Mihályi Dávid – Kedvenc 2017-es dalok

2018.01.03. 11:55, rerecorder

img_0604.jpg

Az év végi összegzés hagyományos módja a Recordernél, hogy a közösen összeállított Top 50-es albumlista –után kedvenc dalainkat szerzőnként publikáljuk. A 2011-es2012-es2013-as2014-es2015-ös és 2016-os sorozat után kezdődik a 2017-es daldömping, a stáb ABC-rendjében haladunk, a felvételek egy rögtön meghallgatható playlistben, rövid kommentárokkal – a mai első dj Mihályi Dávid (nyitóképen Mac DeMarco).

A 2017-es személyes kedvenc dallisták sorát Biczó Andrea nyitotta, utána Csada GergelyElekes Roland, Komróczki Dia és Kálmán Attila volt a dj.


A RECORDER SZERZŐINEK - KÖZTE MIHÁLYI DÁVIDNAK A - KEDVENC 2017-ES ALBUMAI.

Családomban vannak lelkes horoszkóp olvasók, akik azt mondták, hogy 2017 az ikreknek - aminek táborát erősítem - rendkívül kedvezni fog. A listám összeállítása után észrevettem, hogy hemzseg melankolikus számoktól. Ezzel akár bizonyíthatnám a horoszkópok fals állításait, de inkább azt bizonyítanám listámmal, hogy milyen jó éve volt a zenének.

Mihályi Dávid kedvencei egy playlistben:


Blahalouisiana
: Egyetlen magányom

Nagyon vártam az új blaha albumot, hiszen az első lemezükön sok fülbemászó dal volt. Amikor kiadták ezt a dalt még inkább bepörögtem, hiszen csak ez ment a fejemben. Szerintem a legnagyobb erőssége a dalnak, hogy nem akar többet mondani, mint ami valójában. Sajnos ez az albumról, amin szerepel, nem mondható el.


Morrissey
: Spent The Day In Bed

Ebben a dalban megvan minden, ami a boldogtalan-boldogság hangulatához kell. Ajánlom mindenkinek a refrén szövegét.


Noel Gallagher’s High Flying Birds
: She Taught Me How To Fly

Idén “összecsaptak” a Gallagher tesók. Nálam Noel volt a nyerő. Ez a dal már akkor tetszett, mikor valamilyen élő felvételt láttam róla. A gitárok néhol a Cure-t idézik meg, ami azért is vicces, mert elvileg utálja a goth-okat. Viccet félretéve, nagyon jót tett az idősebbik Gallaghernek, hogy David Holmes-zal dolgozott együtt. Új kapukat nyitott meg előtte a producer.

The Somersault Boy: Every Night

Imádom az ötvenes-hatvanas évek szerelmes balladáit. Számomra ez a dal egy modern kori újragondolása az olyan daloknak, mint az Earth Angel vagy éppen a Surfer Girl. Sajnos Spotify-on nincs fent ezért itt:

 

Szabó Benedek és a Galaxisok: Tisztítótűz

A lejátszási listám melankólikus részének kezdetéhez érkeztünk, aminek a Galaxisok idei albumának nyitódalát választottam. Nagyon jó kohézió van a zene és a szöveg között. Ez egy olyan állapotba szokott vezetni, ahol én is csak kívülről nézem magam és várom, hogy vége legyen a dalnak. Majd újra indítom.


Elefánt
: Plüss

Van egy közös dolog az első és az utolsó csók között. Mindkét szituáció előtt gyomrunk összeszorul, mellkasunkra nyomás nehezedik. A dalban felcsendülő hangszerek az első csók emlékét elevenítik meg, míg a szöveg a vég előtti feszült csendet. Ebben is megmutatkozik az Elefánt zsenialitása: különálló világok találkozása.


Fran Palermo
: Holdvilágos

Arra, hogy milyen furcsa hatást kelt a Palermo első magyar felvétele, talán barátnőm reakciója világított rá, ugyanis ő nem nagyon hitte el, hogy ezt ők éneklik. A feldolgozás hangszerelése nálam akkor érte el a legnagyobb hatást, amikor egy esős este a belváros sárga fényeiben sétáltam és ez szólt a fülemben. Tökéletes párosításnak bizonyult.


Liam Gallagher
: When Im in Need

Habár nálam a Gallagherek csatáját Noel nyerte, meg kell hagyni Liam Gallaghernek, hogy sikerült összerakatnia az év nosztalgia albumát. Ez a dal viszont azon szerzemények közé tartozik, amely nem a biztos utakat követte - az album többi dalaihoz hasonlóan - és egy varázslatos kis világot készített Liam a stúdiót elárasztó producereivel.

2017_liamgallagher6_deanchalkley_230517.jpg


Mac DeMarco
: Still Beating

Számomra a This Old Dog volt az év albuma. Szerintem DeMarco napjaink egyik legjobb dalszerzője. Ezért mindegy is, hogy melyik dalt választom ki az albumról. Végül a Still Beating mellett döntöttem, mert ezt nem játszotta az idei Szigeten.


The National
: Day I Die

Mindig is érdekesnek találtam azt a gondolatot, hogy mindaddig, míg meg nem halunk, évente egyszer megéljük halálunk napját. Az pedig még inkább elgondolkodtat, hogy melyik nap lesz majd az. Mint ahogyan Morrissey dala, a Day I Die is tökéletes a boldogtalan-boldogságban szenvedő emberek mindennapjaihoz.


Supernem
: Jelezz Vissza

Ha van 2018-as album, amit nagyon várok, akkor az a Supernemé. A pár évvel ezelőtti Túl A Frekvenciánból hiányoltam azt az energia bombát, ami ebben a dalban, vagy éppen a másik idei megjelenésükben, az Egy Nap Egy Évben megvan. De persze az is egy elég jó pont, hogy az idei Fishing On Orfűnek ez a himnusza!


+1 Meg Egy Cukorka: Sötét Lett

Nem nagyon szeretem az önreklámozást, de ebben az évben a zenekarommal nagyon sok minden történt. Mivel ez az első felvételünk, amit egy profi stúdióban készítettünk el, örök emlékként fogok minden történésére emlékezni. A lazább, de feszültebb pillanatokra egyaránt.

MIHÁLYI DÁVID KEDVENC 2016-OS DALAI.

https://recorder.blog.hu/2018/01/03/mihalyi_david_kedvenc_2017-es_dalok
Mihályi Dávid – Kedvenc 2017-es dalok
süti beállítások módosítása