Érzelmes és erőteljes fekete-fehér film – album- és klippremier! The Houdinis: Black

2018.06.21. 10:00, rerecorder

the_houdinis_2018_black_group1_cmyk.jpg

Koncerten öt éve, lemezzel két évvel ezelőtt, húsz év szünet után tért vissza az első kizárólag angol nyelven éneklő magyar zenekar, a paksi The Houdinis. Az együttes, amely a nyolcvanas évek végén először írt idehaza teljes egészében saját angol nyelvű számokból álló programot, és amelynek tagjait később a szélesebb közönség a Heaven Street Sevenben ismerhette meg, most Black címmel adott ki posztpunkos, dark indie-s, igen feszes és remek új lemezt, amin ezúttal három magyar nyelvű dal is szerepel.

the_houdinis_black_albumcover_1500x1500.jpgA paksi The Houdinis a nyolcvanas évek végén alakult: az alapító tagok, a később a HS7-ben zenélő Orbán Gyula dobos és Balczer Gábor Cziba gitáros, valamint Gallyas Vilmos Giles basszusgitáros mellett az évek során zenélt itt többek közt a Quimby-s Kiss Tibi és Varga Livius is. A zenekar 1995-ig működött, ekkor, nagyjából a HS7 indulásával egy időben, parkolópályára került az együttes, amely három évvel ezelőtt újra aktivizálta magát. 2016-ban aztán – új tagokkal, Mihola Péter énekessel és Pintér Norbert gitárossal – Ember (magyarul: parázs) címmel adott ki nagyon jó visszatérő albumot.

Most pedig itt a folytatás, a Black című LP, hét, egyszerre mély és dinamikus új Houdinis-dallal (és nyolcadik bónuszként a Hard Beatings instrumentális változatával). Az album Mihola Péter énekes szerint „két fokkal sötétebbre sikerült” a 2016-os nagylemezhez képest, mindemellett a frontember azt mondja, úgy érzi, sikerült szintet lépniük. A dalok a két gitáros, Balczer Gábor és Pintér Norbert ötleteiből közös próbatermi zenélésből születtek, a szövegeket Mihola Péter írta. A produceri munkákat a HS7 és Quimby lemezeiről ismert német hangmérnök/producer, Bernhard Hahn végezte, a keverés és a produceri utómunka egyrészt Brucker Bence (AWS), másrészt a Jappan & Barnsz duó mágusa, Takács Zoltán Jappán (ex-HS7, Soerii & Poolek) keze munkáját dicséri. A dalok pedig a zenekar munkáját, hiszen a poszt-posztpunkos, dark indie-s világ az előző lemeznél is feszesebb, az Interpol munkássága is simán eszünkbe juthat párhuzamként, és a három magyar nyelvű szám sem lóg ki az anyagról.

Az új Houdinis-lemez mellé (halld lent) – ami mától az összes digitális felületen elérhető, fizikai formában ősszel jelenik meg – elkészült az első klip is, amelyet az egyébként mozgóképes szakember, Mihola talált ki, rendezett és vágott. A lassított képekben kibomló video az érzelmek bemutatásával játszik és a lemezhez hasonlóan erőteljes fekete-fehér film hatását kelti, ahogyan az együttes öt tagja, öt különféle módon őrül meg a dal végére.


íme, a Vége című klipes dal, amelyben a zenekartagok lassított frusztrációban törnek ki a szám végére: 


A Houdinis ma este 18.00-kor egyébként fellép a Fishing On Orfű Nagysátrában, majd szombaton (június 23.) délután ad két koncertet Pakson a Múzeumok Éjszakáján, július 26-án a FEZEN Fesztiválon koncertezik, szeptemberben pedig Budapesten mutatja be az új lemezanyagot.


és akkor a hét + egyszámos Black című remek új lemez: 


és Spotifyon is: 


The Houdinis Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2018/06/21/erzelmes_es_eroteljes_fekete-feher_film_album-_es_klippremier_the_houdinis_black
Érzelmes és erőteljes fekete-fehér film – album- és klippremier! The Houdinis: Black
süti beállítások módosítása