„Ha csak egy ember elgondolkozik, már megérte” – Ki NER ma? címmel jelent meg válogatás rendszerkritikus zenékből (interjú)

2018.04.05. 18:37, rerecorder

ki_ner_ma_ny.jpg

Ki NER ma? címmel jelent meg egy rendszer- és kormánykritikus válogatáslemez narancssárga vinylen, a lemezcímkéken focilabdával, a Trottel kiadó gondozásában. Az évtized elején még a Petőfi Rádióban is sikeres Kozmosz és az abból alakult WNTS és Egyetlen zenekarok köréhez tartozó, valamint más, hasonló kormánykritikus punkrock- és hiphopelőadók dalaiból összeálló lemezen már a számcímek beszédesek: Mészáros Lőrinc (ő a borítón is helyet kapott), Baszódjál meg KDNP!, Köszmédia. Interjúnk Beke Dániellel, a Kozmosz egykori és a WNTS jelenlegi basszusgitáros-énekesével, aki a kompiláció egyik motorja volt.

A lemez sajtóanyag így fogalmaz (vinylen lehet megvásárolni a Wave-ben, a Musiclandben és a kiadónál): "Egy lemez azoknak, azoktól, akik szerint a zenében fontos dolgokról kell beszélni. Egy lemez azoktól, akik nem barackfáról álmodnak, hanem arról, hogy a problémák nem mennek el attól, ha félrenézünk. Egy lemez azoknak, akik azt akarják érezni, hogy nincsenek egyedül. Egy lemez rappel, rockkal, punkkal és poppal. Egy lemez, sok hang, egy üzenet. Egy Magyarország, 2018-ban."


Honnan jött a válogatáslemez ötlete?

Rupaszov Tamás (a Trottel kiadó vezetője - a szerk.) az egyik WNTS-koncert után keresett meg minket egy lemez kiadásának az ötletével, mi pedig azt mondtuk, tökjó, de mi lenne, ha nem csak mi lennénk rajta, hanem csinálnánk egyfajta magyar látleletet az elmúlt évek rendszerkritikus zenéiből? Szerencsére ő is úgy gondolta, hogy ez működhet.


Hogyan állt össze, hogy kik legyenek rajta?

Meglepően egyszerűen. A Kozmosz miatt Pál Zsomborral (most Egyetlen zenekar) az utóbbi években egyébként is eléggé figyeltük, hogy kik azok bármilyen műfajban, akik nem az NKA-Csehtamás-Petőfirádió biztonsági pályán mozognak, és nem feltétlenül gondolják, hogy itthon minden szipiszuper. És segített még a független diákparlamentes Békés Gáspár, akinek egy egész playlistje volt ilyen dalokból, kifejezetten a diáktüntetésekre. Aztán a válogatás során alakult úgy, hogy tudtunk egy rockos-punkos meg egy rapes oldalt is csinálni a lemeznek, ennek kifejezetten megörültünk. Igyekeztünk egyébként úgy válogatni, hogy a YouTube-on és máshol nagyobbat futott „slágerek” mindenképp rákerüljenek. Vannak a lemezen frissebb formációk és 1996 óta aktív veteránok, káromkodás és rádióbarát elégedetlenkedés, összességében szerintem elég változatos lett.

ki_ner_ma_vinyl.jpg


Volt olyan, aki még lehetett volna, de valamiért nem került rá?

Volt, akit kifelejtettünk, volt, aki különféle kiadós dolgok miatt nem akart rákerülni és volt, aki egyszerűen csak nem fért rá a lemezre idő hiányában. Ebben csak annyi a jó hír, hogy a következő album negyede már megvan, ha esetleg lenne majd Vol. 2.


A dalok már megjelentek korábban, hogy látjátok milyen hatást érnek el?

Az, hogy a dalok nagy részét meg lehet találni egy olyan playlisten, amit diáktüntetéseken játszanak, szerintem az egyik legnagyobb dicséret, amit független zenészek kaphatnak. Azt szoktam mondani, ha ezeket a dalokat hallva csak egy ember elgondolkozik, vagy kritikusabbá válik a hülyeséggel, az intoleranciával és a rosszindulattal szemben, akkor már megérte megcsinálni a zenekarokat, a dalokat és ezt a lemezt. Ezt az egészet.

interjú: Dömötör Endre


a lemez online változatban április 8-án jelenik meg (az Ellátóházban lesz egy hozzá kapcsolódó esemény aznap este: Collectorism Politikai Garázsvásár – Ki NER ma?)


A BANKRUPT ÉS A RECORDEREN DEBÜTÁLT TÓNI MONTANA IS OTT VAN AZ LP-N.


alább pedig a dallista, és néhány, a YouTube-on elérhető szerzemények közül:

A1 Egyetlen Tedd Le A Kezedet
A2 Kozmosz Forradalom
A3 Bankrupt (4) Tóni Montana
A4 The Snobs (5) Oszd Meg!
A5 Apa Zenél Baszódjál Meg, KDNP!
A6 Greg Gale Trikolor
A7 WNTS Köszmédia
A8 Kozmosz Mi Szabadabbak Vagyunk, Mint Ti Valaha Lesztek
B1 Énésén Itt Felejtettek
B2 Dekkoltás Happy Birthday Fidesz!
B3 WNTS Mészáros Lőrinc
B4 G Ras* A Lázadás Éve
B5 Apa Zenél Feat. WNTS Magyar Vagyok

 

https://recorder.blog.hu/2018/04/05/_ha_csak_egy_ember_elgondolkozik_mar_megerte_ki_ner_ma_cimmel_jelent_meg_valogatas_rendszerkritikus_
„Ha csak egy ember elgondolkozik, már megérte” – Ki NER ma? címmel jelent meg válogatás rendszerkritikus zenékből (interjú)
süti beállítások módosítása