"Nem tetszik a zeném? Adj pénzt, és kussolok!"

2018.03.12. 20:20, RRRecorder

vince_staples.jpg

Vince Staples közösségi finanszírozást indított. Ha összejön kétmillió dollár, nem hallunk róla többet. De igazából az egész csak egy trükk! Pénzt viszont tényleg lehet neki küldeni, és még Oprah közbelépésére sem volt szükség.

A közösségi finanszírozás már teljesen bevett a zenében, egyik kedvenc rapperünk - akinek első és második nagylemeze is szerepelt év végi listáinkon, 2015-ben és 2017-ben - a kritikákra válaszolt így. Sokan leszólták legutóbbi fellépéseit, hogy pl. robotikus videójáték-beatekre rappel (!?), amiért bocsánatot kér, és "alternatívát kínál" a nagyközönségnek: ha összejön a GoFundMe oldalon kétmillió dollár, akkor bekussol: se dalok, se interjúk, semmi. Ha viszont nem jön össze, akkor "kurvára azt csinálom, amit akarok, és akkor, amikor akarom". Röviden: "szállj le rólam a faszba, vagy finanszírozd az életstílusomat, a döntés a kezedben van."

A teljes átláthatóság jegyében azt is leírta, mit kezdene a kétmillió dollárral: Palmdale-be költözne, venne egy Hondát, a börtönben ülő haveroknak egy évi levesellátmányt biztosítana, venne egy kutyust.

Aztán miután rengeteg lap megírta ezt a szórakoztató történetet, kiderült, hogy a "szállj le rólam a faszba", vagyis Get The Fuck Off My Dick az új Vince Staples-szám címe! Ahogy - a számban amúgy említett - NPR írja, a számban végre megjelenik az a cinikus humor, ami Vince Staplesre eddig inkább az interjúkban volt jellemző, nem a dalszövegekben.


Miután kiderült, hogy egy dal kampányáról van szó, egy ideig nem volt elérhető a GoFundMe aloldala, mire Vince Staples szórakoztató tweetek sorozatában írt arról, hogy amikor ezt megtudta, kiköpte a Sprite-ját (egy ideig nem is lehetett tudni, hogy vajon vicc-e az egész sprite-ozás, de például ez a vicces reklám nyilvánvalóvá tette, hogy tényleg van reklámmegállapodás), és hogy Ellen DeGenerest, vagy még inkább Oprah-t fogja felhívni az ügyben! Aztán kapott egy levelet, hogy véletlen volt, bocs, pénzgyűjtő oldala ismét él.

DE MI EZ A KÖZÖSSÉGI FINANSZÍROZÁS?

A GoFundMe sajátossága amúgy az, hogy nemcsak akkor kapja meg a pénzt az adománykérő, ha összejön a megjelölt összeg (mint mondjuk a Kickstarter és más, kijelölt projektekre gyűjtő közösségi finanszírozás esetén), hanem mindenképpen. A kommentek szerint az eddigi adományozók közül a legtöbb inkább támogatni szeretnék Vince Staplest azzal a néhány dollárral, amit küldtek, és nem elhallgattatni.

 

https://recorder.blog.hu/2018/03/12/_nem_tetszik_a_zenem_adj_penzt_es_kussolok
"Nem tetszik a zeném? Adj pénzt, és kussolok!"
süti beállítások módosítása