Örökzöld szerelmes dalok, csak fiú fiút, lány lányt szeret

2018.04.11. 11:29, RRRecorder

kesha_universal_love.jpg

Bob Dylan, Kesha, St. Vincent és mások dolgoztak fel esküvőkön gyakran megszólaló dalokat, a nemek megcserélésével. Praktikus célt is szolgál a válogatás-EP.

A Universal Love című hatszámos válogatás erre az egyszerű ötletre épül: a "boy" és a "girl", "woman" és "man", "he" és "she" megcserélésével énekelnek esküvőkön gyakran elhangzó örökzöldeket olyan sztárok, mint Bob Dylan, St. Vincent, Kele Okereke, Valerie June, Benjamin Gibbard (Death Cab For Cutie) és Kesha. Túl az üzeneten, praktikus célt is szolgál, nevezetesen azt remélik, hogy melegházasságokon fognak majd szólni a dalok. Az EP-t az MGM Resorts International szállodalánc finanszírozta; mint a New York Times cikkében olvasható, azért is, mert Las Vegasban (ahol 15 hoteljük van) az esküvők 20-30 százalékában meleg párokat adnak össze.

A projekt producere, Rob Kaplan a lapnak elmondta, hogy amikor engedélyt kértek a feldolgozásokhoz, rendkívül pozitív volt a válasz, és az előadók is lelkesek voltak. Köztük Bob Dylan is, aki amúgy eddig a nyilvánosság előtt nem foglalt állást a melegházassággal kapcsolatban, nekik viszont nemcsak hogy igent mondott, de ő javasolta a Frank Sinatra és Nat King Cole előadásában elhíresült She's Funny That Way-t, amiből He's Funny... lett. Külön érdekes még a Valerie June country-énekesnő által big bandes verzióban előadott Mad About The Girl, hiszen ennek szerzője, Noël Coward meleg volt, és az általa felvett 1932-es verzió (amiben ugye egy fiú iránt érez őrült szerelmet) nem jelenhetett meg annak idején.

A LESZBIKUSOK IS SZERETNEK SZEXELNI - ÉS MÁR ÉNEKELNEK IS ERRŐL

A New York Timesnak a válogatást történeti kontextusba helyezte egy, a queer pop témában is előadásokat tartó egyetemi tanár, Stephan Pennington. Bár már évtizedek óta sok előadó vállalja nyíltan a homoszexualitását, gyakran nem használtak harmadik személyű (az angolban a nemet is megjelölő) névmásokat vagy "fiú-lány" szavakat, inkább azt, hogy "te", ami lehet akármilyen nemű. "A kiadók is gyakran nyomást gyakoroltak rájuk, mondván, hogy ha azonos nemű névmásokat (he-she) használnának, az kizárná a közönség egy nagy részét. Közben viszont a heteroszexuális szerelmes dalokról senki nem gondolta, hogy azok bárkit kizárnának." Csak az utóbbi néhány évben jelenik meg a dalszövegek szintjén is az, hogy egy-egy előadó meleg.

21. SZÁZADI MELEGIKONOK A POPZENÉBEN

Az EP-hez készült videóban Kesha énekli Janis Joplin számát, és láthatjuk, ahogy összead egy leszbikus párt - a valóságban is, hiszen erre fel van jogosítva, és nem is ez volt neki az első. Az EP-hez egyébként külön honlap készült.

https://recorder.blog.hu/2018/04/11/orokzold_szerelmes_dalok_csak_fiu_fiut_lany_lanyt_szeret
Örökzöld szerelmes dalok, csak fiú fiút, lány lányt szeret
süti beállítások módosítása