Debreceni helyhatározó – 10 + 5 klub, koncerthely és lemezbolt

2018.05.05. 11:29, rerecorder

nagyerdei-viztorony_2.jpg

Nem túl bátor kijelentés: egyetlen másik vidéki város sem rendelkezik annyi koncertre, partira alkalmas helyszínnel, mint Debrecen. Méretben, stílusban, hangulatban is nagy a sokszínűség – és még lemezboltból is akad több. Debreceni fókuszú (Debrecen & pop) lapszámunk helyeket bemutató cikke következik a ma esti debreceni Recorder-buli elé, ami a nyitóképen szereplő Nagyerdei Víztoronyban lesz.

ccd2.jpgCafé Conca Doro 2.0

A belváros szomszédságában, a Nyugati utcán nyílt újra egy kultikus hely némi szünet után (innen a 2.0 a névben). Koncertterme nem túl nagy, ellenben tökéletes helyszín kisebb underground/alternatívzenei megmozdulásokra, amelyek rendszeresen előfordulnak. A finn Black Magic Six trash-blues-punkduó koncertjén a közönség majdnem lebontotta a helyet.

# Cím: Nyugati utca 32.
Facebook


Főnix Csarnok

Az ország második legnagyobb fedett koncerthelyszíne a Budapest Aréna után, a Tankcsapda jól bevált otthoni turnézáró helye. Megfordult már itt az Iron Maiden, Lenny Kravitz, Jean-Michel Jarre, Joe Cocker vagy épp Bryan Adams is. Természetesen a csarnok inkább sportrendezvényeknek ad otthont, de időként zenétől is hangos az épület.

# Cím: Kassai út 28.
Web


hall.jpg

HALL

A Nagyerdő szívében, a Nagyerdei Stadion oldalában épült HALL az ország legnagyobb klubja (befogadóképesség: 2200 fő). Az egyetemi helyszín szolgál otthonául a Campus Party rendezvénysorozatnak, amely elsősorban elektronikus tánczenéket visz a klubba, de előfordulnak koncertek is.

# Cím: Nagyerdei Park 12.
Facebook


Incognito

A város egyik legkülönlegesebb helye, az Óváros rejtett kincse. Az ”inkó” egész évben izgalmas, csendes, ülős koncertek otthona (műfajok: jazz, blues, rock, folk, világzene). A régi polgári házból átalakított csendes kis kocsma befogadóképessége koncertek esetén maximum száz fő, így az intim hangulat garantált.

# Cím: Eötvös utca 11/a
Facebook


AZ INCOGNITÓRÓL ITT ÍRTUNK RÉSZLETESEN.


Kaptár

A Domb utcában található klub egy épületkomplexum, a volt ruhagyár területén található. A hely fő műfaja a metal, de lényegében bármilyen stílusú buliba bele lehet itt futni, a hiphoptól a punkig.

# Cím: Domb utca 1.
Facebook

sofar.jpgBónusz #1

Sofar Sounds Debrecen
Facebook

A Sofar Sounds családhoz Budapest után 2017-ben Debrecen is csatlakozott, így már két magyar város is rendez rendszeresen titkos koncerteket. A cívisvárosban voltak már Sofar-koncertek kortárs galériában (B24), lakásstúdióban (Gang Kul), könyvtárban és társasházi teraszon is. A helyi koncepció az, hogy mindig fellép debreceni előadó is, amelyet más hazai és nemzetközi formációk egészítenek ki az este folyamán. Eddig minden alkalom teltházas volt, már elővételben.


Lovarda

A Főnix Csarnok szomszédságában található a Debreceni Egyetem Kassai úti campusa, amelynek szerves része a Lovarda. A HALL befogadóképességével közel megegyező kapacitású épület a nevéhez hűen valóban huszárlovarda volt, jelenlegi funkcióját 1999 óta tölti be. Az új klubok megjelenése előtt, a 2000-es évek második felében nagyon fontos szerepet játszott, de jelentősége még ma is komoly, pedig rendezvényeinek csupán nagyjából fele koncert.

# Cím: Kassai út 26.
Facebook

lovarda.jpg


MODEM

A múzeumi negyedben fellelhető MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nem kifejezetten koncerthelyszínként funkcionál, azonban mégis említhető így is, ugyanis rendszeresen vannak élőzenés rendezvények: a MODEM fogadóterében üzemel a BanZaj nevű eseménysorozat, amely a legizgalmasabb hazai és nemzetközi noise-formációkat mutatja be egész évben. Itt zajlik minden ősszel a ZajKert, ami a BanZaj egynapos fesztiválja a MODEM belső kertjében.

# Cím: Baltazár Dezső tér 1.
Facebook

dsc_1143_1.jpg
Nagyerdei Víztorony

A helyszín ismét a Nagyerdő. A Nagyerdei Víztorony több mint 100 éve épült, a közeli Debreceni Egyetem Klinikai Központjának tartalék vízkészletét cipeli azóta, de 2015-ben nagyot gondolt a Debreceni Campus és multikulturális komplexummá alakították. Van itt kávézó, galéria, mászófal, streetfood, és ami a legfontosabb: élőzene. Ebből rögtön kétféle is akad: az év hűvösebb felében a H20 Galériában tartanak koncerteket, míg tavasztól őszig a kerthelyiségben, szabadtéri színpadon. A torony és a kert a Campus Fesztivál egyik állandó helyszíne is egyben.

# Cím: Pallagi út 7.
Facebook


A NAGYERDEI VÍZTORONYRÓL ITT ÍRTUNK RÉSZLETESEN.

 

roncsbar.jpg

Roncsbár

Az utolsó két helyszínre visszatérünk a belvárosba. A hat éve üzemelő Roncsbár minden bizonnyal a város legnépszerűbb romkocsmája és koncerthelyszíne, ahol évi 80-100 napon vannak koncertek, általában napi kettő is, elég nagy számban forognak itt az előadók. A klub társtulajdonosa a Tankcsapda-dobos, Fejes Tamás, így a belső design erősen rock ’n’ roll-életérzésű. A hazai élvonal mellett több fontos külföldi produkció is megfordult már a koncertteremben, többek között a Walking Papers, az Enter Shikari vagy a Crowbar.

# Cím: Csapó utca 27.
Facebook


A RONCSBÁRRÓL ITT ÍRTUNK RÉSZLETESEN.


SIKK

A Kaptár alatt elhelyezkedő SIKK elsődleges műfaja a jazz. A helyen már lassan visszatérő vendégnek számít a The Rolling Stones szaxofonistája, Tim Ries, aki többször is játszott már a pinceklubban. A fő műfaj mellett persze megjelennek egyéb stílusok is, néha elcsíphető egy-egy progresszívrock- vagy világzenei koncert is.

# Cím: Domb utca 1.
Facebook

Bónusz #2

Lemezboltok

Bár ezeken a helyeken ritkán tartanak koncerteket, mégis fontos zenei helyszínei a városnak, érdemes meglátogatni az üzleteket.

vinyl_cafe_1.jpg


A Rock-Ness nemrég ünnepelte huszadik születésnapját. A több költözést is megélt lemezbolt fő profilja a rockzene (nomen est omen!), ráadásul nagy választékot találhatunk merchandise termékekből is.

#Cím: Miklós utca 2.
Facebook


A Rock Music Shop nagyon hasonlít az előző bolthoz, ám az arányok fordítottak: sokkal több ruházat, kevesebb hanghordozó. Az üzlet egyben a hivatalos Tankcsapda-bolt is, ahol a zenekar összes terméke kapható a fülbevalótól a vinyllemezig.

# Cím: Nádor utca 26.
Facebook


És ha már vinyl, következzen a Vinyl Café (fent), amely a város (vagy talán az ország) legnagyobb vinyllemez kínálatát tartja készleten, közel 3000 címmel. A földszinten kávézóként üzemelő hely pincéjében a lemezek mellett lejátszókat, tartozékokat, audiofil kiegészítőket is tudunk vásárolni.

# Cím: Külső vásártér 3.
Web
Facebook


Reszegi László

https://recorder.blog.hu/2018/05/05/debreceni_helyhatarozo_10_5_klub_koncerthely_es_lemezbolt
Debreceni helyhatározó – 10 + 5 klub, koncerthely és lemezbolt
süti beállítások módosítása