2018 első felének legfontosabb budapesti koncertjei

2018.02.11. 19:00, corecorder

arcade_fire_1.jpg
2018 beköszöntével kezdetét vette az utóbbi évek legizgalmasabb, legsokszínűbb koncertfelhozatala – de hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, összegyűjtöttük a következő fél év legfontosabb és -kihagyhatatlanabb zenei eseményeit, egészen a nyári fesztiváldömping kezdetéig (nyugi, jön majd friss jelentés is a későbbiekről). Budapest legfontosabb koncertjei King Krule-tól kezdve a Cannabis Corpse-on, Lara Fabianon és az Arcade Fire-ön át egészen Billy Idolig egy cikkben, Facebook-események a nevek mögött.

Február

A következő pár napban egy egykori legenda és egy éppen az utóbbi években feltörő fiatal előadó is az A38 Hajón koncertezik: vasárnap, azaz ma este a hatvanas évek garázsrockját hozza el a The Sonics, hétfőn pedig a kiváló új albummal rendelkező King Krule lép fel (a teltházas eseményeket, mint ez is soroljuk a teljesebb kép miatt).

king_krule_1.jpgHollywood halhatatlan, és nem-halott még a tagcserék, kiváltképp az énekes-alapítótag Deuce kiválása után sem – a Hollywood Undead hétfőn és kedden duplakoncertet ad az Akváriumban. De aki esetleg még így sem jutna be, annak sem kell kétségbe esnie, a zenekar június 29-én a Volt fesztiválra is ellátogat.

Február 13-án a pennsylvaniai punk rock The Menzingers lép fel a Dürer Kertben, két napra rá, 15-én pénteken pedig a postpunk Sextile-t érdemes megnézni ugyanitt. Előbbi zenekar mellett a Pupot és Cayetanát, utóbbiaknál pedig az ION-t láthatjuk előzenekarként. Szombaton, 16-án az Akváriumba a dublini techno-DJ Matadort hozza el a Black Mamba, mellette Gabor Kraft és Secret Factory játszik.

A Trafó Electrify sorozatában már számos izgalmas előadó Budapestre érkezett, novemberben éppen Holly Herndon, előtte pedig többek között Aisha Devi, Ben Frost, Jenny Hval, Forest Swords, William Basinski és Vladislav Delay lépett fel a kortárs elektronikai sorozat egy-egy epizódjának keretében. Február 17-én szombaton a lista pedig további három izgalmas névvel bővül, és nem csak azért, mert James Ferrarónak tucatnyi művészneve van a sajátján kívül: a hypnagogic pop, ambient, drone és vaporwave világában egyaránt kísérletező New York-i zenész mellett a Hype Williamsből is ismerhető Lolina és a magyar Phase Alternating Line formáció lép fel.

Ugyanezen estén, február 17-én a Ninja Tune-os dreampop-R&B Giraffage az A38-on ad koncertet a modern DIY-tánczenét átértelmező Hotel Garudával, őket pedig a Hajó az ausztriai Mo Vibezzal és a hazai Elevated crew tagjaival, Slankival, Phrzzyvel és Perrinnel egészíti ki.

Aki az igazán nagyszabású eseményeket szereti, annak 18-án vasárnap és 21-én szerdán is érdemes a Budapest Aréna felé venni az irányt, vasárnap a brit soul-R&B énekesnő Emeli Sandé, szerdán pedig a valaha volt egyik legkultikusabb német zenekar, az elektronikus zene pionírjai, a Kraftwerk ad 3D-koncertet.


NA DE MIT IS GONDOLNAK A MAGYAR ZENÉSZEK A KRAFTWERKRŐL?


Hull a pelyhes fehér hó, mondhatnánk, de nem tesszük, mert idén télen ez csak elenyésző mértékben következett be, 21-én szerdán pedig a Haw zenéjében sem lesz semmi kedves és fehér, mint ahogyan az este fő fellépője sem a barátságos zenei világáról ismert: a lengyel stoner-doom-psych Dopelord érkezik Budapestre, a Dürer Kertbe.

A Bladerunnaz szervezőcsapat nagyon aktív, nekik köszönhetően fordult meg Pesten az utóbbi időben Ed Rush, Friction, René LaVice, InsideInfo, a The Prototypes és Noisia, nem meglepő módon pedig a tizenkilencedik születésnapjukról is egy újabb partival emlékeznek meg: az Akváriumban február 23-án, pénteken igazi drum and bass ünnep lesz, melynek keretében az angol High Contrast, a Technimatic, Chris.SU, DJ Ren és IAN Autorun zenél. Szintén aznap este az amerikai triphop-urbanpop előadó, Ghostpoet az A38-on lép fel, méghozzá Dark Days & Canapés lemezbemutató koncertjével, a Dürer Kertbe pedig a Spandau Ballet egykori énekese, Tony Hadley látogat.

Metálban különösen erős az idei év, és nem csak az obskúrusabb zenekarok kedvelői számára: február 25-én a Sepultura lép fel a Barba Negrában.

miss_emerald_caro.jpg26-án a jazzénekes Caroline Esmeralda van der Leeuw, vagyis Caro Emerald ad a Budapest Arénában koncertet, kétségtelenül kihagyhatatlan este a „füstös ritmusok, a fülbemászó dalok és az egyedi előadásmód” rajongóinak.

Aki persze nem akar arénakoncertre menni, vagy éppen nem a tangó-ballroom jazz világa áll hozzá legközelebb, az sem marad hétfő esti program nélkül: a német folkrock Milky Chance, a japán Boris és a flamand postmetal Amenra is Budapesten lép fel. Természetesen azért nem együtt - előbbi a Barba Negrában, utóbbi két zenekar pedig az A38 Hajón.

Február hónap metállal búcsúzik: az egyiptomi-sumér kultúrán alapuló amerikai death metal Nile-t, a grindcore Terrorizert és a görög Exarsist a Dürer Kertben lehet meghallgatni. Másnap ugyanitt az angol Napalm Death ad koncertet, a grindcore-death metal zenekart az extrém zenei műfajok rajongóinak egészen biztosan nem kell bemutatni.

Március

Március 2-án, pénteken Susanne Sundfør norvég énekesnő látogat Budapestre, a Röyksopp-pal és az M83-vel egyaránt dolgozó előadót a Müpában lehet megnézni. Szintén másodikán a Son Lux és vendégük, Hanna Benn a Dürer Kertben ad koncertet.

Com Truise neve bizonyára mindenkinek ismerős, aki szokott retrowave-et hallgatni. Polgári nevén Seth Hayley eddigi karriere során többek között Tychónak, a Daft Punknak vagy éppen Charli XCX-nek is készített remixeket, saját zenéjében pedig a chillwave-et ötvözi a nyolcvanas évek szintipopjával és elektrofunkkal – március harmadikán mindezt az A38 Hajón.

daedalus.jpgMárcius 4-én szintén előkerül a chillwave, csak éppen a Dürer Kertben: hazánkba látogat egy közös koncert erejéig a leginkább talán glitchtronika Baths és a Daedalus, de játszik a magyar Ficture is.

Hetedikén, szerdán egy különösen izgalmas esemény lesz az Akváriumban: az A38 két és fél évvel legutóbbi koncertje után újból elhozza Budapestre a synthwave-zenekarként működő, időközben lenyűgöző fénytechnikával és vizuálokkal megerősített, a műfajban immáron megkerülhetetlen Carpenter Brutot. Őket ráadásul az amerikai „hardcore angst” Youth Code kettőse követi.

Szintén ezen a szerdán, március 7-én lép fel Budapesten a norvég pszichedelikus-progresszívrock zenekar Motorpsycho, ők a hajót fogják betölteni alternatív, a countryból, jazzből és popból is elemeket kölcsönöző zenéjükkel.

Tizedikén, szombaton az Akváriumba érdemes ellátogatni, a house- és technorajongókat a Magyarországra már többedszerre visszatérő John Digweed várja extended settel. Ezt követően, március 11-12-én dupla koncertet ad a latin pop királya, Enrique Iglesias az Arénában.

Március 14-én Phaeleh, vagyis Matt Paterson bristoli multiinstrumentalista teremti meg légies elektronikáját a Dürer Kertben, őt a Madting crew csapata hozza el havi elektronikus zenei podcast- és rendezvénysorozatának keretében. A különösen jó hangzásról a Dub Phase Soundsystem gondoskodik. 

Tizenötödike nemcsak nemzeti, hanem metalcore-ünnep is egyben: búcsúturnéjával Budapestre, a Barba Negrába látogat a Heaven Shall Burn, vendégként pedig magukkal hozzák az August Burns Redet, a Whitechapelt és az In Hearts Wake-et.

fu_manchu.jpg16-án a kaliforniai Fu Manchu koncertezik új lemeze apropóján az A38 Hajón, kihagyhatatlan esemény a stoner rajongóinak. 

A melodikus death metal rajongói szintén örülhetnek, a műfaj finn nagyjai, az Insomnium március huszadikán a Dürer Kertbe látogat, ők a náluk majdnem tíz évvel fiatalabb svéd progresszív death-black metal Tribulationt hozzák magukkal. De nem csak ez a két északi ország képviselteti magát aznap este: egy másik mostanra legendássá váló zenekar, a már több mint huszonöt éve működő norvég black metal Satyricon a Dürer Kert nagytermében lép fel, előttük pedig a Suicidal Angelst lehet megnézni.

A Cannibal Co…, ja nem, a Cannabis Corpse lép fel március 21-én a Dürer Kertben, de aki a kannibálokra gondol, az sem téved sokat – a Cannabis Corpse egyszerre szól a marihuánáról és működnek a Cannibal Corpse paródiájaként. Előttük két magyar formáció, a Gutted és a Kill With Hate lesz az előzenekar.

Kortárs pásztorzene - írják a trafósok Richard Dawson és Mike Cooper kettős koncertjéről, folkosított Jack Black, írtuk mi is többször; de amilyen furcsán hangzanak ezek a párosítások, éppen annyira érdemes élőben megtapasztalni a brit énekes-gitárosokat március 24-én a Trafóban. 

A március vége-április eleje újból a metálrajongóknak kedvez: néhány nap különbséggel hazánkba, az A38-ra látogat az olasz doom legenda Ufomammut, másnap, március 29-én pedig a Trivium, a Power Trip és a Venom Prison ad koncertet az Akváriumban.

Április

Április harmadikán a black metal kerül előtérbe, a lengyel Furia, az amerikai Uada és az olasz Au-Dessus koncertezik a Dürer Kertben. A Metallica budapesti fellépése bizonyára már hónapok óta be van írva a rajongók naptárába, de azért nem feledkezünk meg róla mi sem, az 1981 óta aktív amerikai csapat a Budapest Arénában lép fel április ötödikén. 

tale-of-us.jpgHatodikán egy Torontóból és New Yorkból származó, Olaszországban összeállt és jelenleg Berlinben működő formáció, a hatásaikban is legalább ennyire sokszínű Tale Of Us elektronikus zenei duó ad koncertet az Akváriumban.

Két évvel legutóbbi magyarországi koncertje után újból Budapestre látogat a francia énekesnő Lara Fabian, ezúttal Camouflage turnéjának keretében.

A TEST-sorozat részeként járt DJ Spinn és DJ Paypal is az utóbbi években Budapesten, most áprilisban azonban Amerika helyett Ázsia felé tekintenek, a japán DJ Krush április tizedikén játszik az Akváriumban.

Kevés olyan sajátos és furcsán egyedi jelenség van, mint az észt Tommy Cash, aki a 2016. novemberi és 2017. márciusi koncertjei után újból Magyarországra látogat, április tizenegyedikén az Akváriumot tölti meg rajongóival.



SZÁZ SZÁZALÉKIG ÉSZT, EURÓPAI ÉS EMBERI – TOMMY CASHT AZ ŐT ÉRT HATÁSOKRÓL IS KÉRDEZTÜK.



Koncertek után persze pihenni is kell, kivéve, ha maga a koncert a pihenés: a The Master Musicians of Jajouka április tizenötödikén hozza el először Észak-Marokkóból berber transzzenéjét a Trafóba.

Április 16-án a brit indie-szcéna egyik alapköve, az Editors jön Budapestre, több mint két év után hozza el őket újból az A38 Hajó, az akkori Barba Negrás koncert után most az Akváriumban lépnek fel.

17-e kedd örömnap a metálosoknak, a Profound Lore kötelékébe tartozó Bell Witch látogat és ad koncertet az A38 Hajón, velük szintén interjúztunk. A koncerten a közel másfél órás új lemezüket, az általunk is dicsért Mirror Reapert hozzák el, vendégük pedig az Aerial Ruin lesz.

Április 20-án a Machine Head rajongói többszörösen is katarzist élhetnek át: nemcsak azért, mert kedvenc zenekaruk világkörüli turnéjuk keretében Budapesten, a Barba Negrában lép fgrouper_1.jpgel, hanem azért is, mert mindezt az azonos című, idén kiadott Catharsis lemez apropóján teszik.

Éppen egy héttel a jeles dátum után, április 27-én jön Budapestre stonerzenekar, mégpedig a görög 1000mods képében, koncertjükkel az A38 szülinapi hétvégéjét fogják megnyitni.

Érzékeny és nőies, álombéli és sebzett Liz Harris, vagyis Grouper zenéje, de éppen emiatt is gyönyörű – és ezt az Electrify sorozat szervezői is így gondolják, április utolsó szombatján, 28-án a 16. Electrify keretében lép fel Grouper a Trafóban. A szervezők hagyományaihoz híven azonban nem Harris lesz aznap este az egyetlen fellépő, a belga ssaliva és a Los Angeles-i magyar Carla Under Water is játszik.

Május

A május érdekesen indul: az egykori Pink Floyd-tag Roger Waters másodikán, a leginkább a Don’t Worry Be Happy sláger által ismert Bobby McFerrin harmadikán, a szintén egy sláger, a Human miatt igazán ismertté váló Rag’n’Bone Man pedig negyedikén lép fel Budapesten.

Május nyolcadikán az osztrák elektronikus zenét játszó Sohn lép fel az A38-on, szintén aznap a MOM-ban pedig a Buena Vista Social Club-tag kubai Roberto Fonseca trióját lehet megnézni, illetve a Live Nation szervezésében James Blunt jön négy év után újra az Arénába.

lou_bega.jpgA Budapest Park már május elején elindítja a nyarat, méghozzá nem is akárhogyan: egyszerre lesz parádé és időutazás, hiszen tizenkettedikén a Total Dance Festival Cabrio keretében elhozzák Lou Begát, a Fun Factoryt, a Brooklyn Bounce-t, DJ Sasht, Ice MC-t és Dune-t Magyarországra. Ha ez még esetleg valakinek nem lenne elég, a névsor további hazai fellépőkkel egészül ki, fellép a Happy Gang, a HipHop Boyz, a Splash, DJ André, a Kozmix, az UFO és Náksi Attila is.

Több mint harminc éve aktív a Yo La Tengo, az indie rock igazi klasszikusává váltak, de írtak zenét a Simpson család sorozatnak is – május 13-án pedig az A38-on lépnek fel, kihagyni nem érdemes. Na jó, talán mégis, de csak akkor, ha valaki hatalmas poprajongó: a poplegenda Anastacia a Tüskecsarnokban ad koncertet.

Bár még egy évet kell várni az új, befejező Game Of Thrones-évadra, nem maradunk teljesen a sorozat világa nélkül, hiszen május 18-án, pénteken a zeneszerző Ramin Djawaldi által vezetett zenekar és kórus élőben adja elő a hét évad témáit az Arénában.

Május huszonharmadikán Bonobo érkezik a Budapest Parkba a Migration turnéjával, de az elektronikus zenét némileg más irányból megközelítő orosz rave-formáció Little BIG is Budapestre jön a hónap végén, csak éppen 26-án, ők a Dürer Kertben lépnek fel.

Június

Ha valakinek az eddigi névsor nem lett volna eléggé meggyőző, a június különösen nagyot domborít: harmadikán Lenny Kravitz az Arénában, hatodikán Rise Against a Budapest Parkban, és ez még közel sem minden. Örülhetnek a jazzrajongók, hiszen a MOM-ba látogat az Art Ensemble of Chicago hetedikén, de a punkok és a nu metált kedvelők sem maradnak programok nélkül, a punk rock The Offspring a punk Anti-Flaggel a Tüskecsarnokban játszik 12-én, tizennyolcadikán pedig az Asking Alexandria és a Bullet For My Valentine jön a Budapest Parkba.

nick_cave_2.jpgJúnius 17. és 21. egyenesen piros betűs ünnepnap a zenerajongók számára: 17-én a Win Butlerék által vezetett Arcade Fire koncertezik az Arénában, 21-én pedig a Nick Cave & the Bad Seeds lép fel ugyanott.

Az előbbiekhez képest szinte eltörpül Body Count, Ice-T és vendégeik, pedig az sem lesz kis esemény: a Body Count huszonegy év után játszik újból a fővárosban, június 17-én a Budapest Parkban. Nick Cave-vel egy napon pedig a Queens Of The Stone Age ad koncertet, szintén a Budapest Parkban.

Június 23-án a triphop-alapzenekar, a harminc éve működő Massive Attack és a kiváló skót hiphoprock Young Fathers lép fel az Arénában.

A Slipknot-frontember Corey Taylor zenekara, a Stone Sour is Budapestre látogat, június 25-én a Barba Negra Trackben lépnek fel.


Fesztiválok és a kora július

A nyár beköszöntével persze eljön a fesztiválidőszak is, a június végi VOLT mellett pedig különösen kettő kis fesztivált emelünk ki: a Bánkon megrendezésre kerülő Bánkitót és a harmadik Kolorádó fesztivált. Sopronban többek között a Depeche Mode, az Iron Maiden és a Skillet lép fel az eddigi bejelentések alapján, Bánkon pedig a francia Acid Arab és a dán Iceage lesznek a legnagyobb külföldi nevek, de alighanem a Kolorádó is tartogat meglepetést a komoly zenefanoknak.

Bár július már túlnyúlik a félévhatáron, azért két kora júliusi koncertről még megemlékezünk egy mondat erejéig: elsején a kilencvenes évek nagyja, az Alice In Chains jön a Budapest Parkba, másodikán pedig a hetvenes évek óta aktív punkbálvány, Billy Idol lép fel a Parkban.

Innen folytatjuk.


összeállította:
Varga Zsófia

billyidol.jpg

https://recorder.blog.hu/2018/02/11/2018_elso_felenek_legfontosabb_budapesti_koncertjei
2018 első felének legfontosabb budapesti koncertjei
süti beállítások módosítása