„Nem gegnek szántuk” – Bermuda-interjú

2017.11.17. 10:57, rerecorder

bermuda_halasz.jpg

Generációkon átívelő közreműködéseket mutattunk be a colovoxon (képeslapra nyomott lemez) megjelent Képeslap című friss Bermuda-dal apropóján. És mit mond a zenekar az új, Halász Judittal közös számról?

Honnan jött az ötlet, hogy Halász Judittal közösen készítsetek dalt?

bermuda_halasz_2.jpgUrbán Dániel: Ez már évekkel ezelőtti dalkezdeményünk, aminél első visszahallgatásra beugrott, hogy milyen jó lenne Halász Judittal együtt előadni. Nagyon szeretjük a még nem gyerekdaloknak szánt korai felvételeit is és szerettünk volna egy ilyen kedves emberi hangot a dalba. Nem gegnek szántuk, egyszerűen azt éreztük, hogy érdekes lenne és jól állna a számnak ez az ismerős hang. Ezért nem is fejeztük be a szerzeményt egészen addig, amíg nem lett reális esély arra, hogy ez végül megvalósulhat idén. Még mindig hihetetlen.


Nehéz volt összehozni? Mennyire volt nyitott az énekesnő?

Urbán Dániel: Nem tudom, mi számít nehéznek egy élő legendával való együttműködés esetén, de remélem, nem tiszteletlenség azt mondani, hogy meglepően egyszerű volt. A kvázi kész dalt megmutattuk neki és vártuk a választ. Hetekig. Aztán amikor már úgy gondoltuk, hogy nem lesz semmi az egészből, egyszer csak jött a hír, hogy „ez egy nagyon szép dal, menjünk, énekeljük fel!” Egy abszolút nyitott és érdeklődő művészt ismertünk meg. Persze nehéz és nem is lenne szép másokat elemezni egy ilyen közös munka után, de az őszinte véleményemet tükrözi a hála, amivel a remek és baráti közös munka után tartozom.


Hogy érzitek, az idősebb zenész generáció tagjai úgy általában mennyire nyitottak az együttműködésre a fiatalabbakkal? És a fiatalabbaknál ez az igény mennyire merül fel? Úgy tűnik, hogy nálatok visszatérő motívumról van szó. A London klipében szerepelt a nemrég elhunyt Som Lajos. A Szólj, ha indulunkban eredetileg Demjén Ferenccel szerettetek volna együttműködni, ami végül nem jött össze. Alapvetően honnan jön nálatok az igény ezekre a kollaborációkra?

Mórocz Tamás: Vegyes érzéseim vannak az efféle featuringekkel kapcsolatban. Nekem az a fontos, hogy egy dalba mennyire passzol bele, vagy mennyire teszi azt érdekessé egy más műfajban, vagy korszakban alkotó előadó meghívása. Ebben az esetben azért nem jöttünk ki évekig a dallal, mert vártuk, hogy egy bizonyos hang belekerüljön. Az viszont taszít, amikor egy előadó viccből vagy remélt reklámértékből beleerőltet valakit egy olyan zenébe, amivel aztán a meghívott művész nehezen azonosul. Som Lajos klipes szereplése egyébként onnan ered, hogy Dani óriási Piramis-rajongó, és jó barátságot ápoltak Lajossal. Ez esetben inkább számunkra volt jelentősége a szereplésének, és nem az számított, hogy ki is az a Som Lajos az emberek szemében.

bermuda_colorvox_1.JPG

Hogy a zenekarnak lesz-e a jövőben hasonló együttműködése, azt még a tagok sem tudják, egyelőre a legújabb dalra és a koncertezésre fókuszálnak. Szeretnének a lehető legtöbb helyre eljutni és élőben megmutatni szerzeményeiket, „és persze mindig készülünk tipikus bermudás extra ötletekkel is.” Ha pedig valaki a nagylemezt hiányolná tőlük, az bizony még várhat egy darabig, mert: „egy albumnak saját világa van, egy korszakot ölel fel, és egységes, mégis sokszínű elegyet alkot. Ehhez teljesen más metódusban kell írni és gondolkodni.” 

fotó: Székelyhidi Márk


és a friss Bermuda-Halász Judit közös dal, a Képeslap, és világutazós klipje: 

https://recorder.blog.hu/2017/11/17/_nem_gegnek_szantuk_bermuda-interju
„Nem gegnek szántuk” – Bermuda-interjú
süti beállítások módosítása