Akárhány piálás sem old meg semmit - Rec.hu

2018.02.15. 18:49, RRRecorder

dj_dokuzz.jpg

Új rovatot indítunk: az új magyar megjelenéseket - albumokat, dalokat, videókat - mutatjuk be egy csokorban. Első alkalommal vannak majmok, kalózok, égi cicák, társadalomkritika, piálás és egy meglepő mix a múltból.

Tavaly jelent meg a Belmondo Pár piálás című albuma, és idén februárban kezdődött a lemezbemutató turné (amin először játszik velük az új dobos, Csák Szabolcs). A címadó dalhoz készült egy - nem meglepő: piálós - jelenetekkel feldúsított szövegvideó, ami itt és most látható először. Üzenetét Czutor Zoltán így foglalta össze: "A turné üzenete egyben az album konklúziója: akárhány piálás sem old meg semmit az életben. Ha pedig jót akarsz, ne kezdj bele a búcsúkörbe, mert sosem kerülsz haza!"


A Recorderen már tavaly bemutatott Baba Aziz előbb egy tavalyi dalához kapott klipet januárban, majd idei első dobása egy közreműködés volt Figurával és a tyúkok etetéséről rappelő, aranyszívű Egssel. Ahogyan a dal címe mondja, tényleg egy helyen a magyar hiphop új hulláma.


Az Anne Shirley Supersad név Csordás Zitát takarja, de erre akkor is rájöhetnénk a Mayberian Sanskülottsból jól ismert éneke alapján, ha nem lenne odaírva első, a Bandcampről ingyen letölthető Don’t Talk című lemeze alá. Gitár és - gyakran duplázott, illetve zengetett - ének, ennyi hallható itt 9 dalon át. Persze intim, személyes dalok ezek, de a Supersad inkább költői túlzás; ha nem is vidám buliszámok ezek, azért inkább a szépség, mintsem a mélységes szomorúság jellemzi őket. Legközelebbi rokona itthon az Unknown Child, nemcsak azért, mert az “egyik kedvenc magyar zenekarunk énekesnőjének szólóprojektje” leírás mindkettőre illik.

 

És még Csordás Zita! Vendégként Krizsó számában, akinek visszatérő EP-je kedvenc 2017-es magyar kiadványaink közé tartozott, nemrég elkészült hozzá az első, trükkös videó. A veterán kliprendező, Miki357 készítette, arról, hogy mit is látunk, az Urbanplayernek mesélt.


Itt a MonkeyBeats első hivatalos dala, Delvin.es énekével: lefojtott-elmosott elektronikus R&B, ami néhány felpörgetést is tartalmaz, de aztán a döngöléstől megtartóztatja magát. Ha nem is "a magyar Weeknd", de nagyjából abba az irányba tapogatózik. De mi ez a majommánia a magyar zenében? MonkeyneckI'm With The Monkey, meg a Drum & Monkey kiadó - érik egy oknyomozó riport a témában!


És még majom! Meg néhány zsiráf. A Kelemen Kabátban már rég "megkomolyodott", de így is szokatlan tőlük az új klip felvezető első dal komor, társadalom-, sőt, bolygókritikus hangvétele, ami alatt azért pörgős buli-dnb szól.


Most pedig hal: idén lesz új Fish! lemez Felemás címmel, a címadó dalhoz készült az első klip, amiről a frontember Senior Hal azt mondta: "Ezúttal nem akartunk túl nagy megfejtést, viszont érdekes módon eddig még nem készült imidzsklipünk, így ezt most bepótoltuk." Sok mindent nem lehet ehhez hozzátenni, legfeljebb azt, hogy van benne lila háttér és sok diszkógömb.


Az 1991-ben (!) alakult Úzgin Űver a pszicho-folk-rock-folyamatzene különleges formációja. Rég hallottunk róluk, aztán egyszer csak jött a régi nagyságukat, hangvételüket idéző Patak, az alapító trió, Farkas Marcsi (hegedűs), Majoros Gyula (fúvós) és Homoki Péter (gitáros, producer) munkája. Most először van szöveg is Úzgin Üver-lemezen, PollyFlow héber nyelven énekel a Vörös-tengerről a Shirat HaYamban. A Patak digitálisan és 500 példányos vinylen jött ki a Mana Mana kiadónál, CD-n a berlini Lollipop Shop gondozza.


A Tű alatt csapata különleges mixet készített: Pierrot a kilencvenes években magyar előadóknak készített jungle-remixeiből raktak össze fél órát, a producer engedélyével. Orsi, Ganxsta Zolee És A Kartel, a Kimnowak és a Soho Party számai egyaránt előkerülnek, úgyhogy kétszeres időutazás ez: egyrészt a magyar pop, másrészt a drum and bass akkori hangzásait is felidézi.

Mint arról tavaly itt írtunk, a kalózos kocsmarockot játszó, már eddig is Európa-szerte sokat turnézó Paddy And The Rats leszerződött a metalos körökben befolyásos osztrák Napalm Recordsszal. A nemzetközi terjesztést kapó, itthon tavaly megjelent Riot City Outlaws album egy számához már ennek keretében készült egy új klip, ami egyenesen egy trilógia első része - plusz a zenekar első videójának folytatása -, a veterán kliprendező, Tokay Péter munkája. Szlovákiában, egy étteremként szolgáló kalózhajón forgatták, a glamkalózkapitány uralkodik szegény matrózain. Mókázás az egész, de ha akarjuk, arról szól, hogyan ront meg a hatalom, és hogy ezt "nem szabad tűrni, igenis fel kell lázadni az elnyomás és a visszaélés ellen" - mondta róla Paddy O'Reilly frontember.


A Techno Vinyls kiadót és több kiadványát is bemutattuk már. Most a kiadóvezető Andrew T Dorn jött ki egy EP-vel, ami label sötétebb, technósabb oldalát képviseli. A producer két számából négy remix készült. Az EP megjelent vinylen, digitálisan, címadó számának rövid verziója ingyen is letölthető.

Aki hallotta a négy évvel ezelőtti első Müller Péter Sziámi AndFriends-lemezt (vagy persze ismeri a frontember munkásságát), annak olyan nagy meglepetést nem tartogat az idei, Nevess magadra című album. Sziámi Kirschner Péter gitáros zenei vezetésével, barátaival ismét egy változatos hangszerelésű (az előzőnél is jobban szóló), közéleti és közérzeti témákkal teli anyagot hozott össze, amit leginkább talán azok élhetnek át, akik régóta követik az életművet. Legalább magunkon nevessünk, ha máson már nem lehet, szól az üzenet.


Még januárban jelent meg a Beast Of Obranism című album, az előadó: Eszelős meszelős. Ennél sokkal többet nehéz kideríteni az előadóról (egy fotó azért szerepel Bandcamp-oldalán), de a címek és a zene, na meg a lemezhez mellékelt minikommentár: “Live Recorbings 2010-2017, inspired by politics” nagyjából összerakja a sztorit. A gerjedős feedbackekből, drone-okból, szintihullámzásból (?) álló anyag frusztrációtól fröcsög, és mindegyik címben szerepel az orban szó, vagy legalább az orb szótő - aligha a brit ambienthouse-formáció előtti tisztelgésként.

DJ DOKUZZ néven Baracskai Zlatko készít remixeket török popzenéből, de nem olyanokat, mint amilyenre számítanál (akármire számítasz): algoritmussal variálja át a popos-törökös slágereket. Az eredmény nem szanaszét szabdalt vagdalkozás, de nem is rendes remix, hanem pont az az érdekessége, hogy miközben nem nyúl bele brutálisan az eredetibe, nagyon fura, elidegenítő és közben igen sajátos módon szórakoztató lesz az eredmény. Alább kettő ilyen - ha valaki kíváncsi az eredetikre is: itt az egyik, itt a másik). Van még néhány videó itt, az algoritmikus remixekről pedig itt olvasható Baracskai Zlatko írása.


Év elején mutattuk be a Magyarradaron a Dana & The Dreamcatchers nevű szolnoki alterockformációt, és máris új dallal jelentkeztek. A Whispers álmodozósabb, hovatovább dreampoposabb az eddigieknél.

 
Összeállítás: Rónai András, Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2018/02/15/akarhany_pialas_sem_old_meg_semmit_rec_hu
Akárhány piálás sem old meg semmit - Rec.hu
süti beállítások módosítása