A lányok csak azért csókolóznak lányokkal, mert az izgatja a férfiakat?

2018.05.16. 09:51, RRRecorder

rita_ora_girls.jpg

Rita Ora három sztárvendéggel is megtámogatott Girls című száma a szexuális szabadság himnusza kívánt lenni. A LGBTQ+ közösségnek nem jöttek be azok a sorok, amik arra utalnak, hogy bor, fű, illetve egy megjelenő fiú hatására jut eszébe a lírai énnek, hogy más lányokkal csókolózzon.

Szegény Rita Ora! Oly régóta van a szakmában, de mindig alulbecsülték - írja az NME -, és most éppen a valódi popsztárrá válás küszöbén van egy sor slágerrel - és akkor az egész megkoronázásának, egy igazi Nyári Slágernek szánt dalával így befürdik! A Girls című számban a biztosra menés jegyében (meg persze művészi okokból) három vendégszereplő is van, Cardi B, Charli XCX és Bebe Rexha. Rita Ora szavaival "a szabadságról szól, arról, hogy az lehetsz, aki csak akarsz, úgy élhetsz, ahogy csak akarsz, és ezért senki nem ítél meg." Vagyis hát arról, hogy néha a lányok lányokkal akarnak csókolózni.

TOP 10: A LEGÉRZÉKIBB LESZBIKUS TÉMÁJÚ KLIPEK

Igen, amire gondol a kedves olvasó, az úgy is van: bevallottan Katy Perry I Kissed A Girl című száma inspirálta Rita Orát a szövegben, és ez már árulkodó jel kellett volna, hogy legyen, hiszen maga Katy Perry mondta erről a 2008-as daláról idén februárban, hogy "ha ma írnám, valószínűleg egy-két változtatást tennék rajta, mert a szövegben van egy-két sztereotípia."

Nevezetesen az, hogy amikor lányok lányokkal csókolóznak, az a "normális" heteroszexuális kapcsolathoz képest csak kíváncsiskodó kísérletezés, elkalandozás attól, amihez azért aztán visszatér a lány. Illetve átszövi a számot és a prezentálását az is, hogy a lány-lány kapcsolat valójában a néző férfiaknak szól, az ő felizgatásukat szolgálja. Gyakori tapasztalat - mondta a BBC-nek a Rita Ora-szám kapcsán a Bi Pride aktivistája - hogy amikor egy biszexuális nő "egy másik nővel van, akkor rengeteg figyelmet kap a férfiaktól, akik azt feltételezik, hogy ezt csak az ő izgatásukra csinálja, ahelyett, hogy elfogadnák, hogy valaki valódi érzelmeket táplálhat egy vele azonos nemű iránt."

Manapság pedig - mint arról részletesen itt írtunk - a popsztárok nemcsak hogy nyíltan vállalják a melegségüket (ez nem újdonság), hanem a dalszövegekben is kezd kendőzetlenül megjelenni a meleg szerelem, vagy akár szexualitás témája. Ehhez képest a Girls kifejezetten retrográdnak tűnik. Sokan kiemelték a refrénből azt, hogy "Red wine, I just wanna kiss girls, girls, girls", vagyis mintha a lányokkal csókolózás vörösbor hatására jutna eszébe a főhősnek; illetve az egyik versszakban a nyáron lazuló, füvet szívó lányoknak akkor jut eszébe, hogy egymással csókolózzanak, amikor egy fiú is megjelenik a képben.

AMIKOR RITA ORA MEGLEPETÉSVENDÉG VOLT A VOICE-BAN, DE A ZSŰRI NEM ISMERTE FEL

A dal kritikái közül a legtöbb lap Hayley Kiyoko Twitter-posztját idézi. Az egykor a Disney Channelen szereplő, rajongói által "lesbian Jesus" néven emlegetett énekesnő ezt írta: "Tudom, hogy nem ez volt a művészi szándék, de ez a dal olyan süket, hogy többet árt az LGBTQ+ közösségnek, mint amennyit használ. A férfitekintetnek szól, marginalizálja a nők közötti szerelmet. Nekem soha nem kellett bort innom ahhoz, hogy lányokkal csókolózzam, mert egész életemben nőkbe voltam szerelmes. Ezek az üzenetek veszélyesek, mert leértékelik, érvénytelenítik egy egész közösség tiszta érzéseit."

Kiyoko és mások kritikáira Rita Ora egy kis késéssel ezt válaszolta: "A Girlsben az én igazságomat, életem őszinte élményeit kívántam megmutatni. Egész életemben voltak romantikus kapcsolataim nőkkel és férfiakkal is. Sajnálom, hogy az, ahogy kifejeztem az érzéseimt, megbántott embereket. Soha nem ártanék szándékosan az LGBTQ+ közösségnek, egész pályám alatt inkább segíteni akartam."

Ez a coming out néhány nappal azután jelent meg, hogy a dalt bemutató interjúban elhangzott az egyenes kérdés: "Biszexuálisnak vagy fluidnak tartod magad?" Ami elől Rita Ora akkor így tért ki: "Elég szűklátókörű így közelíteni ehhez. Nem erről szól ez a dal. Szerintem ez nem is igazán számít."

Cardi B pedig azt írta ki, hogy "nem akartunk senkit bántani a dallal, semmi rossz szándék nem volt bennünk". Neki is voltak "tapasztalatai sok-sok nővel", és ezekre emlékeztette Rita Ora dala. Hozzátette, hogy "tudom, hogy előfordult, hogy olyan szavakat használtam, amikről nem tudtam, hogy sértőek az LGBT közösség számára. Ezért bocsánatot kérek. Nem mindenki tudja, mik a megfelelő 'megnevezések'. Megtanultam a leckét, nem használok már sértő szavakat." Ami jó hír, bár nem ilyesmiről szólt a vita.

A FEMINIZMUS MUNKAKÖRI KÖVETELMÉNY LETT AZ ÉNEKESNŐKNÉL

https://recorder.blog.hu/2018/05/16/a_lanyok_csak_azert_csokoloznak_lanyokkal_mert_az_izgatja_a_ferfiakat
A lányok csak azért csókolóznak lányokkal, mert az izgatja a férfiakat?
süti beállítások módosítása