James Blake kikelt az érzelmeiket vállaló férfiak megbélyegzése ellen

2018.05.28. 19:13, RRRecorder

james_blake.jpg

Legutóbbi dalát ismét "sad boy music"-nak nevezték, ő pedig megírta, hogy ez miért "egészségtelen és problematikus".

Nemrég jött ki James Blake a Mount Kimbie-tag Dom Makerrel közösen írt száma, a Don't Miss It, és az erre született reakciók láttán döntött úgy Blake, hogy "elmondom végre azt, amit már régóta akartam", arról, hogy "ahányszor az érzelmeimről beszélek, mindig a 'szomorú srác' szavakkal írnak le". Nem nevesít senkit, de például a Pitchfork szerzője a dalról írva zenéjének túlnyomó részét besorolta a "fényűző szomorúsrác-zene" kategóriába.

AMIKOR RAPPEREK SZOMORKODNAK - BABA AZIZ AJÁNLATA

Márpedig Blake szerint ez a kifejezés "egészségtelen és problematikus, amikor azt írják le vele, hogy egy férfi nyíltan beszél az érzelmeiről. Már egyáltalán az is, hogy erre egy külön címkét kell ragasztani - miközben azt nem kérdőjelezzük meg, ha egy nő beszél a problémákról, amikkel küzd - hozzájárul a katasztrofális, történelmileg kialakult stigmához, amivel az érzelmeiket kifejező férfiakat bélyegzik meg. A férfiakat sújtó depresszió és öngyilkosság járványszerű méreteket öltött, és ennél jobb bizonyíték nem is kell arra, mennyire ártalmas a férfiak sebezhetőségének, nyíltságának megkérdőjelezése." A macsóságból semmi jó nem jön ki, viszont a boldogsághoz és lelki egészséghez vezető út "őszinteséggel van kikövezve", úgyhogy mindenki bátran vállalja az érzelmeit, álljon ellen a megszégyenítésnek - írta James Blake.

ILYEN VOLT JAMES BLAKE LEGUTÓBBI LEMEZE

A végén némi önreflexióval saját bejegyzését is "szomorúsrác-levélnek" nevezi, de mint írja, "épp elég barátomat láttam ebben fuldokolni, és én magam is majdnem belefulladtam abba, amikor bezárkóztam, nehogy gyengének, puhának látszódjak."

A bejegyzés sok pozitív, támogató választ szült, ugyanakkor többen felhívták arra a figyelmet, hogy nem igaz, hogy nőket ne bélyegeznének meg, skatulyáznának be, ha kifejezik az érzelmeiket - mások erre azt válaszolták, hogy ez igaz, de ennek van egy speciálisan férfiak ellen irányuló formája: "légy férfi" stb.

Címkék: james blake
https://recorder.blog.hu/2018/05/28/james_blake_kikelt_az_erzelmeiket_vallalo_ferfiak_megbelyegzese_ellen
James Blake kikelt az érzelmeiket vállaló férfiak megbélyegzése ellen
süti beállítások módosítása