A tízmillió rocksztár országa - Rec.hu

2018.06.21. 19:19, RRRecorder

nagyedi_cover.jpg

A Csík Zenekar prímása, Szabó Attila szólólemezt adott ki, rajta végre a Lovasival közös Tankcsapda-feldolgozás és sok minden más. Párkeresés kisbusszal és felfújható unikornissal, NER-kritikus fastcore, vízalatti művészi káromkodás, vízpart kétszer. Jazzes hiphop és őszinte dalok. Ha nem táncolsz erre, már halott vagy. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Legutóbbi ilyen cikkünk óta itt a Recorderen volt a premierje a Houdinis poszt-posztpunkos, dark indie-s albumának, valamint az Amber Smith video session-trilógiájának.

Szabó Attila a Csík Zenekar prímása és gitárosa, közismerten az ő rockzenei kapcsolatainak köszönhető, hogy először a Kispál és a Borztól játszottak feldolgozást, aztán meg ugye... Szabó Attila most ötven éves, úgyhogy meglepte magát egy szólólemezzel, Lélekbiztosító címmel. Vannak rajta saját szerzemények, a pop és rock különféle klasszikus stílusaiban, valamint feldolgozások a Beatlestől, az Illéstől, a Quimbytől, a Kispál és a Borztól, a Tankcsapdától és Cseh Tamástól (ő archív felvételről énekel is). Utóbbiak jórészt a Csík Zenekar közreműködésével készültek, és korábban nem jelentek meg - köztük van például a Fiúk ölébe a lányok, ami a legjobban sikerült átételmezéseik közé tartozik, és eddig nem volt stúdióverziója. Itt ráadásul Lovasi András mellett Falusi Mariann is közreműködik benne; más sztárvendégek is vannak, Presser Gábortól Mező Misin át Csorba Lóciig és tovább. Szóval leginkább sztárparádés örömzenélésként jellemezhető az album. Facebook


NAGYEDi
egy videójával szerepelt itt a rovatban, most pedig itt a teljes bemutatkozó lemez. A Visszatérő elemek műfajilag meglehetősen sokszínű: könnyedebb jazzes és/vagy soulos pop, downtempo, drámai elektronikus art pop és erős népzenei ihletésű dalok is találhatók rajta. Ami összeköti az egészet, az az énekesnő hangjának és személyes szövegeinek középpontba helyezése. (A borítót, aminek részlete a fenti kép, Pálos Róbert és Csordás Bálint készítette. A közreműködők teljes listája itt van a YouTube-on a teljes lemezanyag alatt.) Facebook, lemezbemutató koncert: július 6., Montázs Art Café.


A Dispolgár politikus fastcore-t játszik, vagyis holmi dallamokat itt nem nagyon érdemes keresni, csak a dühöt. Első kiadványuk a demotape címet viseli, a leghosszabb szám másfél perc, a borítón Németh Szilárd. De nemcsak direkt politizáló szövegek vannak, hanem a magyar illetve az általános emberi létezés kilátástalanságát is számokba önti a zenekar. Vannak benne tagok a következő zenekarokból: Camp Koala, Libido Wins, Puszta, Fuseism, Pepi Rössler, Central. (Négy tag van, ami úgy jön ki, hogy mindenki több zenekarban is játszik.) A demotape a net mellett a fizikai valóságban is létezik kazetta + fanzin formájában, utóbbi online itt nézegethető; e cikk megjelenésének napján lesz először kapható a zenekar koncertjén. Van két videó is, egy koncertes és egy, ami a NER-t vizuális allegóriában ragadja meg. A demotape a Paperwork Records első kiadványa, a többi is kazetta+fanzin lesz, a várható megjelenések: Camp Koala posztumusz, Berriloom, Unknown Child. Facebook, legközelebbi koncert: június 21., Auróra.


"Alternatív hiphop lo-fi hangmintákkal, 808-as dobokkal, art szövegekkel" - írja magáról Polo, aki okékészrendben címmel jelentette meg első albumát. Amihez azt érdemes hozzátenni, hogy a Polo által írt alapokra nem is annyira a lo-fi, hanem inkább a "víz alatti", elmosott-szétfolyó hangzás jellemző; a szövegekben pedig vannak káromkodások és szokásos raptémák, tehát az "art" jelleg inkább abban van, hogy ezeket másként fogja meg (lásd például a péntek című számot, ami egyáltalán nem olyan, mint a péntekről szóló számok 99%-a). A fő inspirációk a Souls Of Mischief és Roc Marciano, de Csobot Adél is Polo múzsái közé tartozik. Meg SpongyaBob Kockanadrág. Facebook


A nyugat-afrikából elhurcolt jorubák kitörölhetetlen nyomot hagytak az amerikai kontinensen - vallási-kulturális hatásuk leginkább a kubai-francia Ibeyi ikerpár lemezeiről ismerős, de Bognár Szabolcsra (ex-Amoeba) is nagy hatással volt egy brazil útja során, amiről a Phenom’enonnak adott interjújában mesélt. Az Àbáse jorubául együttműködést jelent, ami eddig is jellemző volt a hazai soul-jazz-hiphop színtérre - lásd átfogó cikkünket, amiben amúgy Bognár Szabolcs Szabi néven kiadott Elevate című lemezét a legjobbak közé soroltuk. Az Abáse első kiadványa az alább hallható single (más platformokon is megtalálható), Zahár Fanni fuvolázik és Heilig Tamás bőgőzik rajta; a berlini Cosmic Compositions kiadónál jelent meg, ahol EP is jön majd. A YouTube-on pedig korábbi koncertfelvételek találhatók, többek között egy Fela Kuti - LGT élő mashup is. Facebook, legközelebbi koncert: június 22., Pontoon.


Be Patient
Hangácsi Márton új számának címe, és az egyik dolog, amit érdemes türelmesen várni, az az igaz szerelem, különben az ember úgy jár, hogy feleségül vesz egy lányt, akit nem is szeret - szól a szöveg. A Simó Marcell ötlete alapján, Karácsony Péter által rendezett klip ezt emeli ki: hamar sejteni lehet, hogy a vőlegény annyira nem lelkes, de egész sokáig nem tudjuk, mi lesz ebből, és mi köze ennek a tábla nélküli sakkjátszmához. Hangácsi Márton maga amúgy boldog házas. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: június 28., Volt Fesztivál.


A Konyha új klipjét nézve viszont azon lehet izgulni, hogy találkozik-e a Fiú és a Lány, illetve a két kisbusz tetején élő animált fiú és lány. Nem mondjuk meg, bár nyilván nem attól jó a Kálló Péter rendezte klip, hogy jó-e a vége. Azt viszont elmondjuk, hogy az új Konyha-dalok (a készülő, negyedik lemez előfutárai) optimistábbak, boldogabbak: "átlépünk a télikonyhából a nyári Konyhába." HonlapFacebook, legközelebbi koncert: június 27., Volt Fesztivál.


Egy másik, nem éppen szokványos párkeresős videó. Tavaly karácsony előtt itt debütált nálunk a Hippikiller Az Unikornis éve című száma, most pedig már videó is van hozzá, Farkas Franciska színésznő első klipes szereplése. A Szurdokvölgyben forgatott klipről ezt mondta Vészi Kriszta rendező: "A klip egyfajta párkeresgélős-ironikus trash-mese"; Bihari "Hippikiller" Balázs pedig ezzel egészítette ki a gondolatot: "És van benne némi betripezett Szegény Dzsoni és Árnika-hangulat is". Facebook


"Tízmillió rocksztár országa vagyunk" - írta legújabb klipjének kísérőszövegében a Zion Refresh, akikkel a Recorder olvasói a Debreceni kezdő tizenegy sorozatunkban találkozhattak már, úgyhogy tudják, hogy nem reggae-t, hanem élő hangszeres, hiphopos zenét játszanak. A Debrecenben, no meg a semmi közepén játszódó klip üzenete, hogy "egy baráttal megosztott hajnali gyros is felér egy drága vacsorával, illetve egy tízéves autóval is ugyanakkora szabadság száguldozni a naplementében, mint egy sokmillióssal", amiből mi az utóbbit nem próbáltuk, de ettől még egyetértünk. Facebook, legközelebbi koncert: július 21., Campus Fesztivál.


Két fesztiválozáshoz kedvcsináló videó, mindkettő vízpartos, de nagyon különböző fesztiválokhoz tartoznak. A Bánkitó azt találta ki, hogy négy magyar fellépőt elvisz Bánkra, és ott akusztikus videót forgat velük. Az első Bérzcesi Róbert volt, aki állítólag legalább tízszer körbesétálta a tavat, miközben a stáb azon gondolkodott, hogy is legyen ez a videó. Végül úgy lett, hogy Bérczesi egy csónakban ül. Bérczesi FacebookBánkitó honlap.


Ez meg egy másik vízparti fesztivál, a Balaton Sound idei himnusza.


Összeállítás: Rónai András, Salamon Csaba

https://recorder.blog.hu/2018/06/21/a_tizmillio_rocksztar_orszaga_rec_hu
A tízmillió rocksztár országa - Rec.hu
süti beállítások módosítása