Albumpremier! Én meg az Ének: emléxel még?

2017.12.27. 15:47, rerecorder

enmegazenek_cover_ny.jpg

Bérczesi Róbert 2011-ben jelentette meg Én meg az Ének projektnév alatt emléxel? című magyar dalokból álló feldolgozáslemezét, amely műsorral azóta is fellépett alkalmanként, sőt új feldolgozások is születtek, amelyekből most összeállt a második ilyen jellegű album. Ez emléxel még? sok népdalfeldolgozást is tartalmaz, de ezen az albumon is szerepelnek klasszikus magyar dalok, az Oasis menedzsmentje pedig letiltott két számot, amelyek a Wonderwall alapjaira készültek. Az egyik legkiválóbb magyar szerző az év eleji negyedik hiperkarma-lemez (a szuper délibáb) után 2017-ben még egy nagyszerű albumot kiadott, amelyen más szerzők előtt tiszteleg.

Alább indítható a húszszámos kiadvány, közben pedig olvasgatható miniinterjúnk is.

Mennyiben volt más a dalválogatásnál a megközelítésed az előzőhöz képest?

Az előző lemezen nem voltak népdalok. Az a lemez 2010-ben jelent meg és azóta elért hozzám is a páratlan magyar népdalkincs, ezért mindenképpen szerettem volna a kedvenc népdalaimat is bevenni a tracklistbe. És persze itt vannak az Én meg az Énekre jellemző feldolgozás-nóták, amik egy szövegrészlet, egy refrén, egy dallam, vagy harmónia miatt bejutottak valamikor-valahol a fejembe és ezért kedvesek számomra. Ezeket is szerettem volna megörökíteni, a saját átgondolásaimmal. Sajnos két dal kiesett a lemezről, mivel az Oasis-től elég határozott 'nem' volt a válasz a Wonderwall és a Még Azt Mondják mashupra. Emiatt esett ki a Bánat Utca című népdal is.

Mennyi ideig készült?

A délibábot márciusban adtuk ki, ugyan jött a fesztiválszezon de nem vártunk sokat, augusztusban már fel is vettük a Szelidecskét Palya Beával és ez a dal ki is jött egy klippel szeptember végén. Ha a felkészülést, az otthoni alkotói munkát is hozzáveszem háromnegyed évig dolgoztunk az albumon. A délibáb december elején aranylemez lett, de még nem volt időnk örülni, mivel itt ez a lemez és a január végi lemezbemutató után azonnal stúdióba megyünk két új hiperkarma-dalt felvenni. Mindkettő kész van teljesen, csak rögzíteni kell.

Hol, hogyan vetted fel az emléxel még?-et?

enmegazenek_cover_1500x1500.jpgAz alapokat az általunk hiperkarma-stúdiónak nevezett próbateremünkben, egy mobil-stúdióval építettük fel, csakúgy, mint a délibáb nyolc dalát. Amikor ezzel megvoltunk ki kellett találni a koncepciót, hogyan tovább. Ebben én már aktívan nem nagyon vettem részt, Pite a menedzserem/kiadóm, aki ennél a lemeznél producerré avanzsált, összeszervezett mindent. Stúdiókat, hangmérnököt, vendégművészeket. Behívta a produkcióba Lábas Vikit, akivel nagyon könnyű és jó élmény volt együtt dolgozni. Segítségére volt a hangszerelésben Nemes Janó, aki ugye a hiperkarmának is állandó tagja lett, mivel zeneelméletileg ő a legjobb közülünk, hiszen zenetanár. Nem bíztuk a véletlenre. Pite íratott vele kottát, szereztek vonósnégyest, trombitást, Janó még vokálokat is tett a lemezre és nem is akármilyeneket, a Várni Rádban az összes vokált ő énekelte fel. Érdekesség, hogy a lemezen két hangmérnök (hangsúvasztó) is dolgozott a legendás HSB stúdióból. Scheer Viktor és Hidasi Barna, mindketten dolgoztak az első két hiperkarma lemezen is.

Mik a közeljövőbeli tervek?

Az Én meg az Ének - emléxel még? január 22-i Erkel Színház-as lemezbemutatója egyszeri és megismételhetetlen koncert lesz. Egyelőre erre koncentrálok. Utána megyünk egyből stúdióba és megcsinálunk két új hiperkarma-dalt. Egy single kijön február elején, egyet pedig a nyár elején hozunk ki, az ötödik hiperkarma- album pedig év végére jelenik meg.


BÉRCZESI RÓBERT-INTERJÚNK AZ ÉV ELEJÉRŐL, A DÉLIBÁB MEGJELENÉSEKOR KÉSZÜLT.


a január 22-i Erkel Színházas lemezbemutató koncert Facebook-eseményoldala


és a kiváló feldolgozáslemez, az emléxel még?


a dallista:

01. Csillagok, Csillagok (népdal/Bródy János)
02. Annyi Mindent Nem Szerettem Még feat Lábas Viki (Somló Tamás, Sztevanovity Dusán)
03. Szelidecske feat Palya Bea (népdal)
04. Kispál mix feat. Lábas Viki (Kispál András, Lovasi András)
05. Kicsi Madár (népdal)
06. Kész a Leltár (József Attila/Bérczesi Róbert)
07. Várni Rád (Fenyő Miklós/Szikora Róbert)
08. Jöjj Vissza Vándor feat Lábas Viki (Demjén Ferenc, Latzin Norbert)
09. 23:50 (Bérczesi Róbert)
10. Cigányhimnusz (tradicionális)
11. Ha megfogom az ördögöt (népdal)
12. Lassan Kocsis (népdal)
13. Este jó (Vitai Ildikó/Zelk Zoltán)
14. Én vagyok az aki Nem Jó (népdal)
15. Érzés (Pataky Attila, Barta Alfonz, Slamovits István)
16. Mielőtt elmegyek feat. Lábas Viki (Németh Alajos, Gallai Péter, Németh Gábor, D. Nagy Lajos, Nagy Ferenc, Vedres József, Trunkos András)
17. Indulj el egy úton (népdal)
18. Tízezer Lépés / Azért vannak a jóbarátok feat Lábas Viki (Presser Gábor, Adamis Anna / Máté Péter, S. Nagy István)
19. Ne gondolj rám (Bornai Tibor)
20. Elmegyek, elmegyek (népdal/Bródy János)

Bérczesi Róbert hivatalos Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/12/27/albumpremier_en_meg_az_enek_emlexel_meg
Albumpremier! Én meg az Ének: emléxel még?
süti beállítások módosítása