabon_dawud_single.jpgAz eredménytől nem azt kell várni, hogy pont olyan lesz, mint amillyen az eredeti: "Nyilván magyarként nem fogok olyan afrobeatet játszani, mint amiket a felvételeken hallok, de előbb-utóbb, kitartó munkával szerintem létre tud jönni egy érdekes mixtúra, egy amolyan magyar-afrobeat hangzás. Ez mondható hosszútávú tervnek ennek a zenekarnak az esetében" - írta a Recordernek Hock Ernő.

A kislemez számai "egyszerűen az afrobeathez való viszonyunkról, szeretetünkről szólnak. Arról, hogy szeretjük ezt a zenét, a lüktetését, a monotonitását és még sorolhatnám."

A dalokat Bognár Szabolcs, Somló Dávid, Szarvas Dávid és Hock Ernő írta. A Mabon Dawod Republic tagjai: Meggyes Ádám, Zahár Fanni, Weisz Gábor, Kováts Gergő - fúvós hangszerek; Halmos András, Czirják Tamás, Boros Levente, Krecsmáry Zsolt, Szarvas Dávid - dobok, ütőhangszerek; Somló Dávid, Harangozó Sebestyén - gitár; Bognár Szabolcs - billentyűs hangszerek; Hock Ernő - basszusgitár.

Alább tehát a kislemez, ami vinylen a következő lemezboltokban kapható: Akt, Deep, Kalóz, Wave, Csendes Store, Musicland. A Mabon Dawod Republic a Facebookon itt található. A kiadó Budabeats pedig itt, többi kiadványuk itt van a Bandcampen, sokról volt szó itt a Recorderen.

 

https://recorder.blog.hu/2018/07/02/szeretjuk_a_lukteteset_the_mabon_dawud_republic_kislemez-premier
Szeretjük a lüktetését - The Mabon Dawud Republic kislemez-premier
süti beállítások módosítása